A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Megjelent egy olyan szálláshely-fejlesztési pályázat, amin csak mezőgazdasági kistermelők indulhatnak. A pályázatnak az a célja, hogy a mezőgazdasági kistermelők is turisztikai szolgáltatásokat indítsanak a falusi térségekben. Nem kis lehetőséghez jutnak, hiszen akár 100 millió forintot is igényelhetnek egy vendégház vagy panzió létrehozására. 

Nem könnyű megérteni, miért húz a kormány mesterséges elválasztó vonalat az egyes vállalkozások között annak alapján, hogy a szállásadáson kívül még mivel mással foglalkoznak. A mostani pályázat ugyanis szálláshelyek létesítését, fejlesztését támogatja, de csak olyan vállalkozások vehetnek részt rajta, amelyek mezőgazdasági termeléssel foglalkoznak. A jogosultság fő feltétele, hogy a pályázó mikrovállalkozásnak minősülő mezőgazdasági termelő, akár őstermelő legyen. Elvárás, hogy árbevételének legalább a fele a mezőgazdasági termelésből származzon.

A pályázatra a kormány 50 milliárd forintot biztosított, amiből egy pályázó akár 100 millió forintot is elnyerhet. Így nagyjából 800-1000 fejlesztés valósulhat meg. A pályázóknak jelentős önrészt is fel kell mutatniuk, a támogatás ugyanis az összes költség 50-70 százaléka lehet attól függően, hogy milyen területen valósul meg a fejlesztés. A kifizetés a fejlesztés megvalósulása után történik, a pályázó 50% előleget igényelhet.

Az elvárt fő tevékenység kétféle lehet:

Elszámolható költség az ingatlan vásárlása, az építési költségek, gépek, anyagok beszerzése.

A fő fejlesztés kiegészítőjeként lehet pályázni turisztikai szolgáltatások fejlesztésére, Itt nyerhető pénz az ehhez szükséges  eszközök beszerzésére vagy épületek építésére, felújítására vagy bővítésére is (például közösségi helyek, istálló, műhely stb.). De ide tartozik a szálláshelyhez kapcsolódó kiegészítő infrastruktúra fejlesztése is (út, parkoló, kert építése stb.). Ezekre a kiegészítőkre összesen 30 millió kapható.

További kiegészítő fejlesztés lehet megújuló energiát használó berendezések beépítése, például fűtési rendszer átalakítása, különböző eszközbeszerzések, akár a szobák bebútorozására, számítástechnikai eszközök beszerzése, különös tekintettel a kötelező okmányolvasóra, vagyonvédelmi eszközök telepítése, vagy a szálláshelyhez kapcsolódó főzőkonyha, teakonyha, étkezőhelyiség építése vagy felújítása.

A létrehozható szálláshely főleg panzió vagy egyéb szálláshely lehet (kiadó ház). A pályázati kiírás kifejezetten tiltja, hogy kemping, üdülőháztelek, közösségi szálláshely vagy munkásszálló épüljön a támogatásból. Ez érthető, hiszen a falusi turisztikai kínálat fejlesztése a támogatás célja. Természetesen nem támogatható az sem, ha valaki magáncélú, lakás céljára szolgáló épületet szeretne építeni vagy korszerűsíteni ebből a pénzből.

A pályázatnak nem elvárása új emberek felvétele, de plusz pontot ér a bírálat során, ha valaki vállalja a létszámbővítést. A jelenlegi létszámot azonban meg kell tartani. Ha pedig valaki a bővítésre tesz vállalást, akkor a bővített létszámot kell megtartania a program végéig, azaz a beruházás lezárása után még 5 évig.

A pályázati pénzből létrehozott szálláshelynek legalább évi 100 napon át nyitva kell tartania. Ha falusi szálláshelyet hozunk létre, akkor kötelező megszerezni a megfelelő minősítést. Legalább a 4 napraforgós szintet kell elérnie az új szálláshelynek.

Ha meglévő szálláshely fejlesztésére pályázunk, akkor igazolni kell azt is, hogy a fejlesztés hatására bővül a vendégkörünk. A beruházás után a vendégéjszakák számának legalább 10 százalékkal meg kell haladnia a korábbi értékeket.

A fejlesztés csak vidéki térségekben támogatható. Ide azok a települések kerültek, melyek lakossága 10 ezer főnél alacsonyabb, vagy nagyobb települések tanyás külterületei. Budapest környéke nem jogosult a támogatásra.

A pályázatot december 8-tól 2022. április 21-ig lehet benyújtani. Ezen belül az elbírálást több szakaszra bontották. Kéthetente összegzik és együtt bírálják el az addig beérkezett kérelmeket.

A pályázati felhívást és mellékleteit itt találhatjuk meg: bit.ly/mezgazd-szallashely

Nagy Csaba