A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Meglévő épületek energetikai felújítására pályázhatnak a kis- és középvállalkozások. Többek között hőszigetelésre, nyílászárócserére, fűtéskorszerűsítésre és a világítás energiatakarékosabbá tételére nyerhető pénz. Május 11. és június 10. között lehet beadni a pályázatokat. 

2022. április 11-én jelent meg a 12 milliárdos keretösszegű GINOP-4.1.5-22 pályázat, amelyen saját vagy bérelt épületek korszerűsítéséhez nyerhető támogatás.

Azok a mikro-, kis-, és középvállalkozások pályázhatnak, akik megfelelnek a következő feltételeknek:

Az egyéni vállalkozók kiszorulnak a körből, és a Közép-Magyarországi régió vállalkozói sem pályázhatnak.

Mire használható a támogatás?

Olyan saját vagy bérelt épületek korszerűsítéséhez használhatjuk a pályázati forrást, amelyek az elmúlt 3 évben legalább 1 évig rendeltetésszerűen használatban álltak, azaz van legalább 1 évet lefedő fűtésszámla. Ez lehet a vállalkozás székhelye, telephelye is. 

Olyan energiahatékonyságot növelő fejlesztéseket támogatnak, amelyek a DD besorolás alatti épületeket legalább egy szinttel javítják energetikailag. DD besorolás alá tartoznak az elmúlt 10 évben épült épületek. Ez a besorolás más néven „Korszerűt megközelítő”. A DD besorolású vagy efeletti épületeknél nem elvárt a legalább egy szintnyi javulás.

Önállóan támogatható, azaz önmagukban megvalósítható fejlesztések:

Az önállóan megvalósítható beruházások kiegészíthetők még a következőkkel (ezek önállóan nem támogathatók):

Nem támogatható:

Mekkora összegre pályázhatunk?

A beruházás összköltsége legfeljebb 600 millió Ft lehet. A támogatás minimum 75 millió Ft, maximum 500 millió Ft lehet. A támogatás mértéke maximum az összes elszámolható költség 90%-a lehet.  

A pályázat pontozásos alapú, 80 pontból kell legalább 50-et elérni, ellenkező esetben nem támogatható a pályázat.

Lehet vissza nem térítendő is

A támogatás lehet visszatérítendő vagy vissza nem térítendő támogatás. A megpályázott összeget akkor nem kell visszafizetnünk, ha 100%-ban megfelelünk a megadott feltételeknek. Ha a feltételeket csak részben teljesítjük, akkor csak a támogatás egy részét nem kell visszafizetni. 

Ha azt szeretnénk, hogy a támogatás teljes összege vissza nem térítendővé alakuljon, akkor a következőkre kell figyelni:

A százalékok mutatják, hogy az összeg mekkora része fordulhat át vissza nem térítendővé.

A kérelmeket 2022. május 11. és 2022. június 10. között lehet benyújtani, az értékelés folyamatosan történik. A fejlesztésre legfeljebb 12 hónap van, de legkésőbb 2023. július 31-ig be kell fejezni a munkákat. 

A teljes pályázati kiírás elérhető a bit.ly/ujkkvpalyazat oldalon.

Kovács Nikoletta