A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Mióta megjelentek az augusztustól érvényes energiaárak, hiánycikk lett a kandalló, a cserépkályha és majdnem duplájára emelkedett a tűzifa ára. Közben a kormány olyannyira növelné a tűzifa mennyiségét, hogy szinte minden fakitermelési korlátozást eltörölt. Az erdőgazdaságok tarra vághatják az erdőket, még az utánpótlásról sem kell gondoskodniuk.

Sokszor elhangzik mostanában az a mondat, hogy „ezt már nem gondoltuk“. Nem gondoltuk, hogy a mi életünkben még előfordulhat az, hogy a fatüzelés esélyeit kell felmérni iskolákban vagy más intézményekben. Sokan mégis ott tartanak, hogy nincs más megoldás. És ma az mondhatja magát szerencsésnek, akinek legalább van választási lehetősége, van módja arra, hogy a korszerű gáz- vagy elektromos megoldások mellé a fatüzelést is számításba vehesse. 

Ne mulasszuk el az ellenőrzéseket!

Vidéki házakban még gyakran megtalálható valamilyen vegyestüzelésű fűtési lehetőség. Egy cserépkályha, kandalló gyakran ott áll a házban, még ha az elmúlt évtizedekben leginkább csak dísznek használták. Ha szerencsénk van, most újra begyújthatunk.

A fatüzelés visszaállításához elsőként a műszaki lehetőségeket vizsgáljuk meg! Ne spóroljunk a biztonsági átvizsgálásokkal, az életünk múlhat rajta! Van-e még kémény az épületen, s ha igen, vajon alkalmas-e még a használatra? Mikor volt az utolsó kéménytisztítás? 

Ha a kályha kész a használatra, be kell szereznünk a tüzelőt. Ez ma már nem könnyű. A kereskedőknél a készletek vészesen fogyni kezdtek, az árak pedig megindultak felfelé.

Felgyorsított erdőkitermelés: mi lesz ebből? 

A kormány a szükséges tüzelő mennyiségének a biztosítására hozott egy rendeletet, ami szinte minden akadályt elsöpör a fakivágások elől. Az augusztus 4-én megjelent jogszabály szerint 

Az erdőgazdálkodással kapcsolatban a Magyar Narancs kereste meg az erdőtulajdonosok szövetségének az elnökét, Luzsi Józsefet. Szerinte Magyarországon ma körülbelül 2 millió hektár erdő van, ez évente 13 millió köbméterrel növekszik. A kitermelés évek óta nagyjából állandó, évi 7,5 millió köbméternyi, azaz majdnem meg lehet duplázni ezt a mennyiséget anélkül, hogy csökkenne az ország erdőállománya. Ehhez tarvágásra és a védett erdők kivágására sem lenne szükség. A problémát inkább az jelenti, hogy a fűtési szezon kezdetére lesz-e elegendő tűzifa a piacokon a lakossági igények kielégítéséhez. A most induló fakitermelések ezen a szezonon nem sokat segítenek, hacsak nem frissen vágott, nedves fahasábokat akar a kormány piacra dobatni a kereskedőkkel. 

A kormány ugyanis nemcsak az iskolákban, hanem a háztartásoknál is azt szorgalmazza, hogy az energiaárak emelkedése miatt fűtsenek inkább fával a gáz helyett. Igaz, közben a fa is jócskán drágul, s az áremelkedés még folytatódni fog, ahogy közeledik a fűtési időszak. Egy erdei köbméter kalodás száraz tűzifa ma már 60 ezer forint, nemrég fele ennyibe se került. Az állami erdészeteknél az egyméteres hasábok köbméterét vásárolhatjuk meg nagyjából 30 ezer forintos, vagy kevéssel ez alatti áron. Ehhez jön még a szállítás és a felaprítás költsége is. A szállítás szintén a korábbi duplájába fog kerülni az üzemanyagok drágulása miatt. Ma már egy kisteherautós tehertaxis is csak piaci áron tankolhat, majdnem kétszer annyiért, mint tavaly nyáron.

Hogyan vásároljunk tűzifát?

Az emelkedő áraknak és a szűkös kínálatnak köszönhetően egészen biztos, hogy sok ügyeskedő is megjelenik a tűzifa-kereskedések környékén. Most sokan annak ellenére is megpróbálnak fával fűteni, hogy az elmúlt években nem alakult ki hozzá a gyakorlatuk. Ők jelenthetik a fő célpontot az ügyeskedők számára. Összegyűjtöttünk néhány szempontot, amire érdemes ügyelni a tüzelő vásárlása során, hogy biztosan ne kerüljünk a becsapottak csoportjába. 

Víztartalom

A könnyített szabályoknak köszönhetően most mindenki fát fog kivágni, s már viszi is eladni. Ez biztosan jóval olcsóbb lesz a piacokon, mint a több éve kivágott, száraz tüzelő. Csakhogy ennek ára van: a frissen vágott fa nedvességtartalma többszöröse a száraz tüzelőének. A megfelelő tűzifa nedvességtartalma 20% alatti, de inkább 10% körüli. Ha frissen vágott fát veszünk, akkor elégetéskor a nedvességtartalom párolgása viszi el a keletkező energia nagy részét. Ráadásul a nedvesség savas lerakódásokat okoz a kéményben, hamar tönkreteszi annak a belső felületét.

Mázsa, köbméter, erdei köbméter?

El kell tudnunk igazodni a tűzifával kapcsolatos különböző mértékegységek között. Ne dőljünk be annak, ha valaki olcsón kínál néhány mázsa fát, majd szívesen megoldja a házhoz szállítást is. A teherautó platójáról lerakott fának sem a tömegét, sem a térfogatát nem tudjuk ellenőrizni. Ez a leggyakoribb csalás, aminek általában az a vége, hogy töredékét kapjuk meg a kifizetett famennyiségnek.

A kereskedők a fát leggyakrabban köbméterre árusítják. Egy köbméter száraz fa 5-7 mázsának felel meg. Megkülönböztetünk azonban sima és erdei köbmétert is. Erre azért van szükség, mert a fahasábokat szinte lehetetlen szorosan összerakni, hogy ne maradjanak üres helyek közöttük. Az erdei köbméterbe ezt is beleszámolják, így annak a valós mérete 1x1x1,7 méter. Hivatalos kereskedőnél többnyire erre a méretre csomagolva, kalodában árusítják a tűzifát. Legjobban ez alapján tudjuk az árakat is összehasonlítani. Egy erdei köbméter 10-13 mázsa. Az erdőgazdaságoknál eleve egyméteres hasábokra fűrészelik a rönköket, így állítják össze az erdei köbméteres kalodát. Ennek az ára ma áfával 25-30 ezer forint körül mozog a kitermelés helyén. Ugyanez felaprítva a kereskedőnél már 60 ezer forintba kerül.

Fontos tudnunk azt is hogy a fakereskedés évek óta csak engedélyek birtokában űzhető. Az engedélyeket ellenőrizhetjük is, így könnyebb kiszűrni a csalókat, ha valaki veszi a fáradságot a papírok átvizsgálására. A kereskedőnek rendelkeznie kell egy úgynevezett EUTR azonosítószámmal. Ezt a hirdetésekben is szerepeltetnie kell. Az azonosítószámot ellenőrizhetjük a NÉBIH weboldalán. Ugyanitt feketelistát is találunk, a csalónak bizonyuló hirdetők telefonszáma alapján kereshetünk. Mindezeket a bit.ly/nebihfa oldalon találjuk meg. 

Bárkitől is vásárolunk, ne dőljünk be a gyanúsan olcsó ajánlatoknak! Például soha ne higgyünk azoknak a hirdetőknek, akik az ország egész területére ígérik a fa gyors leszállítását. A mai szállítási költségek mellett ez senkinek nem éri meg, így egészen biztos, hogy ez az üzleti modell valamilyen csalásra épül. Soha ne utaljunk pénzt előre, s ne fizessünk a fa ellenőrzése nélkül. Előre fizetést legfeljebb akkor vállaljunk, ha az a kereskedő hivatalos pénztárában, a telephelyén, számla ellenében történik. 

Lehetőleg mindig térfogatra és ne tömegre vásároljuk a fát! Tömegre legfeljebb akkor vállaljuk a vásárlást, ha biztosan száraz fához jutunk és azt a szemünk láttára, ellenőrzött mérlegen mérve, mérlegjegyre vagy hiteles dokumentumra adják ki. 

A megvásárolt fa mellé tájékoztatót is kell kapnunk az eladótól.

Nagy Csaba