A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A Magyar Turisztikai Ügynökségnél és az adatvédelmi hatóságnál is próbálkozik az Apartmankiadók Egyesülete, hogy ne legyen kötelező az NTAK adatszolgáltatás mellett az önkormányzati vendégkönyvet is vezetni. Egyelőre nem sikerült elérni ezt a könnyítést, de tovább próbálkoznak. 

Korábban mi is írtunk róla: a széles körű elektronikus adatgyűjtés ellenére a legtöbb településen továbbra is vezetni kell a helyi vendégkönyveket: vagy papír alapon vagy elektronikusan. Ezt helyi, önkormányzati rendeletek írják elő, az önkormányzatok pedig nem sietnek a helyi szabályozás megváltoztatásával. Pedig lehetőség lenne rá, hiszen a kötelező elektronikus adatszolgáltatás révén minden szükséges adat hitelesen, pontosan rendelkezésre áll. Sajnos amíg a helyi adók rendeleteit nem változtatják meg, addig nem lehet megszabadulni a vendégkönyvektől.

A vendégkönyvre a helyi idegenforgalmi adó beszedése miatt van szükség. Az önkormányzatok meghatározhatják, hogy az adó megállapításához és az adófizetés ellenőrzéséhez milyen dokumentumokat, nyilvántartásokat várnak el a szállásadóktól. Semmilyen központi szabály nem rögzíti, hogy ennek a vendégkönyvnek kellene lennie. A legtöbb helyen megszokásból ragaszkodnak hozzá, fel sem merül az illetékesekben, hogy ugyanazt az adatot ma már egyszerűbb módon is be lehetne szerezni. A vendégkönyv tehát itt van és marad is, amíg valamilyen központi módosítás nem fogja rákényszeríteni a helyi önkormányzatokat az eltörlésére.

Adatvédelmi kérdés?

Az Apartmankiadók Egyesülete ennek érdekében igyekszik meggyőzni a döntéshozókat. Elsőként a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordultak azzal érvelve, hogy az önkormányzatok hozzáférnek az NTAK-on keresztül beküldött adatokhoz is, a vendégkönyv tehát dupla adminisztrációt jelent. Szerintük ez a kettős adatkezelés megsérti az adatvédelmi jogszabályokat, különösen az úgynevezett adattakarékosság elvét (az adattakarékosság azt jelenti, hogy csak azt az adatot gyűjtjük, amire szükségünk van). 

Az adatvédelmi hatóság elnöke szerint azonban ők csak akkor kezdeményezhetnek vizsgálatot, ha jogsértés gyanúja áll fenn, itt viszont nem történik ilyen. A hatóság tehát nem indít eljárást. 

Különösen bántó az elnöknek az az érvelése, hogy a túl sok önkormányzati rendelet és a hatóság alacsony létszáma miatt nem látja lehetőségét a vizsgálat lefolytatásának. Hiszen éppen ez az egyik probléma: az adatszolgáltatás helyzete részben éppen azért ilyen kaotikus, mert ahány önkormányzat, annyiféle elvárás nehezíti a szállásadók munkáját. 

A turisztikai ügynökségnél is próbálkoznak

Az egyesület a továbbiakban a turisztikai ügynökséggel próbál egyezkedni ebben a kérdésben. Az mindenesetre biztos, hogy a vendégkönyvek kérdése csak akkor oldódik meg, ha a kormány is észreveszi a problémát, és központi rendelettel határozza meg az elvárásokat.

Nagy Csaba