A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A következő hetekben fokozottan figyelnünk kell arra, hogy megfelelő igazolással rendelkezik-e a hozzánk érkező vendég. A hatóságok ugyanis akár be is zárathatják vagy akár hárommillió forintig terjedő pénzbüntetéssel sújthatják azt a szálláshelyet, amely nem tartja be a koronavírussal kapcsolatos korlátozásokat. De mi a helyzet a külföldi vendégekkel?

A járványügyi intézkedések enyhítésével akár külföldről is érkezhetnek foglalások a hazai szállásokra, ráadásul már nem csak üzleti céllal – mondja a Hazai Vendégvárónak a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Flesch Tamás arra is felhívta a figyelmet, hogy a más országokból érkezőkre folyamatosan változó szabályok érvényesek, így mindenképpen követni kell a kormányzati döntéseket.

Külföldi vendégek védettségi igazolása

Szállásadóként jelenleg csak érvényes védettségi igazolással rendelkező vendégeket és a felügyeletük alatt álló 18 év alattiakat fogadhatjuk. (Magyar vendégek esetében kivételt képeznek még a honvédségi és a rendvédelmi szervek állományába tartozó személyek, valamint az egészségügyi dolgozók is, de ők is csak a szolgálattal összefüggésben szállhatnak meg igazolás nélkül.) 

A hazai állampolgárok esetében ez a szabály egyértelmű, ám a külföldi vendégeknél már korántsem. Nekik olyan védettségi igazolással kell rendelkezniük, amit előzetesen beszereztek a saját országukban, és amit Magyarország is elismer. Az ebbe a körbe tartozó országok listája a következő hetekben folyamatosan bővül majd.  Egyelőre csak Törökországgal, Szerbiával, Montenegróval, Bahreinnel, Szlovéniával és Horvátországgal született olyan megállapodás, amely lehetővé teszi, hogy az ottani állampolgárok védettségi igazolása Magyarországon is érvényes legyen. 

Fontos, hogy ez mással nem helyettesíthető, így nem szabad elfogadni például az oltáskor kapott papírt, valamint a Covid-fertőzésről szóló orvosi dokumentumokat sem. (Magyar vendégek esetében aki nem kapta még meg az igazolványát, jelezheti az ügyfélkapuján keresztül, személyesen a kormányhivatalban vagy a vedettsegiigazolvany@1818.hu e-mail címen.)

Flesch Tamás szerint nem kell automatikusan visszautasítani az érdeklődést, ha valaki olyan országból foglalna szállást, amellyel még nem született megállapodás. Inkább jelezni kell felé, hogy csak akkor  utazhat, ha érkezéskor rendelkezik a magyar állam által is elismert védettségi igazolással. – Leginkább ahhoz tudnám ezt hasonlítani, mint amikor régen ráírtuk a foglalásokra, hogy az adóváltozás jogát fenntartjuk – tette hozzá. Ha valaki nem rendelkezik a megfelelő dokumentumokkal, érdemes felajánlani neki, hogy módosíthatja a foglalás időpontját.

Súlyos bírság a szabálytalankodókra

Kockáztatni nem érdemes: a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) tájékoztatása szerint  a védettségi igazolványok ellenőrzése a szállás üzemeltetőjének a feladata. Ha pedig a hatóság szabálytalanságot talál, 200 ezer és 3 millió forint közötti bírságot is kiszabhatnak. A pénzbeli büntetésen felül pedig- legfeljebb egy évre – akár be is zárhatják a helyet.  

Bejelentkezéskor tehát szállásadóként jogunk van elkérni a védettségi igazolást, valamint – miután az nem rendelkezik fényképes résszel – az igazoláson feltüntetett azonosítószámú okmányt (személyi igazolványt, útlevelet vagy jogosítványt). Fontos szabály, hogy megismerhetjük a védettségi igazolás valamint a hozzá tartozó igazolvány adatait, de azokat nem másolhatjuk le, a benne szereplő adatokat pedig nem rögzíthetjük semmilyen eszközzel. A megfelelő igazolások nélkül bejelentkezőktől meg kell tagadni a regisztrációt, ha pedig a vendég nem hajlandó távozni, a rendőrség segítségét is kérhetjük.

Az MTÜ arra is felhívta a figyelmünket, hogy üzemeltetőként naprakész információkkal kell rendelkeznünk. Az ellenőrök nem fogadják majd el azt a kifogást például, hogy abban a hiszemben voltunk, Magyarország elfogadja a felmutatott dokumentumot.

A gyerekek életkorát is igazolni kell

A 6-18 év közöttieknek is igazolniuk kell az életkorukat – kivéve, ha a kiskorúság ténye nyilvánvaló. Ezt pedig személyi igazolvánnyal, útlevéllel, jogosítvánnyal vagy diákigazolvánnyal tehetik meg – tájékoztatta lapunkat a  Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége.

Az üzleti vendégeknek nem kell igazolás

Védettségi igazolás nélkül azok a külföldi vendégek – akár csoportok is – fogadhatók, akik üzleti, gazdasági céllal érkeznek Magyarországra. Esetükben tehát nem kell a magyar állam által is elfogadott igazolás, de az utazásuk célját igazolniuk kell. Erre megfelelő lehet például annak a hazai cégnek a meghívója, ami garantálja, hogy valóban gazdasági okok miatt kellett felkeresniük Magyarországot – mondja Flesch Tamás. Mivel az igazolás a szálláshelynek szól, az üzemeltető akár meg is őrizheti a dokumentumot, amíg a vendég a szálláshelyen tartózkodik.

Figyeljünk arra, hogy az üzleti vendégek csak abban az esetben vehetik igénybe a szálláshely wellness részlegét, fitness termét, ha a koronavírus ellen védett személynek minősülnek.  Tehát ilyen esetben kérhetjük a védettségi igazolvány bemutatását.

Maszkot a vendégeknek nem kötelező hordaniuk.  A dolgozónak, ha még nincs védettsége, akkor a vendégek által is látogatható helyiségekben kötelező a szájat és az orrot eltakaró maszkot viselni. A beoltott alkalmazottakra érvényes szabályokat az üzemeltető határozza meg, de a maszkhordást megtiltani nem lehet.

Lőrincz Tamás