A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Ne legyen maradék! A NÉBIH segít!

Tudta, hogy a tartós élelmiszerek a minőségmegőrzési idejük lejárta után még akár hónapokig is fogyaszthatóak? Mindenkinek hasznos lehet az a hiánypótló ajánlás, amit a lejárt minőségmegőrzési idejű termékek fogyaszthatósági határidejéről állított össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. A minőségmegőrzési idő a tartósabb termékeken szerepel, így lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszert ki kell dobni. Ezzel szemben a fogyaszthatósági idő a romlékony áruk jelölésére szolgál, amelyeknél a lejárat után komoly egészségügyi kockázattal kell számolni. Ezekkel nem szabad kísérletezni, a lejárat után ki kell dobni. Ha a tartós élelmiszereket bontatlan, sértetlen csomagolásban, a gyártó ajánlásának megfelelően tároltuk, és kibontás után a normál termékhez képest nem tapasztalunk számottevő elváltozást, a lejárt minőségmegőrzési idejű termék akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati idő után is elfogyasztható. Ezeket a lejárt élelmiszereket nem lehet kereskedelmi forgalomba hozni, de egy idei jogszabály-módosításnak köszönhetően az Európai Unióban adományozhatóvá váltak. Az adományozásra szánt termékek biztonságosságáért az adományozó felel. Az ajánlásban a szakemberek összegyűjtötték, hogy az egyes termékek lejárat után még mennyi ideig maradhatnak biztonságosak, de minden esetben egyéni mérlegeléssel lehet csak eldönteni, valóban fogyasztható-e a termék. A lejárati idő után még fogyasztható termékek útmutatóját ezen a linken keresztül tudja letölteni: bit.ly/elelmiszer_abra

Forrás: Nébih 

Megújult a mosonmagyaróvári vár környezete

Az egyetem tulajdonában lévő, a Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karnak otthont adó vár felújítása a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram részeként tavaly nyáron készült el 1,7 milliárd forintból. A beruházás során megújították a várkaput, rendezték a vár körüli belső közlekedést, bővítették a sétányokat és több pihenőteret alakítottak ki. Ezt kiegészíti egy magyar-osztrák határon átnyúló fejlesztés, amelynek részeként tanösvényt és ökojátszóteret alakítanak ki. A parkban kültéri tájékoztatót helyeztek ki, díszvilágítást és öntözőrendszer alakítottak ki, és egységes arculatú berendezési tárgyakat helyeztek el. A fejlesztések folytatódnak, egyebek mellett megújítják a várkapitány- és tankonyhaépületet, valamint tervezik egy gyalogos-kerékpáros híd megépítését a Lajtán, ami közvetlen kapcsolatot teremtene a vár és a Wittmann Antal park között. A vár szomszédságában található egykori hercegi étterem külső-belső felújítása is az elképzelések között szerepel. 

Forrás: MTI 

Őserdőt alakított ki Visegrádnál a Pilisi Parkerdő 

A Kárpátok őserdeire hasonlító, 23 hektáros erdőrészletet alakított ki Visegrád határában a Pilisi Parkerdő, közel hetven éves, tudatos erdőkezeléssel. Az Erdőanyai-völgyben lévő terület fás élővilága a szakemberek felmérése szerint megközelíti az évszázadokon keresztül érintetlen őserdőkét. Az 1954-ben még egykorú bükkösben mára a természetes erdőtársulásra jellemző összes őshonos fafaj jelen van: bükk,  kocsánytalan tölgy, gyertyán, hegyi juhar és különböző erdei gyümölcsök. Az örökerdők jellemzője az erdőszerkezet változatossága, a vegyeskorúság, a szálankénti művelés, a famatuzsálemek és a holtfa, mint fontos élőhely védelme. Az erdő képe a fakitermelések következtében nem sérül, a külső szemlélő számára szinte észrevétlen a beavatkozás. A völgy az örökerdő-gazdálkodás egyik legjelentősebb hazai előfutárának számító térség. 

Forrás: MTI 

Egymilliárd forintból épül új gyermek-víziparadicsom a Gyulai Várfürdőben

Elkezdődött a Gyulai Várfürdőben az új gyermek víziparadicsom építése, ami június 15-re készül el. A 2001-ben épült szabadtéri gyermekmedencét már elbontották, és elkezdődött az új, az előzőnél mintegy kétszer nagyobb vízfelületű víziparadicsom kivitelezése. Itt egyszerre kétszázan férnek majd el, külön részben fürdőzhetnek a legkisebbek, az óvodás korosztályt 11, a 6-14 éveseket 53 élményelem várja majd. Lesznek csúszdák is, amelyet Törökországból szereznek be, és “amilyenek Közép-Európában is csak néhány helyen vannak”. A másik nagy fejlesztési terv a jelenlegi favázas szerkezetű wellness rész elbontása, és egy új termálpalota kialakítása. Emellett bővítenék az öltözőket és új éttermi szolgáltatásokat alakítanának ki a főépületben. 

Forrás: MTI 

Folytatódik a Nagyvillám sípálya fejlesztése

Folytatódik a Nagyvillám sípálya fejlesztése a Visegrád melletti síterepen. A több mint 300 négyzetméteres tájba illeszkedő, négyévszakos fogadóépület tervei már elkészültek. A pálya emellett két új felvonóval gyarapodik, és jelentősen bővül a hóágyús kapacitás is, így a nagyobb belföldi pályákkal egy időben tudnak majd nyitni. Létrehoznak egy tematikus játszótérrel és vadbemutató kerttel rendelkező Mogyoróhegyi Ökoturisztikai Központot is. A kivitelezés várhatóan 2022 tavaszán kezdődik. A Nagyvillám sípálya ebben a szezonban már látogatható. A pályákat világítják, így 21 óráig lehet sportolni a Visegrád melletti síterepen. 

Forrás: MTI

Összeállította: Dobó Csaba