A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Bármennyire is télikabátban járunk, február elején már több városban is kinyitott néhány merészebb fagylaltozó. Máris újra előkerült a kérdés: milyen áfakulccsal árusíthatjuk a fagyit? Eltérő adókulcsot kell-e alkalmazni a helyben fogyasztott, kehelyben felszolgált és a tölcséres édességre?

Egy büfét üzemeltető olvasónk vált bizonytalanná a fagylalt adójával kapcsolatban. Hogyan értelmezzük a fagyi esetében a helyben fogyasztást? Az köztudott, hogy a vendéglátásban a helyben fogyasztott étel adója lehet 5%, míg az elvitelre szánt termékekét 27%-ban kell meghatározni. A helyben fogyasztáshoz ráadásul valamilyen éttermi szolgáltatásnak is kapcsolódnia kell. A bizonytalanságot az jelenti, hogy pontosan mit tekinthetünk helyben fogyasztásnak és szolgáltatásnak a fagylalt esetén.

A fagyi adózásának a kérdése nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk. A NAV is foglalkozott a kérdéssel. Még 2017-ben, a kedvezményes adózás bevezetésekor a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete kérdésére készítettek egy ezzel kapcsolatos állásfoglalást. A kedvezményes adókulcs azóta ugyan 18-ról 5%-ra csökkent, a feltételek azonban nem változtak.

A kedvezményes áfakulcs alkalmazásának három feltétele van:

Elsőként tehát azt kell eldönteni, hogy a vállalkozás nyújt-e éttermi jellegű szolgáltatást, vagy csak értékesíti a terméket, mint egy élelmiszerbolt. A NAV itt a szempontoknál uniós jogszabályokra hivatkozik. Így szerintük akkor beszélhetünk szolgáltatásról, ha az elkészített étel és ital értékesítését az azonnali fogyasztást elősegítő szolgáltatások kísérik. Tipikusan ilyen, ha a vendéglátó a fogyasztáshoz asztalt és ülőalkalmatosságot biztosít, evőeszközt, szalvétát ad a vendégnek, gondoskodik a takarításról, szemetest helyez ki, mosdót, ruhatárt biztosít. Ezzel szemben nem történik szolgáltatásnyújtás, csak a termék értékesítésére kerül sor, ha az ételt elvitelre adják át a vendégnek. Nem szolgáltatás a helyben fogyasztás sem, ha olyanok a fogyasztás körülményei, hogy az említett kiegészítő szolgáltatások nem jellemzőek a helyben fogyasztásra. Így például egy strandi lángossütő büfé, ahol nincsenek székek és asztalok, nem tekinthető szolgáltatásnak. Így nem is alkalmazhatja az 5%-os áfát.

Meghatározó a vendég döntése

A NAV szerint a szolgáltatás szempontjából meghatározó a vendég döntése is, hogy helyben fogyasztásra vagy elvitelre kéri az ételt. Márpedig, ha a vendég tölcsérbe, műanyag pohárba, termoszba kéri a fagyit, akkor ez arra utal, hogy el akarja vinni. Tehát a tölcséres fagyi árusítása semmiképpen sem tekinthető helyben fogyasztásnak. Akkor is így van, ha mégis úgy dönt, hogy leül vele az egyik asztalhoz. Az eredeti szándék a döntő – márpedig, ha tölcsérbe kéri, az elvitelnek számít.

Vizsgáljuk meg a második feltételt is, a szolgáltatás besorolását! Az áfatörvény szerint csak a TESZOR ’15 szerinti 56.10 „Éttermi és mozgó vendéglátás“ kód alá tartozó szolgáltatás esetén lehet az ételkészítést 5%-os áfával szolgáltatni. A legtöbb vendéglátással foglalkozó vállalkozás ide tartozik, de például a rendezvényi étkeztetésnek, az üzemi étkeztetésnek más a kódja. Nem tartozik ide az ételkészítés nélküli italfelszolgálás sem (bárok, sörözők stb.).

Meg kell vizsgálni azt is, hogy az étel valóban helyben készül-e, vagy helyben csak a felszolgálása és a fogyasztása zajlik. A NAV szerint ezt a cukrászati termékek esetén is vizsgálni kell. Ha a terméket máshol, egy másik vállalkozás készítette, és itt csak kiszolgálják, akkor nem sorolhatjuk be a kedvezményes körbe. A helyben készítés követelményét persze nem nehéz teljesíteni. Ha a cukrászda helyben, megvásárolt fagyiporból és vízből keveri a fagylaltot, az már helyben készítésnek számít.

Mindent egybevetve, a tölcsérben árusított fagylaltot mindenképpen 27%-os adóval kell árusítanunk. Kivételt az jelenthet, ha a vendég kifejezetten jelzi, hogy helyben kívánja elfogyasztani, és ennek megfelelően szolgáljuk fel számára. A tölcséres fagyi azonban nem lesz kedvezményes akkor sem, ha olyan cukrászdában forgalmazzuk, ahol lehetőségünk van más termékeket kedvezményesen értékesíteni. Így sajnos azzal is számolni kell, hogy a tölcséres és a helyben felszolgált fagyi ára különbözni fog. A helyben fogyasztás olcsóbb lesz, s ennek a különbségnek a vendég számára is észrevehetőnek kell lennie.

Nagy Csaba