A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Nyáron a vendégeink szívesebben ülnek ki a teraszainkra, de ahhoz, hogy ne süljenek meg a rekkenő hőségben, nem lesz elég az árnyékoló, ahogy a jeges italok, ételek sem. Egy megfelelő kültéri hűtőberendezéssel már kellemesebbé tehetjük a kinti tartózkodásukat. Ráadásul nemcsak a hőérzetükön javíthatunk, hanem frissíthetjük a levegőt, sőt, még a kellemetlen rovarokat is elriaszthatjuk.

Kánikulában jó vonzerő lehet a hűtött terasz. Egy hűvös teraszon nemcsak a vendégeink érzik jól magukat, de a munkatársaink is szívesebben dolgoznak. Az árnyékoló önmagában a legforróbb napokon kevés, érdemes valamilyen kültéri hűtőberendezést is választanunk. Vannak hordozhatóak, gördíthetőek, fixen telepíthetőek, egyszerűbbek és bonyolultabbak, minden attól függ, mennyit tudunk áldozni rá.

Párafüggöny: nemcsak hűt, látványelem is

Az egyik kedvelt megoldás a párafüggöny, ami nemcsak a komfortérzetet növeli, hanem jó látványt is nyújt, amivel becsalogathatjuk a vendégeket. Ezek a párásító készülékek a vizet apró cseppekre porlasztják el, ami azonnal elpárolog. Ez hőelvonással jár, így 8-10 fokkal csökkentik a hőmérsékletet. Mivel a vízcseppek nagyon gyorsan párolognak el, nem lesznek vizesek a vendégek, a tárgyak és a kültéri bútorok sem. Vannak nagyon egyszerű, kisnyomású készülékek, amelyek elektromos áram nélkül működnek, csak a vezetékes víz nyomását használják. Ezeket kerti csapra, fali kútra, locsolótömlőre csatlakoztathatjuk, és egyszerűen telepíthetjük kerti építményekre, pergolákra, bejáratra szerelve, de akár korláthoz vagy napernyő szélére is rögzíthetjük csipeszekkel. Előnyük, hogy nem igazán igényelnek karbantartást, és kedvező áron – néhány ezer forintért – juthatunk hozzájuk. Ez kisebb vendéglők, büfék, cukrászdák teraszának a hűtését kiválóan meg tudja oldani. 

A párafüggönyök között is találhatunk kicsit komolyabb készülékeket, amelyek ventilátor segítségével juttatják a terasz légterébe a hűsítő vízpárát. Sőt, a hűtésen kívül mást is tudnak. Például illatadagolók beépítésével illatüzeneteket is küldenek – kakaó, kávé, citrusaroma stb. Sőt, a kellemetlen rovarokat – szúnyogot, darazsat, legyet – is távol tudják tartani a riasztó szagokkal. 

Léteznek olyan kültéri klíma készülékek is, amelyekben egy kompresszor állít elő magas nyomást, ezzel biztosítja az apró vízcseppeket. Ezt vonalsoros fúvókák juttatják ki, így vízfüggönnyel lezárják a terasz szélét. A lecsapódás ebben az esetben is minimális. Az ilyen vonalsoros teraszhűtő rendszerek viszont már drágábbak, több százezer forintba kerülnek. 

A párahűtés előnye, hogy megköti a szálló port, így frissebb levegőt biztosíthatunk a teraszon, és kiszűrhetjük vele az allergiá́t okozó polleneket is. 

Bevethetjük a meleg ellen a ventilátort is

A kültéri ködhűtő ventilátorok akár 10 fokkal is csökkentik a terasz hőmérsékletét a környező levegő hőmérsékletéhez képest. Szerelhetjük őket falra, de vannak hordozhatóak is. Van, amelyik görgőkkel mozgatható. Előnyük, hogy bárhol felállíthatjuk őket az arculatunkhoz, adottságainkhoz igazítva. Méretétől, teljesítményétől függően 80 ezer forinttól egészen 250-260 ezer forintig is terjed az áruk. Beépített tartállyal rendelkeznek, a működésükhöz elektromos áramra van szükség. Egy klíma ventilátor a hőség idején 8 óra alatt 2-3 vödör vizet használ el. 

Nagyobb területen inkább a kültéri klímát használjuk

Előfordulhat, hogy nem tudunk vízpermetes megoldást alkalmazni, mert vagy túl nagy a hűtendő terület, vagy érzékeny műszaki gépek vannak a közelben. Vagy egész egyszerűen nincs vezetékes víz a közelben. Itt jönnek a képbe a mobil, belső párologtató rendszerű hűtőberendezések.

Ezek már felső kategóriás termékeknek számítanak, ami a kivitelezésükben és az árukban is meglátszódik. A legolcsóbb változat is néhány százezer forintba kerül. Ezek a berendezések a hűtéshez szükséges vizet a belső rendszerükön keresztül párologtatják el, így a készülékekből már a lehűtött levegő áramlik ki egy belső ventilátor működésével. Egy géppel 50-370 négyzetméter területet is le tudunk hűteni. Mivel beépített víztartállyal rendelkeznek, csak elektromos hálózatra kell csatlakoztatni őket. 

Szilágyi Katalin