A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Emelkedett az az összeg, amit a munkáltatók adómentesen fizethetnek dolgozóiknak hazautazásra. Tavaly 39.730 volt, idén 41.760 forint a havonta elszámolható összeg. 

A hazautazási költségtérítés arra az esetre vonatkozik, amikor a dolgozó tartósan a lakóhelyétől távol végez munkát. Tehát ez nem a napi munkába járás támogatása, hanem kifejezetten a hétvégi hazautazásé. A munkáltatónak heti egyszeri, vagy rendszertelen munkarend esetén havi négyszeri hazautazást kell megtérítenie. Ez alól csak akkor mentesül, ha a dolgozók szállítását szervezetten, csoportos személyszállítással oldja meg. 

Ez a költségtérítés egy meghatározott összegig adómentes. Hogy meddig, azt mindig a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter hirdeti ki – ez jelenleg az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Az összeg megállapításáról szóló közleményt a Hivatalos Értesítőben jelentetik meg. A 2022-re megállapított összeg havonta 41.760 forint lehet. Ez az összeg úgy alakul ki, hogy minden évben a hivatalos inflációval emelik az előző évben kifizethető összeget. Az eredeti, 2010-ben megjelent rendelet szerint 30 ezer forint volt kifizethető, ez növekedett a mostani szintre az éves inflációkkal.  

Mit kell kifizetni?

A rendelet értelmében a menetrend szerint közlekedő tömegközlekedési eszközre váltott jegyek árát kell megtéríteni: vonatjegyet, buszjegyet, sőt, akár hajó- és repülőjegyet is. Ezek adómentesen elszámolhatók. 

A személygépkocsis utazás árát csak akkor kell megtéríteni, ha a lakóhely és a munkahely között nincs tömegközlekedés, vagy a dolgozó a munkarendje miatt azt csak nagyon hosszú várakozással tudná igénybe venni. Emellett annak is jár a személyautós térítés, aki mozgáskorlátozottsága miatt nem tudja a közösségi közlekedést igénybe venni, vagy annak a dolgozónak, akinek 10 év alatti bölcsődés, óvodás vagy iskolás gyermeke van (ugyanezek a feltételek a napi munkába járási támogatás kifizetéséhez is). 

Ebben az esetben a munkavégzés helye és a lakóhely közötti távolság alapján kilométerenként 9 forintot kell fizetni a havi korlát figyelembevételével. Ez a 9 forint is kötelező, bár egyre általánosabbá válik a kilométerenként 15 forintos munkáltatói térítés. Ennek a kifizetése a munkáltató döntése alapján lehetséges. Jogszabály csak a 9 forintot teszi kötelezővé (miközben a járműhasználat tényleges költsége ma már meghaladja a 30 forintot is kilométerenként).

Forrás: 39/2010. kormányrendelet, Hivatalos Értesítő 2022/8. ITM közlemény (55.oldal)

Nagy Csaba