A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A kisebb vendéglátó vállalkozások számára szinte teljesíthetetlen lesz az NTAK éttermi adatszolgáltatása, annyi információt követel a rendszer. A feltételeket teljesítő éttermi szoftvereket nekünk kell beszereznünk, s minket terhel a folyamatos adatszolgáltatás internetes hátterének a biztosítása is. A sokszorosára nőtt energiaárak mellett ezek újabb plusz költséget jelentenek valamennyi vendéglátóipari vállalkozás számára. 

December végén zárul a regisztráció

A vendéglátással foglalkozó vállalkozásoknak december végéig kell regisztrálniuk a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ rendszerében, s január elsejétől el kell kezdeniük a rendszeres adatszolgáltatást is. Ez nem új információ, hiszen már egy éve tudjuk, hogy sor kerül a kötelező adatszolgáltatás bevezetésére. Csakhogy korábban arról nem volt szó, hogy milyen részletességű adatokat várnak majd el. A kötelezettséget előíró rendelet nyárig még azt tartalmazta, hogy a vendéglátó szoftver legalább napi egy alkalommal, a tárgynapot követő 4 órán belül automatikusan küldi a napi adatszolgáltatás körébe tartozó, személyes adatot nem tartalmazó, forgalmi jellegű adatokat (235/2019. kormányrendelet 8/A §). Július elsejétől viszont alaposan kibővítették ezt a kötelezettséget.

Valós időben kell mindenről adatot szolgáltatni

A statisztikai adatok mellett részletes forgalmi adatokat is kell majd szolgáltatni. Az adatokat nem naponta kell feltölteni, hanem azonnal, ahogyan azt a vendéglátó szoftverben rögzítették. Ez azt is jelenti, hogy folyamatos, jó minőségű internetkapcsolatra van szükség, amit persze nekünk kell biztosítani. Egy étteremben ez nem okoz gondot, ám az előírás mindenkire vonatkozik, a legkisebb büfére is. A rendelet szerint továbbítani kell a fogyasztásra és megrendelésre vonatkozó forgalmi adatokat, ideértve a nem helyben fogyasztott megrendelések adatait is.

Olyan szoftvert kell használni, amit az NTAK hitelesített, hogy képes a megfelelő adatszolgáltatásra. Egyelőre az NTAK oldalán sem az elfogadott szoftverekről, sem az ígért, ingyenesen biztosítandó program elérhetőségéről nincs szó.

Milyen adatokra kíváncsiak?

Megtalálható viszont azoknak az elvárásoknak az összefoglalása, amiket az éttermi szoftverek fejlesztőinek teljesíteniük kell. Ezekben fellelhető a kötelezően bekért adatok felsorolása is. Jelenleg tehát ez a legpontosabb listánk arról, hogy milyen adatokat kell majd a működésünkről szolgáltatnunk. A program bekéri az azonosításhoz szükséges adatokat, mint az adószám, NTAK regisztrációs szám, adatküldés időpontja. A rendeléssel kapcsolatos adatok pedig a következőket:

Tehát míg a korábbi elvárások csak napi egy küldésre vonatkoztak, az új verzió szerint minden egyes rendelés felvétele után azonnal el kell küldeni a részletes statisztikai adatokat. Ettől csak technikai probléma esetén lehet majd eltérni.

A fentieken túl minden nap el kell küldeni a napi zárást akkor is, ha aznap nem volt nyitva az étterem, vagy ha nyitva volt, de nem volt aznap forgalom. A nyitvatartási adatokhoz az önkormányzatok is hozzáférnek, hogy ez alapján tudják ellenőrizni a nyitási és zárási időpontokat.

A legkisebb helyeken is kötelező lesz

Gyakorlatilag az adatszolgáltatás a vendég nevén kívül minden egyes adatot tartalmazni fog, ami csak fellelhető a vendéglátóhely működésével kapcsolatban. És ahogy írtuk: ez még könnyen teljesíthető egy nagyobb étterem számára, ám ugyanez lesz az előírás valamennyi kis kávézó, cukrászda, büfé stb. számára is. Az adatszolgáltatás az alábbi kategóriákban kötelező:

Kezdjük el időben!

Az adatszolgáltatás januártól kötelező, ám a szoftvergyártók azt tanácsolják, kezdje el mindenki korábban, önkéntes alapon. Januártól ugyanis már nem lesz türelmi idő, elsejétől kötelező a rendszer pontos működése.

Az adatszolgáltatás újdonsága, bonyolultsága miatt azonban szükség van egy felkészülési időre, az esetleges hibák javítására. Ezért érdemes legalább novemberben elkezdeni az adatok küldését, hogy legyen még elég idő korrigálni a jelentkező hibákat.


NTAK-iránytű: azt is megnézhetjük, hogy a mi áraink, foglalási számaink milyenek a többiekéhez képes

Elindított egy új szolgáltatást a Magyar Turisztikai Ügynökség. A szervezet megosztja a vállalkozásokkal az NTAK rendszerben összegyűjtött adatokat, megismerhetővé teszi a főbb összefoglalásokat a rendszer felületén. Ez az NTAK Iránytű szolgáltatás.

Az NTAK rendszerébe ma mintegy 45 ezer szállásadással foglalkozó vállalkozás tölti fel a forgalmi adatokat. Ez a rendszer egészül ki januártól a vendéglátók és a különböző turisztikai attrakciók forgalmi adataival is. A rendszer adatszolgáltatói, azaz regisztrált tagjai most már nemcsak szolgáltatják, de fel is használhatják az adatokat. Belépés után a kimutatások között érhetjük el a statisztikai adatokat. Ezek körét nemrég kibővítették, s elérhetővé tettek például pillanatnyi foglaltsági adatokat és előrejelzéseket is. Egy szállásadó például megnézheti, hogy az ő foglaltsága hogyan arányul a környék többi szálláshelyének átlagos foglaltságával. Személyes adatokat nem lehet lekérdezni, azaz azt nem tudjuk megnézni, hogy egy-egy konkrét hotel vagy panzió számai hogyan alakulnak. Csak név nélküli statisztikai adatok láthatók, azok azonban elég nagy részletességgel. Egy zalakarosi vállalkozó például megnézheti a zalakarosi, Zala megyei, balatoni szállások részletes statisztikáit, mindezt összehasonlítva a saját adatokkal, mint például:

Az adatokat megnézhetjük a mostani állapot szerint, vagy akár a foglalásokat is 3 hónapra előre. Külön lekérhető a belföldi és a külföldi vendégek adatainak az összesítése is. Hogy a szálláshelyek névtelensége megmaradjon, a készítők egy korlátozást is beépítettek a rendszerbe. Csak akkor kérhetők le települési bontásban az adatok, ha az adott településen legalább három azonos kategóriájú szálláshely működik. Ellenkező esetben túl könnyű lenne akár névre szólóan is megismerni a forgalmi adatokat, ezért ezt a rendszer nem teszi lehetővé.


Nagy Csaba