A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Márciustól alaposan megváltoznak a fogyasztóvédelmi hatóság által kiszabható bírságok. Kisvállalkozások számára az eddigi minimum 15 ezer forint helyett legalább 100 ezer lesz a büntetés. Ez a legkevesebb, amit kiszabhat a hatóság, de több, mint félmillióról indul a büntetés, amit az enyhítő körülményeket figyelembe véve mérsékelhetnek.

Egy kisvállalkozás korábban számíthatott arra, hogy ha a fogyasztóvédelmi hatóság minimális büntetést fog rá kivetni egy-egy kisebb jogsértés miatt. Ilyen például az árak nem megfelelő feltüntetése az étlapon, nem hitelesített mérőegységek használata és hasonlók. Például a pultos nem hiteles, az előírtnál kisebb űrtartalmú mérővel porciózza a féldeciket, vagy a fél liter helyett csak négy és fél deci sört csapol a korsóba. 

A büntetés minimuma a kisvállalkozások esetében 15 ezer forint volt, a maximuma pedig legsúlyosabb jogsértések esetén

Minimum 100 ezer a büntetés

Március elsejétől emelkednek a lehetséges összegek. A minimum bírság növelése a leglátványosabb – 15 ezer helyett 100 ezer forint a „belépő“. A maximum kisvállalkozások esetében 2 millió forint. Ám ha a jogsértés a fogyasztók nagy tömegét érinti, vagy az életüket, egészségüket veszélyezteti, akkor a kiszabható maximum 6,5 millió forintra nő. (Itt 100 ezer helyett eleve 200 ezer a minimum összeg.) Cégek számára megmarad a bevétel 5 százalékához történő igazítás.

Ilyen, többmilliós bírságot megalapozó ügy lehet például a következő: egy előre csomagolt menüt házhoz szállító vállalkozás bevezet valami forradalmian új eljárást, ami diétássá teszi a töltött káposztát és a csokis kalácsot is. Természetesen többszörösére nő a megrendelőik száma. Egy idő után aztán kiderül, hogy a forradalmian új adalék leginkább csak cukor, így nemhogy fogynának a vásárlók, hanem cukorbetegek számára még a nem várt kockázatokat is alaposan megnöveli a termék. Egy ilyen csalás bizony már joggal mondható tömegesnek is és a vásárlók egészségét kockáztató eseménynek is. 

Hogy mekkora lehet a számla vége, az a vállalkozás nagyságától is függ: kis- és középvállalkozás ilyen esetben 6,5 millió forintig lesz büntethető, egy nagyobb, 100 millió forintot meghaladó éves árbevételű cég viszont 3 milliárdos bírságot is kaphat. Kisvállalkozások körében persze általában nem forognak ekkora összegek, hiszen jellemzően sokkal kisebb az elkövethető vétségek súlya is.

Inkább félmillió, mint százezer

A törvény arról is gondoskodik, hogy a vállalkozások a kötelezően alkalmazandó minimumnál azért általában többet fizessenek. A 100 ezer forintos legkisebb összeget úgy kell érteni, hogy ez alá különböző kedvezményekkel sem csökkenthető a bírság. Az irányadó bírságösszeg azonban ennél jóval magasabb lesz. Egy kisvállalkozó számára az irányadó bírság 550 ezer forint, súlyos esetben 1 millió forint. Azaz alapból erről az összegről indul a hatóság, s ennek a módosítása az enyhítő vagy súlyosbító körülményektől függ.

Webshopoknak magasabb a büntetés

Különös szigorúsággal változnak a feltételek a webáruházak számára. A webshopok számára eddig nem volt külön kategória, ugyanúgy büntették őket, mint más vállalkozásokat. Most viszont a visszaeső, azaz három éven belül ismételten jogsértésen ért webáruháznak a bírság 400 ezer forintról indul és 4 millióig terjedhet.

Ügyeljünk a békéltető testületes tájékoztatásra!

Ettől az évtől kezdve megnőtt a panaszos ügyekben a békéltető testületek szerepe (tavaly decemberi számunkban olvashattak a témáról). A vállalkozásoknak fogyasztói vita esetén el kell fogadniuk a békéltető testületek közreműködését. Ha pedig a vitás ügy értéke 200 ezer forint alatti, akkor a vállalkozásnak kötelező végrehajtania a békéltető testület határozatát. Korábban a vállalkozás eldönthette, hogy aláveti-e magát a békéltető testület döntésének, idén már nincs választási lehetőségünk. 

A jövőben a fogyasztóvédelmi hatóság bírságot szab ki akkor is, ha a vállalkozás megsérti a békéltető testülettel kapcsolatos tájékoztatási kötelezettségét vagy együttműködési kötelezettségét. Ilyen esetben figyelmeztetést nem is alkalmazhat a hatóság, rögtön pénzbüntetést kell kivetniük a vállalkozásra. Ennek a bírságnak a legkisebb összege 200 ezer forint, cégek esetén pedig 2 millió forint a minimum díj.

Nagy Csaba

Forrás: 1997. évi CLV tv.

 

 

Vélemény, hozzászólás?