A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Újra igényelhetők a Széchenyi Kártyához kapcsolódó hitelek. A nulla forintos, kamatmentes ajánlat a múlté, most egységesen 5%-os kamatra vehetik fel a kisvállalkozók a működési vagy beruházási hiteleket. A Széchenyi Program Max+ keretén belül megjelent újra a turisztikai vállalkozások számára nyitott folyószámlahitel is. 

A Széchenyi Max programot nem is olyan régen, 2022 szeptemberében hirdette meg a kormány. Akkor ez minden másnál kedvezőbb lehetőséget jelentett a vállalkozásoknak. A piacon éppen emelkedő kamatokkal szemben a Max program 0,5-3,5 százalékos kölcsönöket kínált beruházási vagy akár működési célokra is. Rövid volt viszont a határidő, hiszen a kedvezményes ajánlat mindössze november közepéig volt elérhető. Azt lehetett tudni, hogy vissza fog térni 2023-ban is a program, a kamatszint azonban még ismeretlen volt.

Az év végén megnyílt új keret meglepően kedvezőre sikerült. A 2022 karácsonyától elérhető Széchenyi Program Max+ a mostani inflációs környezetben is alacsonynak számító, 5 százalékos kamatot kínál a vállalkozásoknak. És ez az összes költség, nincs mellette kezelési költség, csak a kamatot kell megfizetni. 

A program a korábbihoz hasonlóan hat különböző célra igényelhető, a fontosabb feltételeket a lenti táblázatban foglaltuk össze.

Újra van Széchenyi Turisztikai Kártya

Az egyik igazi újdonság, hogy a folyószámlahitelen belül újra megjelent a turisztikai vállalkozások működését segítő Széchenyi Turisztikai Kártya. A felvett hitel szabad felhasználású. Hogy melyik vállalkozás igényelheti, azt TEÁOR számok alapján lehet eldönteni. A szálláshely-szolgáltatással, vendéglátással, utazásszervezéssel foglalkozó vállalkozások igénybe tudják venni. A lehetséges maximális hitelkeret most 300 millió forintra emelték. A ténylegesen igényelhető összeg egyéni és társas vállalkozónál is maximum az utolsó éves nettó árbevétel 25%-a lehet. 

A kártyát a következő tevékenységet végző vállalkozások igényelhetik (TEÁOR szám alapján):

Nagy Csaba