A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Alkalmazható-e az 5%-os éttermi áfa, ha valamilyen nyári fesztiválon kínáljuk ételeinket? Elég-e néhány széket kiraknunk a street food kocsi mellé, hogy az éttermi szolgáltatás alapján kedvezményes áfát számolhassunk? Az elszabadult infláció mellett egyáltalán nem mindegy, hogy 5 vagy 27% lehet-e az áfa, úgyhogy alaposan járjuk körbe a lehetőségeinket!

Az 5%-os kedvezményes áfát étkezőhelyi vendéglátásban, az ételforgalom és a helyben készített italforgalom után számolhatjuk fel. Az áfatörvény az étkezőhelyi vendéglátást az 56.10-es TESZOR számhoz köti. Az 56.10-es kódhoz az éttermi és mozgó vendéglátás tartozik. Nem tartozik ide például a rendezvényi étkeztetés (56.2) vagy az üzemi vendéglátás.

Aki vendéglőt üzemeltet, és alkalmi jelleggel kitelepült egy nyári fesztiválra, az ezen a rendezvényen is ugyanazzal a tevékenységi kóddal működik, ez tehát nem akadálya a kedvezményes adózásnak.

Nehezebb a helyzet, ha a vállalkozás tevékenysége nem egy étterem működtetése, hanem eleve mozgó vendéglátás, például egy büfé üzemeltetése. Ekkor hiába a megfelelő TESZOR szám, nem alkalmazható az 5%. A törvény kiemeli, hogy e kódon belül a kedvezmény csak az étkezőhelyi vendéglátásban alkalmazható. Egy hagyományos rendezvényi büfé, a ma divatos street food kamion büféjelleggel szolgálja ki a vendégeket. Nem a helyben fogyasztás a cél, éppen ellenkezőleg: az ételeket a „sétálva evés“ koncepciója mentén alakítják.

Egy fesztiválon, rendezvényen viszont meg is lehet teremteni azt az átmenetet, ami lehetőséget ad a kedvezményes számlázásra. Ehhez először az kell, hogy a vállalkozás ne az egyéb ételszolgáltatás (56.10.19.), hanem eleve az éttermi ételszolgáltatás (56.10.11) kód alatt működjön. A rendezvényen pedig ne csak egy helyben fogyasztás nélküli büfét nyissunk, hanem tegyük lehetővé a helyben étkezést is, méghozzá éttermi szolgáltatásokkal.

A NAV több tájékoztatójában is egyértelművé tette, hogy a szolgáltatásokat tekinti a kedvezményes áfa fő feltételeinek. Ehhez önmagában nem elég, ha ülőhelyeket rakunk ki. A helynek éttermi jelleget kell sugallnia. Az étel tálalása igényelje a helyben fogyasztást. Sokat jelent az összképben, ha nemcsak elvitelre gyártott csomagolásban adjuk az ételt, hanem helyben használatos eszközöket biztosítunk (legalább tálcát). Legyen evőeszköz, szalvéta, akár felszolgálás is!

Ha egyszer a NAV éttermi szolgáltatásokat vár el, akkor ezt a feltételt nagyon nehezen tudjuk kikerülni. Ha tényleg csak street food jelleggel, utcai étkeztetést akarunk kínálni, akkor erről nagyon nehezen tudjuk elhitetni, hogy valójában a kedvezményes körbe tartozó éttermi szolgáltatásról van szó. A két jellemzőt nem tudjuk együtt kínálni: vagy a kedvezményes áfáról mondunk le, vagy az eredetileg mobil jellegű szolgáltatást alakítjuk helyhez kötötté. Ebben az esetben élhetünk az 5%-os áfa lehetőségével, a hagyományos utcai étkeztetésnél viszont 27%-kal kell számolnunk.

Nagy Csaba