A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés
Forrás: HELLA ÁNR Árnyékolástechnika Kft.

Bár mindenki örül a jó időnek, indul a szezon, de nekünk ez az időszak nem az önfeledt pihenésről szól. Az erős napsütés bántó tud lenni, alvás, étkezés és akár a medenceparton történő pihenés közben is. Milyen lehetőségeink vannak az árnyékolástechnikában? Mire figyeljünk, milyen hibákat lehet elkövetni, és miket kell nagyon alaposan, előre átgondolnunk? A HELLA ÁNR Árnyékolástecnika Kft. projektmenedzserével, Jacob Ádámmal néztük át a kérdéseket, akinek ezúton is köszönjük a segítségét!

„Okosított” árnyékolás

Ma már egyre több használati tárgyunk “okos”, néha nevetve vagy éppen bosszankodva állapítjuk meg, hogy még nálunk is okosabbak. Ugyanez a fejlődés ment végbe az árnyékolástechnikában is. Ennek ellenére a régi, kézzel húzogatós gurtnis vagy zsinóros változatok a mai napig kaphatóak. Van is rá kereslet, gondoljunk pl. egy óvodára, ott nem biztos, hogy jó ötlet a motorizálás. A “motorosok” között találkozhatunk  olyannal, ahol van egy villanykapcsoló szerű fali kapcsoló, ezzel tudjuk fel-le húzni vagy ide-oda mozgatni. Szintet ugorva vannak a távirányítóval működő verziók: távkapcsolóval irányítjuk, mint egy tévét. Az ilyen modellek beépítése során azt kell átgondolni, hogy hány árnyékoló kerül egy helyiségbe. Ha pl. négy, akkor ahhoz bőven elég egy távirányító is. – Nettó 35 ezer körül vannak a távirányítók, és teljesen felesleges mindegyik ablakhoz másik – osztotta meg a tapasztalatait szakértőnk. Több fajta távirányítóról beszélhetünk. Ezeket már sok mindenre be lehet állítani, programozni: pl. szürkületkor lehúzza a lamellákat stb. A “legokosabbak” az ún. rádióvezérlésűek. Itt beépítenek egy rádió jeladós motort, majd ehhez kell vásárolni egy Okos Otthon rendszert. A működés lényege pedig az, hogy wifin keresztül a rendszer kommunikálni fog a rádiójelekkel. Ennek köszönhetően gyakorlatilag bárhonnan tudjuk irányítani. Lehetőség van akár egy telefonról is behúzni a lamellákat, és többen is használhatják, nem csak egy személy. Minden árnyékolástechnikai szerkezetnél van lehetőség rádióvezérlésre, csupán kompatibilis motor kell hozzá. Tehát ha ilyet szeretnénk, akkor kicsit leegyszerűsítve rádiójeladós motort kérjünk az üzletben. 

Később is van lehetőség az “okosításra”. Előfordulhat, hogy első körben kapcsolós rendszert építtetünk be, de tudjuk, hogy majd szeretnénk okossá alakítani. Ilyenkor arra figyeljünk, hogy egy ökölnyi területet a kapcsoló mögött hagyjunk ki, hogy ide később a jeladót lehessen beépíteni. Persze ennek hiányában is kivitelezhető, de így a legegyszerűbb, és a legtöbb villanyszerelő már kérés nélkül is ezt a megoldást használja.

Most pedig nézzük át, hogy milyen árnyékolástechnikákkal találkozhatunk manapság!

A „jó öreg” zsalugáter és spaletta

HELLA ÁNR Árnyékolástecnika Kft.

A zsalugáterek alapvetően fából készülnek, de mára már találhatunk műanyagból és alumíniumból készült darabokat is, amelyek ellenállóbbak az időjárási körülményekkel szemben. Az alumíniumból készült zsalugáterek is kaphatnak már olyan borítást, amely fa hatását kelti. A fa hőszigetelése jobb, mint az alumíniumé. Két fajta zsalugátert különböztethetünk meg: beszélhetünk fix és mozgatható lamellás kivitelről.

A fix lamellás zsalugáter lamellái nem mozgathatóak, nem állíthatóak a lamellák közötti rések, mert azok rögzítve vannak. Így azt sem lehet szabályozni, hogy mikor mennyi fényt engedjen be. Folyamatosan szűrt fényt engednek csak be, viszont teljesen sötét sosem lesz. A fix lamellás zsalugáternek van egy olyan fajtája, amelynél a lamellák teljesen fedik egymást. Ezzel már teljesen besötétíthetünk. Ugyanígy a teli táblás zsalugáterral, az úgynevezett spalettával is. Ezeknél csak úgy engedhetünk be fényt és levegőt, ha kinyitjuk a zsalugáter­táblákat.

A második típusba a mozgatható lamellás zsalugáterek tartoznak, melyeknél egy rudazattal változtatni lehet a lamellák állás­szögét. Ennél a típusnál szabályozhatjuk, hogy mennyi fényt engedünk be a helyiségbe. A fix lamellás és a mozgatható lamellás zsalugáterek közötti árkülönbség nem túl nagy, nagyságrendileg néhány ezer forintról beszélhetünk mérettől függően.

Műanyagot vagy fémet? 

A redőnyök esetén az alapdilemma sokszor az “alumínium kontra műanyag” eldöntése. A kettő szinte egy árban van, sőt talán az alumínium már kedvezőbb is. Való igaz, hogy a műanyag rugalmasabb, de nagy szél, nem megfelelő használat esetén a lamella könnyebben törik. A betörők is egyszerűbben boldogulnak velük. Az alumínium ezzel szemben jóval strapabíróbb, a viharoknak, szélnek jobban ellenáll. Betörni is nehezebb, hiszen a tolvajnak ehhez szüksége lesz egy flexre is. Arról nem is beszélve, hogy az alumínium redőnyöknél nagyobb színválasztékból szemezgethetünk.

Mire figyeljünk? 

Teraszajtónál érdemes átgondolni, hogy akarunk-e később szúnyoghálót is felszerelni. Ez azért fontos, mert sok cég standard redőnylábakkal dolgozik, pl. 5 centi széles és 2 centi mély lábakkal. Erre utólag bonyolult dolog a rovarvédőháló felszerelése, sokszor csak a redőnyön kívül lehetséges, ami nem egy esztétikus megoldás. Utólag könnyen beépíthető lesz a szúnyogháló, ha lábkiemeléssel kérjük a redőnyt. Ekkor a láb mélysége 2 centiről 4 centire nő, így a redőny és az ajtó között már kényelmesen elfér a szúnyogháló.

A látszótokos redőnyöknél kívül látni fogjuk a dobozt is, de vannak ún. vakolható dobozosok is. Utóbbiaknál a redőny­dobozt behúzzák síkba a házra kerülő hőszigetelő anyaggal, és együtt színezik be a házzal. Így lényegében semmi sem látszik belőlük. – Arra nagyon figyeljünk, hogy a redőnydoboz hátulról zárt-e! Hogy miért? Utólagos  beépítéskor előfordulhat, hogy kevés a hely a redőnydoboznak felfelé, emiatt lejjebb kerül a doboz, és egy 4-5 centis csík lesz az ablak előtt, ahol a tengelyt és lamellákat is fogjuk látni. Ez később javítható, csak plusz macera: leszedni, vezetékeket áthúzni stb. – hívta fel figyelmünket szakemberünk.

Mennyire fog szigetelni? 

Ha a redőny teljesen le van húzva, akkor álló légréteget képez a lamella és az üveg között. Nyáron itt meg fog rekedni a meleg és tolja be a hőt. Emiatt a legjobb, ha a redőny-üveg távolság 40 mm körüli és a lamellák minimálisan legyenek felnyitva, vagyis a kis lyukak látszódjanak. Így forog a levegő az üveg és a redőny között. Télen teljesen leengedve a legoptimálisabb, hiszen így kevésbé engedi be a hideget. A redőnyök valamennyire hangtompítóak, itt is a fenti 40-50 mm távolság a leginkább ajánlott. Viszont a hiedelemmel ellentétben csupán minimálisan csökkentik a zajt, tehát össze sem hasonlíthatóak pl. egy 3 rétegű ablakkal.

Szalagfüggönyök és beltéri rolók: árnyékolnak, de nem sötétítenek

Forrás: HELLA ÁNR Árnyékolástecnika Kft.

Népszerűek, könnyűek, a felszerelésük is kisebb munkával jár. A szalagfüggönynél függőleges, nagy lamellákkal árnyékolunk, a rolók esetén pedig egy tengelyre tekerünk fel-le egy textilt, gyékényt stb. A szalagfüggönyöket térelválasztásra is használhatjuk, hiszen a mennyezetre is lehet rögzíteni. Íves felületeken is bevethetőek. A szalagfüggönyöket inkább irodákba, üzlethelyiségekbe szokták kérni, a beltéri rolók “univerzálisabbak”. Mindkettő esetén van a kézi és “motoros” változat is. A szakember a tervezéskor, felszereléskor 2 centiméter távolságot javasol az üveg és a textil között. – Ezek minimálisan árnyékolnak, fontosabb funkciójuk a belátásvédelem és valamennyi hőt is visszavernek. Óriási méret- és színválasztékban kaphatóak, nálunk pl. 250 körüli textilszínből lehet válogatni. És mivel beltéren vannak, így a szúnyogháló felszerelése is lényegesen egyszerűbb – tette hozzá szakértőnk. Hátrányuk a “macerásabb” tisztíthatóság: nyilván nem hajíthatjuk be a mosógépbe, ha piszkos. Emellett van, akit az is zavar, hogy teljesen el vagy fel kell húzni őket az ablak kinyitásakor.

Lépjünk szintet: a napellenzők

Forrás: HELLA ÁNR Árnyékolástecnika Kft.

– A karos napellenzők, amelyeket a ház homlokzatára, a falra szerelünk, már régóta használatosak. Ennél és a pergoláknál is valamilyen vásznat feszítünk ki, ez lehet akrilból, poliészterből stb. Ezek óriási színválasztékban kaphatóak. 

Mire kell figyelni? 

A napellenzők legnagyobb ellensége a szél. Lehet már olyan szélérzékelő szerkezetet kapni, amelyek automaták, tehát úgy vannak beállítva, hogy pl. 15-20 km/h-s szél esetén “védekeznek” maguktól, erős rezgés hatására becsukják magukat – tette hozzá Jacob Ádám. Vezérlés/mozgatás szempontjából beszélhetünk távirányítós megoldásról is. A legrégebbi pedig a “tekerős”, amikor nagy szél esetén gyorsan mi magunk ugrunk és intézkedük. Az utóbbi megoldás hátránya az, hogy ha nem vagyunk épp ott, ahol a napellenzőnk, akkor nehezen kivitelezhető a szél elleni védekezésünk. – Gondoljunk csak bele: van 7 méter széles napellenző, ami 4 méterre nyúlik ki. Ez ugyebár 28 négyzetméter. A szél letöri, és el is viszi. Ha épp az útjában áll 15 ember, ők komoly sérüléseket szerezhetnek – figyelmeztetett szakértőnk. Az érzékelő akkora, mint egy kis gyógyszeres doboz, ezt közvetlenül a karos napellenző szerkezet kinyitott végén lévő részre kell felragasztani. Ez a szerkezet kommunikál a napellenzőben lévő motorral.

Pergolák

A pergolák önálló lábon állnak, vagy az egyik fele teljesen a falon, a másik pedig lábakon áll. A pergola hasonlít tehát egy olyan kis “házra”, aminek nyitható, zárható teteje vagy éppen oldala van. A szélérzékelő lehet már szoláros, azaz áram sem kell hozzá. Beszélhetünk időjárás állomásról is, ezek már nem is csak a szélre reagálnak. Figyelhetik pl. az esőt, havat, jegesedést, ködöt, párát, légnyomást stb. Az érzékelős változatoknál a garancia érvényesítésekor sem küldik el az ügyfelet.

Amire gondoljunk 

– Egy pergola esetén először megkérjük az ügyfelet, hogy gondolja át, pontosan mit is szeretne. Mekkora legyen, milyen színű, mit tudjon? Szeretné pl. az oldalát is lezárni? Pontalapot vagy betonalapot képzelt el alatta? Van-e a közelben elektromos kiállás? Hogyan lehet megoldani a vízelvezetést? Erre az utolsóra egyébként már az alap betonozásakor gondolni kell – hívta fel figyelmünket szakértőnk. 

Kell-e rá engedély? 

Elsősorban a pergola kapcsán merülne fel bennünk a kérdés: ez szinte egy kis épület, kell rá valahonnan valamilyen engedélyt kérnünk? Jó hír, hogy nem engedélykötelesek a cikkükben kivesézett árnyékolástechnikák. Vannak az ún. műemléki védettség alatt álló épületek, ezeknél viszont tilos még csak egy csavart is fúrni a külső homlokzatba. Itt tudjuk megnézni, hogy egy adott ház ebbe a körbe tartozik-e: www.oroksegvedelem.e-epites.hu

Kis Zsuzsanna

Forrás, képek: HELLA ÁNR Árnyékolástecnika Kft.