A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Alanyi adómentesként is lehet dolgunk az áfával

 A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás forgalmi adója 2020-ban 5%-ra csökkent. De vajon hogyan kell az áfát számolni, ha nem közvetlenül a vendégnek adjuk ki a szobát, hanem mondjuk egy utazási irodának? És miért buknak meg sokan az adóellenőrzésen, ha szállásközvetítő oldalakat használnak?

Probléma

Milyen áfával számlázzunk az utazási irodának?

Az érkező vendég sok esetben nem közvetlenül nekünk fizeti ki a szálláshely díját. A vendég például egy utazási irodánál vásárol egy teljes csomagot: lesz benne szállás, vacsora, programok, belépőjegyek. Ezért egy teljes összeget fizet. A szálláshely díját az utazási iroda fogja átutalni nekünk és persze a többi alvállalkozónak is. A kérdés az, hogy vajon ebben az esetben milyen áfát kell szerepeltetni a számlánkon? Maradhat-e a kedvezményes 5%?

A szálláshely-áfa nem a megrendelő személyétől függ

Szerencsére az áfatörvény nem tesz különbséget a vevők között azok jogállása alapján. Ugyanolyan megítélés alá esik a magánszemély megrendelő, aki közvetlenül fizeti a szállást, mint egy vállalkozás, amelyik például saját dolgozóit utaztatja valamilyen célból. Az is az 5%-os adómérték alá tartozik, ha a szállást egy konferencia vendégeinek foglalják le. 

Ugyanígy nem kell különbséget tenni a szálláshely adójában, ha a vendég nem közvetlenül nekünk fizet, hanem egy utazási irodán keresztül rendezi a számlát. A szállásadó akkor is 5%-os adómértékkel állítja ki a számláját az utazási iroda számára, mint alvállalkozó.

Nem mindig 5% az áfa a szálláshelyen sem!

Az 5%-os kedvezményes adókulcs alkalmazására konkrétan csak a szálláshely-szolgáltatás esetén van lehetőség. A szálláshelyen nyújtott egyéb szolgáltatások már normál kulcs alapján adóznak.

Egy szálláshely persze a legtöbb esetben nem pusztán a szobát nyújtja a vendégnek. A szoba ára tartalmazza a reggelit, törölközőt, az uszoda használatát, esetleg szaunát, csomagtól függően akár üdvözlő italt, masszázst vagy bármilyen más szolgáltatást is. Ezeknek az ára is benne van a szoba árában. De vajon az áfa is érvényes rájuk?

Nem mindegy, mi van az alapcsomagban

Az adókulcsra vonatkozó szabályok szerint itt az a döntő, hogy mi az, amit a szállás alapcsomagja is tartalmaz. Kell-e külön fizetni bármilyen csomagban a medence és a szauna használatáért? Ha nem kell, akkor ez része az alapcsomagnak. Együtt nyújtjuk a szállással, külön nem megvásárolható, nincs is külön beárazva. Így az adója is a szállás adójával együtt 5% lesz.

Más a helyzet, ha ezeket a szolgáltatásokat külön is értékesítjük, s most csak például egy kedvezményes ajánlat részeként kerültek egy csomagba a szobával. Ebben az esetben már külön kell bontani a szolgáltatásokat: a szoba adója lehet 5%, de a többi szolgáltatást már 27%-kal kell a vendégnek számlázni.

Hogyan fizetjük az áfát, ha online foglalási rendszert használunk?

Az egyéni utazások szervezése a hagyományos utazási irodáktól már rég átvándorolt az internetre. Az utazók a programokat és szálláshelyeket listázó oldalakat böngészik, ott foglalják le szálláshelyüket.

A szolgáltató oldaláról nézve ezekben az esetekben egy hazai kisvállalkozó kerül üzleti kapcsolatba a legtöbbször nemzetközi szállásközvetítő portál üzemeltetőjével. A regisztráció könnyű, az oldalra felkerülni egyáltalán nem nehéz, de az ehhez szükséges jogi, adózási tudnivalókról a portál üzemeltetője nem fogja a magyar kisvállalkozót korrektül tájékoztatni. Így nem csoda, hogy az évek múlásával egyre több magánszállásadó kerül konfliktusba az adóhatósággal, és kénytelen akár súlyos büntetéseket is elszenvedni a hiányos tájékoztatás miatt.

Nem mindegy, hogy belföldi vagy külföldi a szolgáltató

A szállásadókat sokszor az téveszti meg, hogy magyar szállást adnak ki, magyar vendég érkezik hozzájuk, miközben senki nem hívja fel arra a figyelmüket, hogy közben ők egy külföldi céggel kötöttek szerződést. Leginkább az a lépés okoz számukra meglepetést, mikor kiderül, hogy alanyi áfamentes vállalkozóként mégis a forgalmi adózással kapcsolatos szabálytalanságok miatt bírságolja meg őket a NAV.

Így működik a szállásközvetítők modellje

A szállásközvetítő oldalak, mint a Booking és az Airbnb is általában azonos modell alapján működnek. Az utas a szolgáltató oldalán foglalja le a szállást, és ott is fizet. A szolgáltató később átutalja a szállásdíjat a magyar vállalkozónak, ám levonja belőle a jutalékát. A jutalékról a külföldi cég a magyar vállalkozónak számlát bocsát ki. 

Ehhez a megoldásához a magyar félnek is uniós adószámmal kell rendelkeznie. Ebben az esetben a külföldi szolgáltató áfamentes számlát küld a magyar vállalkozónak. Sokan itt esnek bele a csapdába: azt hiszik, hogy ettől kezdve az áfával már nincs semmi dolguk, pedig nem így van.

Külföldi szolgáltatás áfája

Ha külföldi vállalkozástól számlát fogadunk be, és van uniós adószámunk, akkor azt a számlát a külföldi cég valóban adómentesen fogja kiállítani. A magyar vállalkozó kifizeti számára a nettó összeget, majd a kifizetett összeg után járó 27%-os áfát itthon befizeti az adóhatóságnak. Ezt a lépést hagyják ki tömegesen a Bookinggal és az Airbnb-vel szerződő hazai szállásadók.

A külföldi cég áfájával kapcsolatban tehát két tennivalónk van:

A NAV megtalálja a szállásadókat

Ne gondoljuk azt, hogy egy kis szobakiadó túl kicsi vállalkozás ahhoz, hogy az adóhatóság pillantása elérje. Sajnos ez nem így van. A tagállamok közötti üzletekre vonatkozó áfát az államközi elszámolások miatt valamennyi ország adóhatósága kiemelten kezeli. A NAV megkapja a külföldi adóhatóságoktól azoknak a listáját, akik uniós adószám birtokában áfamentesen vásároltak terméket vagy szolgáltatást másik tagállamban. Ezt a listát vetik össze saját adataikkal, s pillanatok alatt kiderül, ha a külföldi listán szerepel valaki, de itthon nincs erről semmilyen bevallása.

Nagy Csaba

Vélemény, hozzászólás?