A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

2023. január 1-jén változtak a jövedelemletiltás szabályai: 28.500 forintról 60 ezer forintra emelkedett a havi jövedelem nem végrehajtható része, és 142.500 forintról 200 ezer forintra nőtt az az összeghatár, ami fölött a munkabér korlátlanul végrehajtható.

Ha a munkavállaló ellen végrehajtást rendeltek el valamilyen tartozás miatt, akkor legfeljebb a fizetése 33 százalékát, illetve esetenként 50 százalékát lehet letiltani, de nettó 60 ezer forintnak mindenképpen maradnia kell.

Ha viszont a levonás után még marad több, mint nettó 200 ezer forint, akkor a fennmaradó rész korlátozás nélkül végrehajtás alá vonható. Vagyis január 1-től ha adósság miatt fizetési letiltást rendelnek el, akkor a nettó munkabér 60 ezer forint feletti részén lehet levonást végrehajtani. A munkabér 200 ezer forint feletti részére már nem vonatkozik korlátozás, ott bármekkora összeget letilthatnak.

Fontos! Jelezni kell a NAV-nak, ha a januári változások miatt bármelyik folyamatban lévő letiltásnál csökken a munkavállalótól levonható összeg. Munkáltatóként ezt a VHJOV nyomtatványon jelenthetjük be.

Forrás: NAV