A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Haladékot kaptak a szálláshelyek a fejlesztési támogatás elköltésére

Ez év december 31. helyett jövő év március 31-ig lehet felhasználni a 8 szobásnál nem nagyobb szálláshelyek fejlesztési támogatását – jelentette be Guller Zoltán. A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója szerint a belföldi idegenforgalom sikeres nyarat zárt, és emiatt sok szolgáltató nem tudta a tervezett időben elkezdeni a korszerűsítéseket.

Forrás: MTI

Továbbra is népszerű az ételrendelés

Egy friss felmérés szerint az ebéden kívül már a reggelit és az élelmiszert is szívesen rendeljük házhoz. Feljövőben a hamburger, de a pizza is tartja magát. Április-májusban az esti/éjszakai rendelések helyett az ebédidős és délutáni házhoz szállítások szaporodtak meg. Népszerű lett a reggeli rendelés, este pedig az alkohol házhozszállításra kaptak rá a magyarok. Május végére közel duplájára nőtt azoknak a száma, akik az életmentő kávét és a frissen sült péksüteményt is házhoz rendelték ébredés után. Ehhez pedig úgy látszik könnyű hozzászokni, mert a reggel rendelők száma azóta is tartja magát. Az éttermek mellett számos cukrászda, reggelizőhely, ételérzékenyeket kiszolgáló hely és alkoholos italt forgalmazó vállalkozás is a kiszállítással növelte szolgáltatási körét.

Forrás: NetPincér

Veszélyben a magyar fürdők kétharmada, segítségért kiált az ágazat

A Magyar Fürdőszövetség a kormány intézkedését kezdeményezi a koronavírus járvány okozta gazdasági helyzetben. A fürdők a hazai turizmus mozgatórugói. A 15 leglátogatottabb utazási célpont között 13 fürdőváros található, és a vendégéjszakák 71 %-a olyan településen keletkezik, ahol fürdő működik. A fürdőszövetség szerint ha a fürdők működése ellehetetlenül, azzal a belföldi turizmus is leállhat. Márpedig a fürdők tavasszal felélték végső tartalékaikat, és csak kivételes esetben számíthatnak a tulajdonos önkormányzatok pénzügyi segítségére. Most létszámleépítésre kényszerülnek, ami a meglévő munkavállalói állomány 10-30%-át érintheti. Az ágazatban foglalkoztatott 18 ezer munkahelyből tehát már az ősszel 6 ezer munkahely megszűnése fenyeget. Egy szeptember elején készült felmérés szerint külső forrás bevonása nélkül a magyar fürdők 76,15 %-a nem képes eljutni a túlélést jelentő 2021-es nyári főszezonig. A fürdők 2020-ban a bevételeik 40-70 %-át biztosan elveszítik, és várhatóan ez folytatódik 2021 első félévében is. Működőképességük fenntartása csak azonnali, vissza nem térítendő támogatással lehetséges. – Számításaink szerint az eddig kiesett és még kieső bevételek részbeni visszapótlása és a munkahelyek megtartása legalább 2021 nyaráig összességében 35 milliárd forint nagyságú vissza nem térítendő támogatást igényel – összegez a szövetség.

Forrás: OS

Összefogás a filmes turizmus fejlesztéséért

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a Nemzeti Filmintézet (NFI) a filmes turizmus fejlesztésére. A megállapodás célja Magyarország, mint forgatási helyszín népszerűsítése, új produkciók Magyarországra hozatalának ösztönzése. „A filmturizmus népszerű és rendkívül hatékony országimázs-formáló tényező. Az itt forgatott produkciók kiváló lehetőséget biztosítanak arra, hogy Budapestet, illetve Magyarországot utazási célpontként népszerűsítsük a hazai és a nemzetközi utazóközönség számára. A megállapodással az a célunk, hogy Magyarországot biztonságos forgatási helyszínként és turisztikai célpontként egyaránt népszerűsítsük” – nyilatkozta Káel Csaba, az NFI igazgatóságának elnöke.

Forrás: turizmus.com

Pest megye ízei

A Pest megye ízei című kötet a megye gasztronómiai különlegességeiről, kézműves termékeiről készített pillanatfelvételt. Mint Ambrus András felelős szerkesztő elmondta, sokak számára meglepő, de vannak kifejezetten Pest megyei településekre, tájakra jellemző ételek, ételkészítési módok, termékek. A mostani kiadvány az ételreceptek mellett alapanyagokat, gasztronómiai vállalkozásokat, ötleteket is bemutat, emellett érdekes történetek, információk is szerepelnek benne. A könyv összesen 19 ételt, italt, receptet, gasztronómiai terméket mutat be, és Pest megye csaknem valamennyi tájegységéről válogat. Az olvasók megismerhetnek olyan ételeket, mint például a hévízgyörki gürdös, vagy olyan desszertet – ez a somlói galuska -, amely egy fóti cukrászmester fantáziájának köszönhetően vált világhírűvé, de merész újításokkal is találkozhatnak például a bonbon vagy a csiliszósz készítése kapcsán.

Forrás: turizmusonline.hu

Bécs mentőövet dob a szálláshelyeinek

Bécs eddig két lépcsőben mintegy 350 millió eurót fordított a koronakrízis miatt a várost ért gazdasági károk enyhítésére. Szeptembertől egy újabb 50 millió eurós támogatási csomagot dolgoztak ki (korona-csomag III.) Ennek nagyobb része a szálláshely-szolgáltatókat és a turisztikai ágazatot hivatott segíteni. Bécsben idén a vendégéjszakák 70 százalékos csökkenésével, valamint a bevételek 60 százalékos zuhanásával számolnak, ezért a bécsi szálláshelyek üzemeltetőire külön odafigyel a fővárosi önkormányzat – írja a GD Consulting. Szeptembertől szálláshelyenként a tavalyi éves forgalom 6%-ának megfelelő összeg igényelhető a változó működési költségek fedezésére, egységenként maximum 50 ezer euró értékben. (A fix költségek támogatására külön kormányzati program létezik Ausztriában). Egy 3 millió eurós keretösszegből pedig a nehéz helyzetbe került klubélet és a könnyűzenei iparág szereplőit támogatják.

Forrás: turizmusonline.hu