A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Módosított a kormány a gázdíj elszámolására vonatkozó rendeletén. Az átalakításra azért volt szükség, mert a szolgáltatóktól érkező gáz változó fűtőértékű, és ezzel a korábbi rendeletben nem számoltak. A módosítás a kedvezményes árra jogosult mikrovállalkozókat is érinti.

A vállalkozások egy része is jogosult lehet a lakosságihoz hasonló csökkentett árú gázra, ha megfelel a jogszabályban előírt feltételeknek. Először is csak mikrovállalkozás lehet a szerződő, azaz a létszáma legyen 10-nél kevesebb, az árbevétele pedig 2 millió euró alatti. Továbbá a vállalkozás óránként 20 köbméter alatti kapacitással rendelkezhet csak. Ha ezeknek a feltételeknek megfelel, akkor évente 1489 köbméterig jogosult az egyetemes szolgáltatásra, azaz a lakossági tarifa szerinti gázvásárlásra.

Az eredeti rendelet tehát köbméterre állapította meg a jogosultsági határt, miközben a gázt a szolgáltatónak fűtőérték alapján fizetjük. A gáz fűtőértéke változó, köbméterenként 33-35 MJ lehet. A határértéket éppen ezért most MJ-ban is meghatározták: a kedvezményes tarifa éves összesítésben 54.810 MJ-ig alkalmazható. Ez azt jelenti hogy minél gyengébb fűtőértékű a gáz, köbméterben számolva annál többet használhatunk el belőle. Például 33 MJ-os fűtőértékkel számolva 1.489 helyett 1.660 köbméterig kúszhat fel az éves kedvezményes felhasználás. Ennél gyengébb gázt remélhetőleg nem fogunk kapni a szolgáltatótól. Annyit még bonyolítottak az eljáráson, hogy a mikrovállalkozások számára nem a tárgyhavi fűtőértéket kell figyelni, hanem egy átlagot kell számolni a 2021. január és 2022. június közötti összes számla alapján.

Módosult a lakossági fogyasztók elszámolása is szintén a változó fűtőértékkel kapcsolatos probléma miatt. A lakossági éves keret magasabb a mikrovállalkozóinál, 1.489 helyett 1.729 köbméter. Ehhez tették hozzá, hogy évente 63.645 MJ-ig alkalmazható a kedvezményes árszabás. Ez ugyancsak a köbméterenkénti 36,8 MJ-os fűtőértéket jelenti. 

Forrás: 324/2022. kormányrendelet

Nagy Csaba