A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

November 11-től a szálláshelyek nem fogadhatnak turistákat, csak üzleti utazókat. Könnyen lehet, hogy a korlátozás csak a pontot tette fel az i-re. Olvasóink beszámolóiból az derül ki, hogy már októberben is nagyon kevés turista érkezett, s inkább csak a munkásokra vagy üzleti céllal érkező vendégekre támaszkodhattak a kisebb szállláshelyek.

A mórahalmi szállodákban a járvány ellenére szeptemberben és októberben is mozgolódtak a vendégek, de a vendégházaknál nem igazán lehetett látni autókat. Katona Lászlóné, a Zsóka Vendégház tulajdonosa azt mondja, nyáron sem jöttek hozzá annyian, mint korábban, az elő- és utószezon pedig szinte egyenlő a nullával. – Szerencsére nyertem a Kisfaludy pályázaton, így most felújítási munkálatok folynak a vendégháznál. Tele van az udvar építőanyaggal, a ház ki van pakolva, így ha lenne is érdeklődő, akkor sem tudnám fogadni – meséli. Mint mondja, nem vett igénybe állami támogatást, mert nincs alkalmazottja, hitelt pedig nem szeretne felvenni. Idős, nem akar már hosszú ideig szállásadással foglalkozni. Másrészt nem lehet tudni, meddig tart a vírushelyzet, így szerinte nagy bátorság kell most egy kölcsönhöz.

Turisták helyett munkások a szállóvendégek

Bővítést tervez a Kaiser Panzió és Fagyizó tulajdonosa annak ellenére, hogy idén visszaesett a forgalma. Hajdú Andrásné azt mondja, hosszabb távra még nyáron sem jöttek a turisták. Neki két négyágyas és négy kétágyas szobája van. Ezekkel egyedül foglalkozik, a pizzériáját pedig kiadta bérbe. Bevétele így most a bérleti díjból van, amit nyáron a fagyizója egészített ki. Segítséget jelent még, hogy munkásokat szállásol el várhatóan tavaszig. Úgy látja, az emberek nem mernek utazni, ha mégis elmentek valahová, akkor inkább a nagyobb szállodákat választották a kényelem miatt.

A Tisza jobb partjára, Kőtelek térségébe is kevesen látogattak idén. A korábban telt házas Öreg Tisza Fogadó most csendesebb időszakot kénytelen megélni. Nyáron még jöttek turisták, akik biciklivel fedezték fel a vidéket. Most a vendégek nagy részét a környéken zajló nagyberuházás munkásai teszik ki – árulja el Németh Csaba tulajdonos. Ez nagy szerencse, mert turistákkal aligha tudta volna átvészelni ezt az időszakot, most meg már nem is szabad fogadni őket. A kis szállodai részt, amiben pótágyakkal kényelmesen elfér 18 fő, külön tudja működtetni a vendéglátó egységétől. – Van egy klassz melegkonyhánk, de erre most nincs igény. Aki házhoz szeretne szállíttatni, az a közétkeztetéssel oldja meg, tőlünk inkább csak pizzát rendelnek. Napi tíz pizzáért viszont nem érdemes beüzemelni a konyhát. Annyit tudok tenni, hogy megvárom, amíg újra beindul minden és kinyithatom az összes teraszomat. Idén még a fagyiból is nagyon kevés fogyott – ecseteli a helyzetet.

Az éttermét ki sem nyitotta, a korlátozásig a sörözőt is csak a helyieknek péntek este 6 órától tízig, hogy a munkából vagy egyetemről hazatérők megihassanak egy sört vagy kávézhassanak. Idén a rendezvényekből sem volt bevétel: nemcsak a környék programjai hiúsultak meg, de májusban elmaradtak a ballagások, családi rendezvények, most pedig a disznótorosok, kisebb céges összejövetelek. Pedig korábban minden hétvégéjük foglalt volt télen.

Állami támogatást, hitelt ő sem igényelt. Csak alkalmi munkavállalókkal dolgozik, de a szezonra már nem alkalmazott senkit. Ha nyáron rendezvényekre vagy hétvégékre kellett, akkor mindig volt segítsége. Egy munkavállaló nagyon sokba kerül, és idén ezt nem tudta volna miből fizetni. Németh Csaba abban bízik, hogy ha lesz vakcina, akkor valamennyire helyrejön és beindul a turizmus, és a jövő évi szezonban már turistákkal tudja megtölteni az éttermet és a szálláshelyet.

Van, akit kevésbé érintett a járvány 

A kapuvári Hanság Vendégház azon kevesek közé tartozik, amelyik anyagilag nem érezte meg a vírusos helyzetet. – Az első hullámnál, húsvét környékén voltak visszamondások, de sokan inkább áthelyezték a foglalásukat az őszi időszakra. Nyáron is jöttek vendégek, 2-3 külföldi is érkezett. Mi talán annyiból szerencsésebb helyzetben vagyunk, hogy üzleti célból érkezőknek is kiadjuk a szobáinkat, nemcsak turistáknak – számol be Nagy Anna tulajdonos. Október 23-án telt ház volt náluk, és szilveszterre is voltak érdeklődőik, visszatérő vendégek, de úgy néz ki, ez idén elmarad. Mint mondta, ettől függetlenül a mostani korlátozás nem befolyásolja a munkájukat, mert náluk a novembertől márciusig tartó időszak egyébként is csendes, a turizmus a húsvéti időszaktól indul be. Télen inkább csak az üzleti utazók maradnak. Így a téli szezont, ha nem is pluszosan, de nullára kihozzák.

A vendégházban egyébként nem foglalkoztatnak plusz alkalmazottat, a párja főállásban, ő másodállásban látja el a feladatokat. Ez akkor húzósabb, ha telt ház van , és egy napon jönnek és távoznak a vendégek (14 főt tudnak elszállásolni). De megpróbálják valahogy megoldani anélkül, hogy valakit időszakosan alkalmaznának. Egész évben nem tudnának folyamatosan fizetést biztosítani valakinek.

A Kisfaludy pályázattal nyert vissza nem térítendő állami támogatásból átfestették a vendégházat kívül-belül, zuhanyt, ágyakat újítanak fel. Bár eddig is minden évben igyekeztek valamin javítani.

– Szerintem előnyben van a járvány idején egy kisebb szálláshely. Ha eljön hozzánk egy baráti társaság vagy két család, akkor nem találkozik mással. Teljesen felszerelt apartmanjaink vannak, kényelmesen elférnek és a fertőzésveszély is kisebb – emeli ki Nagy Anna. Mint mondta, egyelőre kivárnak és azt reméli, jövőre is pluszos eredménnyel tudnak majd zárni, az emberek nem zárkóznak be annyira, és lesznek érdeklődők. Erre minden esély megvan, különösen, hogy náluk már jövő augusztusra is van foglalás.

Nem lesznek most hétvégi vendégek

A Rózsa Panzió és Üdülőházra is inkább a szezonális vendégforgalom a jellemző, így a mostani szigorítás annyiban érinti őket, hogy az a kevés hétvégi vendég sem jön most, aki szokott. Ettől függetlenül megtartják a két munkavállalójukat – tájékoztatott Kiss József tulajdonos. Mint mondta, csak az egyik szálláshelyet üzemeltetik, ha netán mégis lehet majd fogadni vendéget, akkor el tudják szállásolni. Remélik, hogy tavasszal rendeződik a helyzet, addig pedig rendbe tesznek mindent, ami a panzió körül szükséges.

Szilágyi Katalin

%d bloggers like this: