A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Olvasóink kérdezték…

Menyünk megkedvelte a családi éttermet, s ha más munkája engedi, hétvégén szívesen beugrik egy-egy napra felszolgálónak. Megtehetjük-e ezt szabályosan, vagy ez már feketemunkának minősül az adóhatóság szemében?

A fizetés nélküli, szívességből végzett munkát nem tiltják a törvények, arra mindig van lehetőség. A NAV azonban nagyon élénken figyeli és ellenőrzi a szívességi munkavégzéseket. Az ellenőrök azt a pontot keresik, amikor a szívesség már csak névleges, s valójában egy alkalmazotti viszonyt próbál eltitkolni a vállalkozó, megspórolva a fizetendő közterheket. 

Ha vizsgálatra kerül a sor,  az ellenőrök azokat a megkülönböztető jegyeket keresik, amelyek alapján a szívességi és a fizetett munka elkülöníthető. 

Fizetés nem járhat érte

A baráti, szívességi munka legfontosabb jellemzője például az, hogy ingyenes és önkéntes. Aki a munkát végzi, az nem kap ezért semmilyen javadalmazást. Itt ne csak a pénzre, rendes fizetésre gondoljunk. Semmiféle pénzre átszámítható, pénzben kifejezhető értéket nem fogadhat el a segítő, hiszen akkor már valami ellenérték fejében zajló munkáról, megbízásról lenne szó. Ellenérték az is, ha valaki segít fát vágni, és cserébe adunk neki a felhasogatott rönkökből, vagy a szüretre hívott segítők szőlőt visznek haza a munkájuk fejében. A barátként dolgozónak a munkavégzéssel kapcsolatos költségeit azonban meg kell téríteni. 

Nem lehet kötött ideje

A másik fontos jellemző a munka önkéntessége és a munkavégzés korlátai. Akinek munkaideje van, kötött rendben dolgozik, az nem segítő, hanem alkalmazott. A családtag vagy barát munkavégzését legjobban az jellemezheti, hogy akkor jön, amikor akar, addig marad, amíg szívesen segít. Ne legyen rendszeres időbeosztása, műszakja, munkaköri leírása stb. Maga dönt a pihenőjéről, nem lehet kijelölt pihenőideje. 

A szívességi munka rendszertelen

Fontos az is, hogy a baráti segítség mindig alkalmi. Ha rendszert csinálunk abból, hogy az ismerősünk mindig szombat este jön az étterembe besegíteni, az már nem baráti segítség, hanem szervezett munkavégzés. A segítség egy-egy alkalomra szólhat, rendszertelenül. Ne legyen benne semmilyen kiszámítható minta, ami alapján az ellenőr rendszerességet feltételezne! 

Le is papírozhatjuk

A szívességi munkára szerződést is köthetünk. A polgári törvénykönyv ezt úgy hívja, hogy ingyenes megbízási szerződés. Egy ilyen szerződés aláírásával a munkaügyi ellenőröktől is védve lehetünk, mert az érintett rokon vagy barát igazolni tudja, hogy milyen jogcímen dolgozik például az étteremben. Csak arra vigyázzunk, hogy az ellenőrök nem azt nézik, hogy mi van a papírra írva, hanem tényleges tartalmuk alapján vizsgálják meg a jogviszonyokat. Hiába írunk ingyenes segítő szerződést, ha az illető munkaidő-beosztása meg ott lóg a falon, vagy valami más módon kiderül, hogy rendes díjazásért végzi a névleg segítő munkát a vállalkozásban. 

Nagy Csaba