A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Fél évvel eltolja a kormány a vendéglátók és a turisztikai attrakciók csatlakoztatását a turisztikai adatszolgáltatási rendszerhez. Az indok, hogy az érintettek jobban fel tudjanak készülni a változásra. Erős azonban a gyanúnk, hogy nem a vendéglátós vállalkozásoknak, hanem a kormánynak van szüksége a plusz fél évre a felkészüléshez.

Eredetileg, a ma is hatályos törvény szerint június vége a határideje a vendéglátással foglalkozó, vagy valamilyen turisztikai attrakciót működtető vállalkozásoknak az NTAK-hoz való csatlakozásra. Júliustól működnie kellene az online adatszolgáltatásnak. Csakhogy még azt sem tudni, hogy a kormány milyen adatokat is vár az érintettektől. A központi NTAK információs weboldalon erről még csak az olvasható, hogy a „beküldendő adatok köréről hamarosan részletes információkat teszünk közzé, melyről a regisztrált szolgáltatókat elektronikus levélben is értesíteni fogjuk“. Részletek azonban nincsenek, mint ahogy arról sincs pontos információ, hogy milyen szoftverekkel tudja teljesíteni a regisztrált vállalkozás az adatszolgáltatását. A szállásadóktól eltérően ebben a körben a kormány minden vállalkozó számára ingyen biztosítja a szükséges programot. Ettől el lehet térni, lehet más, jóváhagyott szoftvert is használni, de hogy melyeket, arról szintén nincs semmilyen tájékoztatás a weboldalon.

A korábbi évek hasonló változásainak tapasztalata alapján így nem csoda, hogy már hetekkel ezelőtt felmerült a további haladék lehetősége. A Magyar Turisztikai Ügynökség honlapján még május közepén jelent meg, hogy a szervezet kezdeményezi a határidő kitolását a hosszabb felkészülési idő érdekében. A frissen újjáalakult kormány meg is fogadta a kormányközeli szervezet javaslatát, és már a Parlament előtt is van a hosszabbításra vonatkozó javaslat.

A hamarosan hatályba lépő új változat szerint tehát az érintett vállalkozásoknak 2022. december 31-ig kell regisztrálniuk a vendéglátóhelyeket, s 2023. január elsejétől kell elkezdődnie a rendszeres adatszolgáltatásnak.

A vendéglátó üzletek adatszolgáltatásáról egy tavaly novemberi kormányrendelet rendelkezett. A jogszabály elég időt adott a felkészülésre: novembertől júniusig kellett volna az érintett vállalkozásoknak regisztrálniuk, s júliustól indult volna az adatszolgáltatás. Elvileg a rendszert sem most kellett kitalálni, hiszen hasonló a szállásadói körben már működő adatszolgáltatási rendszerhez. Az elmúlt hónapokban mégis egyre kevesebbet hallottunk erről a változásról.

Véleményünk szerint a kormány az ilyen intézkedésekkel sokkal kevesebb segítséget nyújt, mint amennyire a jogkövető vállalkozások bizalmát rombolja. A vállalkozások egy része ugyanis eleget tett a fél éve ismert előírásoknak, és időben regisztrálta a vendéglőjét, felkészült az adatszolgáltatásra. Most pedig ismét azzal szembesülünk, hogy az sem baj, ha valaki eddig semmit sem csinált.

Nagy Csaba