A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Akár éttermünk van, akár szálláshelyünk, a vendégeknek bizony központi kérdés lehet a fürdő és mellékhelyiségek állapota, berendezése, tisztasága. Nézzünk pár praktikus megoldást, amikkel megkönnyíthetjük a takarítást, megosztunk néhány bútorokkal és hangulattal kapcsolatos fortélyt és azt is, hogy mire vágynak a vendégek. Irány a fürdőszoba, kukkantsunk csak be a zuhanykabinokba és a budik pereme alá! 

Ne felejtsük: az online világban pikk-pakk egy csomóan olvashatják egy elégedetlen vendégünk véleményét. Manapság már sokan étterem vagy szállás választásakor az internet segítségével döntenek. Igen-igen, itt lehet minket értékelni, véleményt írni, az egekig magasztalni vagy élesen kritizálni, például:

– a fürdőszobában a WC ülőkére ülve a fedele rácsukódott a hátunkra, a zuhanykabin ajtaja nem jól zárt, így az összes víz kifolyt a padlóra. 

– A fürdőszoba romokban, tele bogárral. Kilépőre, kéztörlőre senki se számítson!

– Soha többé nem megyek vissza, undorító volt, hajszálak voltak mindenütt! A zuhanyfüggöny meg rám ragadt.

– A zuhanytálca és a WC ülőke igencsak koszos volt. A takarító nénit talán érdemes lenne lecserélni, vagy jobban utána nézni a munkájának, mert az egyébként szuper szálláshely megérdemelné, hogy ne a tisztaságon „csússzon el” az élmény, amit nyújt.

(Forrás: szallas.hu)

Ilyeneket senki sem szeretne olvasni. A vendéglátóhelyek és szállások esetén is vendégeink megjegyzik a WC állapotát. Lehet, hogy arra nem emlékszik pár év múlva, hogy mit evett, de hogy rányitottak, mert nem lehetett zárni az ajtót, az azonnal bevillan majd.

Mi a legfontosabb? Kezdjük a két betűs kitérővel!

Egyértelműen első helyen a tisztaság áll. Valóban, nagyon lehangoló tud lenni egy mindenfélékkel “gazdagított” illemhely. 

– Én a WC alapján ítélem meg a konyhát, aki erre nem ad, az a konyhára sem. Mindig arra gondolok, hogy ha a mosdó igénytelen, akkor milyen lehet a konyha? – kezdi vendégünk, György. Tudjuk, hogy hiába főzünk jól vagy szuper a kis panziónk, egy állandóan csorgó WC, leszakadt lehúzózsinór, büdös, ritkán ürített kuka sokakat eltántoríthat a “törzsvendégségtől”. A WC-kefe, WC-papír-tartó, a szappan és a szemetes pedig legyen alap!

A vendéglátósok élete talán nehezebb ebben a kérdésben, hiszen ott többen fordulnak meg. Naponta jó néhány alkalommal kell ellenőrizni, hogy melyik vendégünk mennyire volt kulturált. Ha tetszik, ha nem: ez alapján nem a dolgát végző vendéget, hanem minket fognak megítélni. Emiatt jó, ha van egy ember, akinek az is feladata, hogy pl. óránként “szétnéz”.

– Szerintem az is nagyon ciki, hogy szólj a pultnál, ha a papír vagy a szappan elfogyott. Enni megyek oda, nem leltárt készíteni! Gyuri gusztustalannak tartja azt is, ha egy nagyobb étteremben törölköző van. – Előtted huszan beletörölték a nem tudom én milyen vagy mennyire alaposan megmosott kezüket. Aztán azzal egyek, hát kösz, nem! A papírtörlőre vagy a szárítóra szavazok.

Milyen elvárások vannak még?

Vendégünk szerint nem nagy baj, ha nem tegnap fugázták ki a burkolatot, de azért ne legyen 30-40 éves a csempe. Sokat dob az egész helyen, ha szép, modern a mosdó.

Az sem gond, ha van világítás. – Voltam több olyan helyen, ahol nem volt. Nyitva kellett hagyni az ajtót, ez nekem nem is volt akkora gond, ugye háttal, de a feleségem rosszul viselte – meséli nevetve. Nem árt, ha van tükör: a hölgyek így meg tudják igazítani a sminkjüket. Emellett ha van lehetőség, törekedjünk a külön női-férfi mellékhelyiségek kialakítására! 

– Nekem az is fontos, hogy ne legyen a WC közelében asztal. Egyrészt nem ülnék oda vacsorázni, másrészt a benntartózkodónak is lehet kellemetlen, ha ez-az kihallatszik. Legyen azért egy intim, privát tér! Fontosnak tartja azt is, hogy ha az adott helyen ebédel, akkor ne kelljen érte külön fizetnie. 

Ha sok család is megfordul nálunk, akkor egy WC szűkítőért is hálásak lesznek, így a csemetéket nem kell bicepszből lebegtetni a WC felett 10 percig.

Mit kell takarítanunk az illemhelyen?

Magát a WC csészét, az ülőkét, a tartályt, a WC-kefét és a tartóját, a WC-papír-tartót, a csempét és padlót, végül az ajtót és a kilincset. A WC csésze kapcsán akármilyen undorító is legyen, ne feledkezzünk meg a vízszintes területekről: ahol az ülőke vagy maga az egész csésze rögzítve van. Itt ugyanis még jobban megáll mindenféle piszok és egyéb “finomságok”. A mosdók általában csempézettek, ez praktikus is, hiszen könnyebben takarítható. Emellett alap, hogy ne a WC-ben használt szivaccsal csutakoljuk a többi takarításra váró felületet.

Egy rejtett tartály vagy a WC fali rögzítése jó szolgálatot tehet: ezeket nem kell suvickolnunk. Ugyanez a helyzet a perem nélküli csészékkel, bevetésükkel sok órát kellemesebb elfoglaltsággal tölthetünk. A toalettolaj pedig abban segíthet, hogy nehezebben tapadjanak meg a szennyeződések. 

Barangoljunk tovább a fürdőszobák birodalmába!

A toaletteknél is fontos, a fürdőknél meg végképp: a penész és a vízkő nagyon visszataszító tud lenni. Tehát szabaduljunk meg tőlük, és csillogjanak azok a csaptelepek! 

– Legyen törölköző, akasztó, szekrény, szemetes, szappan, fogkefetartó. Emellett jó, ha van hajszárító, fültisztító, arctisztító korong, tusfürdő. Azon se duzzogok, ha van tusoló- és tusfürdő-tartó, hogy ne a lábam között kelljen szorítani a zuhanyfejet vagy a tusfürdőt. Egy-két fürdős gyerekjáték, kis halacska, hableány, delfin meg már luxus. 

Nem lövünk nagyon mellé, ha van kádkilépő és felmosó is a közelben.

Mivel takarítsunk?

Mindenkinek megvan a maga jól bevált szere és beszerzési forrása. Viszont vitathatatlan, hogy itt szerezhetünk egy-két jó pontot, ha “zöldek” vagyunk, vagy legalábbis elkezdünk “zöldülni”. Az ecet, citromsav, szódabikarbóna és alkohol négyessel sok vegyszert ki tudunk váltani és egyben spórolni is lehet. 

Gabriella, gimnáziumi kémiatanárunk óva int attól, hogy mindent összekotyvasszunk. Tartsunk be pár alapszabályt! – Hypóra sósavat nem szabad önteni, tehát pl. egy Domestos után vízkőoldót ne használjunk! Ecet mehet rá – mondta. Zománcozott kádakat ecettel ne tisztítsunk, mert a kis sérülések mentén rozsdásodni fog. 

A márványkádra csak speciális tisztítószert vagy natúr szappant használjunk, mert ha rálocsoljuk a sósavat, nemes egyszerűséggel kilyukad. Ide az ecet és a citrom se jó, mert foltos lesz tőle.

– A fertőtlenítő kendők használata nagyon terheli a környezetet. Tele vannak vegyi anyagokkal, és nem lehet újrahasznosítani. A szelektívbe nem dobhatod, csak a kommunálisba. Nem támogatom a használatukat – tette hozzá.

Tipp: Mindig figyeljünk arra, hogy a tisztítószereket öblítsük le! Lehet, hogy a vendégünk allergiás rá!

Egyre fontosabb kérdés a fertőtlenítés

A koronavírus miatt előtérbe került a fertőtlenítés kérdése is. Ha nem szeretnénk vegyi anyagokat használni, akkor erre is van mód, sőt talán költséghatékonyabb is. 

– Az ecet és a citromsav is fertőtlenít, de ebben az alkohol a verhetetlen. Persze itt ne a házi pálinkára gondoljunk, de nem kell gyógyszertári, úgymond “patikai tisztaságú” alkohol se. Vannak 70 %-os ipari alkoholok, ezeket hígíthatjuk is, 30-40%-os is elég. Ráfújod, lefertőtlenít, elpárolog és ennyi. Arra viszont figyeljünk, hogy szellőztessünk utána, illetve hogy az alkohol tűzveszélyes, tehát ne cigizés közben fújjuk a perem alá.

Egy gőztisztító is jó szolgálatot tehet: természetes, gyors, és sokoldalú. 

Milyen legyen az arculat?

Itt egy cél lebegjen előttünk: összeillő, harmonizáló, egységes legyen. Ne legyen piros WC-ülőkénk rózsaszín kefetartóval és kék burkolattal! Legyen összhang a toalettben a csempe, mosdó, papíradagoló és egyebek között. Dekorációnak használhatunk képeket, álló vázát vagy gyertyatartót, sőt, akár egy adag újságot is a “lassabb” vendégeknek. Egy illatosító használatával végképp komfortosabbá tehetjük a kétbetűs kitérőt. Sőt, ha egy kisebb üvegbe rizst töltünk és arra illóolajat csepegtetünk, az is csodákra képes. Letakarjuk egy jól szellőző textillel és csókolom, mehet az ablakpárkányra, szekrényre.

A polcot is kidekorálhatjuk: hátmosó kefe, szivacs, kavicsok, kagylók, illatgyertya, szobor stb. Ha van beugró rész, azt bátran polcozzuk be! A fürdőszobában pedig növényeket is el lehet helyezni, de itt inkább a kisebb, párakedvelő fajtákban gondolkodjuk. 

Manapság remek dekorfóliákat is lehet kapni: ezeket felragasztjuk, majd ha megunjuk, akkor leszedjük. Csempére, falra is mehetnek, fillérekbe kerülnek és rengeteget dobhatnak egy helyiségen.

Ha kicsi a fürdő, akkor egy nagy tükör növeli a teret. A világos háttér és csempék szintén. Ilyenkor kellenek a jól megválasztott, sötétebb színű kiegészítők, pl. a törölközők, szappanadagoló és társai. Ha megtehetjük, emeljünk fel mindent a falra: WC csésze, tartók, tárolók stb. Használjuk ki a WC feletti teret is!

A lényeg, hogy a toalett és fürdő legyen otthonos és passzoljon az egyéb helyiségek hangulatához. Bátran vágjunk bele!

Kis Zsuzsanna