A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Még csak szerződést sem kell kötnie bankjával annak a kereskedőnek, aki el akarja fogadni az élelmiszerre is levásárolható SZÉP-kártyákat. Már az is elég lesz, ha nem tiltakozik a bank kiküldött ajánlata ellen, ezzel is létrejön az elfogadásra vonatkozó szerződés. A kormány valószínűleg azért egyszerűsítette ennyire a szerződési feltételeket, nehogy a kereskedőkkel kötött szerződések hiánya miatt bukjon meg a kártyákon lévő pénz levásárolhatósága.  

2021 év végén döntött úgy a kormány, hogy a választási kampány időszakában a SZÉP-kártyára utalt pénzeket a megszokott célokon kívül élelmiszer vásárlására is költhetik az emberek. Éttermi fogyasztás, szálláshely kifizetése vagy szabadidős programok igénybevétele helyett így egyszerűen az élelmiszer-boltokba is vándorolhat a munkavállalók kártyáira utalható évi 450 ezer forint. 

Ez hátrányosan fogja érinteni a turisztikai szektorban működő vállalkozásokat, hiszen ez a pénz innen fog nagyon hiányozni. A kártyatulajdonosoknak viszont jó lesz, hogy az eddigi kötött felhasználás helyett egyszerűen a boltban is elkölthetik a kártyán lévő összeget. 

Négy hónapra szól 

A kártyára utalt pénz levásárlását a kormány csak négy hónapra tette lehetővé. Mindössze február elseje és május vége között költhetők el a boltokban is ezek a pénzek. Május végéig lehet felhasználni az előző évből megmaradt összegeket is, így akár a 2021-es maradék is levásárolható a boltokban.

Az intézkedés sikerét azonban megakaszthatja, ha nem lesz elég kereskedő, ahol beváltható lenne a kártyára utalt pénz. Ahhoz ugyanis, hogy vállalkozóként a SZÉP-kártyát elfogadhassuk, szerződést kell kötnünk a kártyát kibocsátó pénzintézettel. Mivel az élelmiszer-boltokban eddig nem lehetett a SZÉP-kártyát semmire sem használni, ezért a boltosok nyilván nem is rendelkeznek a kártya elfogadásához szükséges szerződéssel. Sőt, az is kétséges, hogy a négy hónapra szóló kártyaelfogadás miatt akarnak-e egyáltalán szerződésre lépni a kártyát kiadó bankokkal. 

Normál esetben hetekig tartana a szerződéskötés 

Három pénzintézet ajánlata közül választhatunk: az OTP, a K&H és az MKB bank működik kártyakibocsátóként. E három közül kell az egyikkel szerződni, a szerződés után viszont mind a három bank kártyáját el lehet fogadni. 

A szerződéskötéshez normál esetben cégkivonatot és aláírási címpéldányt kell benyújtani, magánszálláshelyeknél megkövetelik a magánszállásadói engedély másolatát is. Mindkét félnek alá kell írnia a szerződést. Ezt követően létre kell hozni az elfogadás technikai feltételeit: vagy beszerezni a kártyás fizetéshez szükséges terminált, vagy ha már van ilyen, akkor aktiválni benne a SZÉP-kártya elfogadásának a lehetőségét is. Mindez a postázásokkal együtt hetekig tartó folyamat, miközben mindennek már február elsejétől a kormány elképzelései szerint kellene működnie. 

Minden szabályt átírtak, hogy felgyorsítsák

Hogy a folyamatot gyorsítsák, a kormány most a végsőkig lerövidítette a szerződéskötés folyamatát. Gyakorlatilag a polgári törvénykönyvet is félreállították. 

Az új szabályok arra az esetre vonatkoznak, ha a kereskedő már eleve szerződött ügyfele a kártyát kibocsátó pénzintézetnek. Ami biztosan sokakat érint, az OTP például elég népszerű ebben a körben. Ha tehát a kereskedő az OTP-nél vagy a két másik bank egyikénél vezeti a számláját és rendelkezik kártya-elfogadásra vonatkozó szerződéssel is, akkor nem is kell a beleegyezése ahhoz, hogy a SZÉP-kártyára is létrejöjjön a szerződése. A bank kiküldi az ajánlatot, ami azonnal életbe is lép, amint a kereskedő elfogadja a bank ajánlatát. 

További könnyítés, hogy az ajánlat elfogadásához nem is kell a kereskedőnek aláírnia a kiküldött szerződést. Ezzel a kormányrendelet átírja erre az időszakra a polgári törvénykönyvet, a pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló törvényt és a pénzintézetekről szóló törvényt is. Ezek egyike sem engedi ugyanis a szerződés megkötését az érintett fél aláírása nélkül. Az új szabály szerint azonban a kereskedővel kötött szerződés akkor is létrejön, ha elküldik neki postán vagy elektronikusan az ajánlatot és ezt 8 napon belül írásban nem utasítja vissza. 

Szinte automatikusan válnak SZÉP-kártya elfogadóhellyé a boltok

Ezzel a lépéssel a kormány gyakorlatilag automatikusan teszi SZÉP-kártya elfogadóhellyé mindazokat a kis élelmiszerboltokat, melyek a három bank valamelyikében vezetik a számlájukat. A kártyákon gyűjtött összegek így szinte egészen biztosan sima bevásárlásra fordítódnak majd. A vendéglátás és a szálláshely-szolgáltatás nem nagyon számíthat arra, hogy jelentős forgalmat bonyolítana le a SZÉP-kártyával utazók körében. 

Forrás: 14/2022 kormányrendelet

Nagy Csaba