Elkészült az útmutató az élelmiszerek kettős minőségének vizsgálatához. Az útmutató alapját az a 2018 és 2021 között zajló vizsgálat adta – az EU fogyasztóvédelmi projektje részeként – amelyben mintegy 120, Magyarországon, Németországban és Ausztriában kapható termék összehasonlítását végezték el. A szakemberek azt vizsgálták, hogy az azonos márkájú termékek más összetételűek-e hazánkban, mint Ausztriában vagy Németországban. Például azt tapasztalták, hogy a magyar ételízesítő sósabb, a kakaópor ízetlenebb, mint osztrák társa, a vajas kekszből pedig hiányzik a vaj. A gyártók a különbséget az eltérő nemzeti szabályozásokkal valamint az egyes országok lakosainak eltérő ízlésével indokolták. A projekt tapasztalatait is feldolgozva egy olyan útmutató készült, ami segít a kettős minőség felismerésében, kizárásában. Innen lehet letölteni: bit.ly/kettos_minoseg.
Forrás: Nébih