A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A június végi rendeletmódosításnak köszönhetően az NTAK-adatszolgáltatás alól teljes egészében csak azok a vállalkozások mentesülnek, melyeknek a 2022-es forgalma nem éri el a 12 millió forintot. A többiek számára az előírásokat nem eltörölték, csak elhalasztották 2024 januárjáig, míg a 100 millió forint bevétel feletti cégek számára maradt az eredeti határidő. A regisztrációs kötelezettség is maradt, ráadásul a korábbi regisztrációkat ki is kell egészíteni az árbevételi adatokkal.

A regisztráció mindenkinek kötelező

A szakaszos bevezetés mellett ne tekintsünk úgy a halasztásra, hogy mostantól semmi dolgunk az NTAK előírásokkal! Egy dolog nem változott: minden vendéglátással foglalkozó vállalkozásnak regisztrálnia kell adatait az NTAK-rendszerében. Regisztrálni kizárólag elektronikusan lehet az ntak.hu weboldalon – a regisztráció menetéről tájékoztatókat pedig az info.ntak.hu oldalon találhatunk.

A turisztikai ügynökség arra hívja fel a figyelmet, hogy a korábbihoz képest a regisztrációs felület megváltozott. Az új szabályoknak megfelelően meg kell adni a vállalkozás 2022-es árbevételét is, hiszen ez dönti el, hogy mikortól kell bevezetni az adatszolgáltatást.

A korábbi regisztrációkat ki kell egészíteni

Az árbevételt azoknak is ki kell tölteniük, akik már korábban befejezték a regisztrációt. A regisztráció most már csak akkor minősül teljesnek, ha minden információt maradéktalanul megad a felhasználó, beleértve az árbevételt is. 

Aki tehát már korábban regisztrált, annak 

Fontos, hogy az árbevételi adatokat pontosan rögzítsük, mert egy üzleti évben csak egyszer rögzíthető ez az adat.

12 millió alatt is kötelező

Azoknak is kell regisztrálniuk és megadni a bevételt, akik 12 millió forint alatti árbevételt értek el 2022-ben, és egyáltalán nem kell adatot szolgáltatniuk. Az árbevétel rögzítése nélkül ugyanis az NTAK sem tudja őket besorolni a mentességet élvező kategóriába. 

Ha több helyünk van: szoftver választása

Annak, aki több vendéglátó üzletet is működtet, a szoftverválasztással is foglalkoznia kell. A jogszabály változása ugyanis arra is kitér, hogy az ingyenes Vendégem szoftvert minden vállalkozás csak egy helyen használhatja. Ha egy szolgáltatási helynél már megadta, hogy ezzel fogja az adatszolgáltatást teljesíteni, akkor a többinél már meg sem fog jelenni az ingyenes program a választható szoftverek listájában. A többi helynél már kizárólag NTAK igazolással rendelkező piaci szoftveren keresztül tudja majd teljesíteni a kötelező adatszolgáltatást jövő januártól.

Nagy Csaba