A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Márciusig nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni, és fél évvel elhalasztják az NTAK-adatszolgáltatás bevezetését is. Ez a két legnagyobb hatású intézkedés abból a hatból, melyet a turisztikai szektor támogatása érdekében hozott novemberben a kormány. Átalakul a SZÉP-kártyák használata is, de erről még nem jelent meg a kormányrendelet.

Jövő márciusig nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni

Forintban kifejezhetően az egyetlen valódi támogatást a turizmusfejlesztési hozzájárulás elengedése jelenti az ágazatban működő vállalkozások számára. Októbertől jövő márciusig nem kell sem bevallani, sem megfizetni ezt az összeget. Az intézkedés a megtermelt bevétel 4%-át hagyja a vállalkozásnál. 

Nem ez az első alkalom, hogy elengedik ezt a közterhet: 2020-ban és 2021-ben sem kellett fizetni, akkor a koronavírus-járvány miatt engedte el a kormány az adófizetést. A bevétel 4%-át kitevő hozzájárulás a vendéglátós vállalkozásokat 2017 óta terheli. A szálláshelyekre 2020-tól terjesztették ki, így gyakorlatilag még egyetlen teljes év sem volt, amikor ezt ténylegesen be is szedték volna ettől a szektortól. A rendelet most 2023. március 31-éig mentesített minden érintettet.

Júliusra halasztották a vendéglátóhelyek NTAK adatszolgáltatását

A többi intézkedés már nem konkrét anyagi segítséget hoz, hanem a vállalkozások adminisztratív terheit csökkentik. Nem vezetik be január elsejétől a vendéglátásra kötelező NTAK-adatszolgáltatást. Valójában nem tudjuk, hogy maga a rendszer képes lett volna-e fogadni az adatokat, hiszen november végéhez közeledve még mindig nem érhető el a Turisztikai Ügynökség által előre jelzett ingyenes szoftver, amivel az adatszolgáltatást a teljesíteni kellene. Így fél éves halasztást kapott a program: január helyett csak 2023. július elsejétől kell a kötelező adatszolgáltatást elindítani. 

Plusz egy évet kapott a szálláshely-minősítés is

Egy évvel későbbre tolódott a szálláshely-minősítés befejezése is. A hatályos rendelet szerint az első alkalommal történő kötelező minősítésből már csak a magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek vannak vissza, mindkettő határideje 2023. január elseje volt eddig. Ez a dátum 2024. január elsejére módosult, azaz még egy évet kaptak a legkisebb szállásadók a minősítés befejezésére. 

Csak 2024-től kell a 14 éven aluliaktól személyit kérni

Egy meglévő kedvezmény meghosszabbítása a 14 év alattiak szállásfoglalásának a könnyítése is. A szálláshelyi NTAK-adatszolgáltatás bevezetésének egyik meglepetése volt, hogy a 14 év alatti vendégektől is meg kell követelni a személyi igazolvány vagy útlevél bemutatását az adatok gépi rögzítéséhez. Azaz a csecsemőknek is személyivel kell rendelkezniük, különben nem foglalhatják el a szálláshelyet. Ez a családok számára még mindig nem megszokott elvárás, hiszen más esetben 14 éves kor alatt nem nagyon kell személyi igazolványt kiváltani. 

A vendégek és a szállásadók jogos reakcióját megelőzendő, a kormány korábban már átmeneti jelleggel felfüggesztette, pontosabban be sem vezette ezt az intézkedést. Előbb 2022. június 30-ig szólt a határidő, amit meghosszabbítottak 2022 év végéig. A mostani intézkedés pedig még egy teljes évvel, 2023. december 31-ig kitolja ennek a szabálynak az alkalmazását. Egyelőre tehát továbbra sem kell a 14 év alattiaktól igazolványt kérni a szálláshely elfoglalásához. 

2 éves lehet a turizmusban, vendéglátásban dolgozók munkaidőkerete

A harmadik adminisztratív könnyítés nem biztos, hogy osztatlan sikert arat, a munkavállalók számára ugyanis jelentős érdeksérelmet is okozhat. A munkaidőkeret lehetséges hosszát növelte meg a kormány a turisztikai szektorban dolgozók számára a korábban lehetséges 4 hónapról egészen 24 hónapra. Ez a következő területen dolgozókat érinti:

Az e területen működő vállalkozásoknál a munkáltató 24 hónapra meghosszabbíthatja a munkaidőkeretet (azt tekintjük e területen működőnek, amelyiknek a főtevékenysége ide tartozik). Ez egyoldalú döntés, nem kell hozzá az érintett dolgozók hozzájárulása. Ha meglévő kollektív szerződés ennél rövidebb munkaidőkeretet állapít meg, akkor az a pontja a kollektív szerződésnek hatályon kívülre kerül. 

A munka törvénykönyve szerint a munkaidőkeret hossza 4 hónap lehet, amit legvégső esetben kollektív szerződés akár 36 hónapra is meghosszabbíthat műszaki vagy munkaszervezési okokból. A két éves hosszúságú munkaidőkeret lehetősége a járvány alatt bukkant fel, s a veszélyhelyzet idejére engedélyezte a kormány. A bevezetésének akkor az volt az indoka, hogy így lehet észszerűen ledolgozni a járvány miatt elmaradt munkanapokat. Ha a munkaadónak haza kell küldenie a dolgozóit, akkor nagy könnyebbséget jelent, ha nem kell most szabadságolnia vagy elküldenie őket, hanem két éven belül valamikor majd le tudja dolgoztatni az így kieső órákat. 

A mostani helyzetben az energiaköltségek miatti leállások tehetnek szükségessé egy ilyen intézkedést. A bezáró panziók, fürdők és egyéb létesítmények dolgozói így kaphatnak fizetést a zárva tartás ideje alatt,  s majd valamikor két éven belül fogják ledolgozni ezeket a napokat. 

A probléma, ami miatt sokan idegenkednek az ilyen hosszúságú munkaidőkerettől az, hogy nincs megfelelő garancia a dolgozók pihenőnapjainak a biztosítására. Az előírt pihenőket a teljes munkaidőkeret átlagában kell teljesíteni. Így elképzelhető, hogy most három hónapig nem kell bemenni dolgozni, ennek azonban az lesz az ára, hogy utána 66 héten keresztül kell majd heti 6 napot dolgozni szintén alapfizetésért. 

Eltörlik a SZÉP-kártyák zsebeit

A hatodik bejelentett intézkedés a SZÉP-kártyák felhasználásának a módosítása, ennek azonban még nem ismerjük a részleteit, nem jelentek meg a szabályok. A bejelentés szerint el fogják törölni a három különböző zsebet, s a teljes összeget egyben lehet majd felhasználni. Ennél többet azonban még nem lehet erről tudni. Rendelet helyett csak egy kormányhatározat született, melyben az érintett minisztereknek delegálta a kormányfő a részletek kidolgozásának a feladatát december 1-ig. Tény, hogy sok kérdés vár megválaszolásra ezzel kapcsolatban: vajon változatlanul hagyják-e a kártyára utalható összegeket, mekkora lesz jövőre ennek az adóterhe, és változik-e a felhasználhatóság köre? Ezek valószínűleg egy decemberi rendeletből fognak majd kiderülni. 

Forrás: 468/2022 kormányrendelet

Nagy Csaba