A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Munka közben számos elektromos eszközzel kerülünk kapcsolatba, gondoljunk akár a konyhai gépekre, porszívókra, fűnyírókra vagy a számítógépünkre. Fontos, hogy ezek a használatban lévő munkaeszközök megfelelő állapotban legyenek, hiszen a meghibásodásuk akár sérüléshez is vezethet. Az elektromos berendezések időszakos ellenőrzését Turi Norbert, villamos biztonsági felülvizsgáló segítségével tekintjük át. 

Akár egy éttermet üzemeltetünk, akár szálláshely-szolgáltatást végzünk, munkahelyekről beszélünk. Munkahely minden olyan terület, ahol legalább napi 4 órás munkavégzés történik. Amennyiben ez teljesül, úgy 

Míg az előbbit a Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat, az utóbbit az Országos Tűzvédelmi Szabályzat írja elő (40/2017. NGM rendelet és 54/2014. BM rendelet). 

A villamos biztonsági felülvizsgálat azonban csak a rögzített villamos berendezésekre vonatkozik. Villamos berendezésnek hívják szaknyelven az elektromos hálózatot. Rögzített villamos berendezés alatt azokat értjük, amik fixen össze vannak egymással kötve, tehát van egy elosztótábla, válnak szanaszét a vezetékek, vannak kapcsolók a falon, dugaljak, lámpatestek, meg egyéb olyan fogyasztók, amik nem konnektorról üzemelnek, hanem fixen be vannak kötve. Ilyen például a klíma, a villanybojler, a konyhai elszívó berendezés stb. 

Az ellenőrzés során a szakember azt vizsgálja, hogy az elektromos hálózat megfelel-e a szabványoknak és a csatlakoztatott berendezések érintéséből bekövetkezhet-e áramütéses baleset.

A kéziszerszámokat évente ellenőriztetni kell

Ezen felül figyelembe kell vennünk a munkavédelmi szabályokat is, amik az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés feltételeinek megteremtésére köteleznek bennünket. A munkavédelmi törvény pontos leírást ad, hogy munkáltatóként milyen kötelezettségeink vannak. 

Ilyen például, hogy a hordozható villamos kéziszerszámokat, elektromos kisgépeket is ellenőriztetni kell évente (10/2016. NGM rendelet). Ebbe a kategóriába sorolható minden olyan elektromos kisgép, villamos kéziszerszám, amit elektromos áramhoz csatlakoztatunk, és kézben tartva használjuk, vagy használat közben megváltoztatjuk a helyét, például a szállodai porszívó, vasaló, gőzös felülettisztító, elektromos sövényvágó stb. Ezek az eszközök, mivel sokat használjuk őket, könnyen sérülhetnek, megtörhet a kábel, a csatlakozó, balesetveszélyes lehet. 

Sokan ide sorolják a számítógépet, monitort, nyomtatót, elosztót is, de ezen a téren van egy kis keveredés. Elképzelhető, hogy ezeknél is lesz éves felülvizsgálati kötelezettségünk, de ezt már nem a kézi elektromos munkaeszközök ellenőrzésére vonatkozó rendelet alapján tesszük, hanem a vállalkozás  kockázatértékelésének eredménye alapján.

Kockázatértékelés és ellenőrzés

A vállalkozás indulásakor szükség van egy munkavédelmi kockázatértékelésre. Ezt munkavédelmi szakember készíti. Ő a tevékenységünket alapul véve állapítja meg azokat a kockázatokat, amik veszélyeztethetik az egészséges és biztonságos munkavégzést. Így meghatározza azt is, hogy az eszközöket milyen rendszerességgel kell ellenőriztetni. Például egy hármas elosztót nem kell évente műszerrel bevizsgálni, így nincs szükség elektromosipari szakember felülvizsgálatra, de munkavédelmi szempontból, – akár szemrevételezéssel – meg kell nézni, hogy nem sérült-e.

A jogszabályok mindig a minimumkövetelményeket adják meg, a kockázatértékeléssel pedig feltárhatók a tényleges veszélyek, amelyek alapján egyedi ellenőrzési terv készíthető, akár plusz követelményekkel.

Fontos: A kockázatértékelés munkavédelmi szaktevékenység, ezért csak szakképzett munkavédelmi szakember végezheti. A kockázatértékelést kezdő vállalkozásoknak a munkavégzés megkezdése előtt meg kell csináltatni, más esetben bővülés, változás esetén kell elvégezni, például egy új típusú gép üzembe helyezésekor. A kockázatértékelést 3 évente újra és újra aktualizálni kell.

Kovács Nikoletta