A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Medence, jakuzzi vagy éppen dézsafürdő – a vendégeknek télen-nyáron fontos a fürdőzés. Nekünk azonban rengeteg szabálynak kell megfelelnünk, mivel még a magánszálláshelyeken lévő medencék, jakuzzik is közfürdőnek minősülnek.

Egy medence, pezsgőfürdő vagy dézsafürdő üzemeltetése bármilyen szálláshelyen közfürdőnek minősül, ezért több jogszabálynak is meg kell felelnünk – tudtuk meg a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Osztályától.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy aki szállásadóként hirdeti a medencéjét, annak minden, a fürdőkre érvényes szabályt be kell tartania. Egy esetleges ellenőrzésnél ugyanis nekünk kell bizonyítani, hogy a fürdőnk magánfürdőnek számít és nem közfürdőnek. – Egy zalai település panziója a Kisfaludy pályázat keretében egy jakuzzit létesített a vendégek kényeztetésére. A Nemzeti Népegészségügyi Központ ellenőrzéskor megbírságolta a tulajdonost, és eltiltotta a berendezés üzemeltetésétől, addig amíg nem tett eleget a jogszabályi kötelezettségeknek – osztja meg tapasztalatait dr. Mörk László, a Magánszállásadók Országos Szövetségének elnöke.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Mitől lesz közfürdő a jakuzzink?

A közfürdő fogalmát a 121/1996-os kormányrendeletben találjuk meg. Eszerint közfürdőnek minősül minden zárt területen épített nyilvános fürdési lehetőség (medence, kád, zuhany), ahol a szolgáltatások szabályozott feltételek mellett vehetők igénybe, legyen az az épületen belül vagy kívül.

Az MSZ-EN 15288 szabvány tovább pontosítja a meghatározást. Eszerint közhasználatú a létesítmény, ha az mindenki számára, vagy egy meghatározott csoport számára áll nyitva, és nem csupán a tulajdonos / bérlő / üzemeltető és családja használja, függetlenül attól, hogy a vendégek fizetnek-e belépődíjat. Vagyis minden közfürdő lesz, ami nem kizárólag magánhasználatra szolgál. 

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Mi minden kell hozzá?

A szigorú feltételek alól tehát nincs kibúvó. Lássuk, mivel jár az, ha mondjuk egy medencét szeretnénk a szállásunk udvarára!

Milyen lehet? 

Vendégeinknek a csobbanás előtt előzetes zuhanyzási vagy lábmosási lehetőséget kell biztosítanunk, szóval ezeket is telepíteni kell a medence közelében. A medence körül a felületet csúszásmentes, szilárd, mosható burkolattal kell ellátni. Arra is ügyeljünk, hogy innen a csapadékvíz nem kerülhet a medencébe és a medence túlfolyóvályújába sem. Meg kell oldani a szennyvíz elvezetését is. A medence vize csapadékvízként is elvezethető, de a visszaforgató öblítő vizét szennyvízcsatornába kell vezetni.

A vízminőség

A medence üzemeltetőjeként a mi felelősségünk, hogy a közös víztérben ne terjedjenek a fertőzések. A vízben ugyanakkor nem lehetnek a bőrre, nyálkahártyára veszélyes anyagok sem, és esztétikai szempontból sem lehet kifogásolható.

Személyzeti feltételek

Medencénk, jakuzzink, dézsafürdőnk a hivatalos besorolás alapján 400 fő alatti közfürdőnek számít, így bizonyos végzettséghez kötik annak üzemeltetését. A következő végzettségű szakembereket kell alkalmaznunk, vagy velük szerződnünk:

A munkavállalóknak rendelkeznie kell egészségügyi könyvvel, és időszakos orvosi vizsgálaton kell átesniük. Amikor a medence hozzáférhető, akkor egy elsősegélynyújtásban kiképzett személynek is szolgálatot kell teljesítenie. A szálláson ezen felül kötelező mentőládát is tartani, melyben az MSZ 13553-as szabvány szerint előírt mennyiségű és fajtájú gyógyszer, és kötszer legyen.

A balesetekről és a rosszullétekről naplót kell vezetnünk.

Gőzkabin és szauna

Amennyiben gőzkamrát, szaunát is használhatnak vendégeink, azokban a hőmérsékletet jól látható helyen fel kell tüntetnünk. Ezekben a helyiségekben hőmérőket kell elhelyezni, és lennie kell vészcsengőnek, vészjelző berendezésnek.

A pezsgőfürdők legnagyobb ellensége a legionella baktérium

A pezsgőfürdőknél a legionella baktériumra is kell figyelnünk. Ez a 300°C-nál melegebb fürdővizek esetén komoly fertőzésveszélyt jelent. Ezért a pezsgőfürdőknél havonta kell a vízmintát venni. Ha háromszor egymás után a baktériumszám nem éri el a határértéket, akkor negyedévente is elég ellenőrizni a fürdővizet.  

Hivatalosan csak a megyei kormányhivatalok jóváhagyásával lehet medencénk

„Közfürdőnket” a megyei kormányhivatalok népegészségügyi osztályain lehet bejelenteni, és ők hagyják jóvá az üzemeltetési szabályzatunkat. Ennek díja: 34.900 Ft.

Az igényléshez csatolnunk kell két példányban az üzemeltetési szabályzatunkat.

Már régóta várják a szálláshelyek, hogy egyszerűsödjön az engedélyeztetés

Ezek az előírások már egy 26 éve érvényben lévő jogi szabályozás részei, és a szálláshely-üzemeltetők régóta sérelmezik a sok esetben kivitelezhetetlen részletszabályokat. Mörk úr beszámolt róla, hogy ezért a Magánszállásadók Országos Szövetsége indítványozta, hogy bizonyos esetekben könnyítsenek a feltételeken. Azt szeretnék elérni, hogy a kis, néhány főt befogadó szálláshelyeken, ahol a házigazdáknak van saját medencéje, annak használatát engedélyezze a hatóság. Hiszen az mindenki szerint ésszerűtlen, hogy eltiltsuk a frissítő megmártózástól a megszálló vendéget. Egy a területre rálátó szakértő névtelenül úgy nyilatkozott, hogy nem lepődne meg, ha a közeljövőben  változnának az egyes szálláshelyekre vonatkozó feltételek.

Források:

A közfürdők létesítéséről és működéséről szóló 121/1996. Korm. rendelet;

A közfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi feltételeiről szóló 37/1996. NM rendelet;

A Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírásokról szóló 49/2015. EMMI rendelet;

Az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001. Korm. rendelet.

Sebestyén Szabolcs