A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A vérszívók mellett egy másik nagy bajokozó rovar a darázs. Kik ők, mennyire kell óvatosnak lennünk, miként védekezzünk ellenük, mit tartalmazzon a házi gyógyszertár: kell-e kalcium a darázscsípés ellen?

dongó

Darázs, méh, dongó – nem bánt minden, ami csíkos

Nem minden zümmögő, csíkos, repülő rovar az ellenségünk, és nem mindannyian agresszívek. Nézzük a fontosabb csíkos fajokat!

Méh: A méheket a darazsaktól méretük alapján különböztethetjük meg, ehhez még hozzávehetjük, hogy testük meglehetősen szőrös. Az emberrel ritkán keresnek testi kapcsolatot, esetleg ha magas cukortartalmú italt, ételt fogyasztunk, akkor odarepülhetnek. Ilyenkor sosem szabad bántani, mert akkor belénk eresztheti a fullánkját. A méhek számára az utolsó cselekedet, nekünk pedig kellemetlen.

Dongó: A legnagyobb csíkos ruhás rovar. Növénybeporzó ugyanúgy, mint a méh, csak kivételes esetben, védekezésként szúr. Nincs mitől tartanunk.

Zengőlégy: Mint neve is mutatja egy légyfajta, így nem tud szúrni, kinézete a ragadozók elijesztésére szolgál

Darázs: A darazsak között két faj van, amire külön figyelnünk kell a ló- és a kecskedarázs. 

A legveszélyesebb a kecskedarázs

Míg a lódarázs csak akkor agresszív, ha veszélyben érzi magát, addig a kecskedarázs előszeretettel repül rá az emberi ételekre, italokra, és szívesen harcol a táplálékért. A fullánkját nem egyszer használja, szúrás után továbbrepül.

Teste 15-20 mm hosszú, fekete-sárgás rajzolatú. Bolyban él, amelyben egy anyakirálynő és több ezer darázs tartózkodik. Kizárólag a megtermékenyített anya telel át, a többi darázs ősszel elpusztul. Tavasszal az áttelelt anya 4-6 héten keresztül fészket épít, és lárvái táplálkozásáról gondoskodik.

A fészküket esőtől védett, háborítatlan helyekre építik, mint például a villanyóra vagy a kapcsolószekrény, a postaláda, a padlás, az eresz alatti rész, a redőnytok vagy a süllyesztett ajtók vagy az ablakkeretek sarka.

Darázs és méhcsípés: a tünetek félelmetesek, de maguktól megszűnnek

A darázs- és méhcsípés az arra allergiás vendégeinknek jelent közvetlen veszélyt. A csípés tünetei ijesztőek, pl. sok esetben a megszúrt végtag megdagad. Ez nagyjából 5-6 napon belül lelohad, és külön kezelést nem igényel. Az orvosok azt javasolják, hogy a végtagot emeljük és polcoljuk fel, a hideg borogatás, jegelés segíthet. A jeget egy tiszta törülközőbe csavarjuk, ilyen módon óránként 15-20 percig alkalmazhatjuk.

A darazsak különböző fertőzéseket is terjeszthetnek, mivel dögökkel is táplálkoznak. 

A kalcium nem, az antiallergén gyógyszer segíthet 

A kalcium nem segít darázscsípéskor, inkább az antihisztamint tartalmú, antiallergén gyógyszerek lehetnek hatékonyak. A különböző krémek közül szintén az antihisztamin tartalmúak segítenek. Az orvosok azonban inkább a szájon bevehető antihisztamin készítményeket ajánlják, mivel a kenőcsök érzékenyítik a bőrt és növelik a fertőzés esélyét. Ezenkívül az ibuprofen tartalmú fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők is segíthetnek a fájdalom elviselésében. 

Szállásunk, vendéglátóegységünk elsősegély csomagjához érdemes egy leírást is csatolni a méh és darázscsípés esetén szükséges teendőkről. 

Fontos! Szállásoknál a házirendben érdemes felhívni a vendégeink figyelmét arra, ha a kertben vagy környékén sok a virág vagy a gyümölcsfa, ami méhek tömegét vonzza. A helyi orvosi ügyelet, háziorvos elérhetősége egy kötelező információ vendégeink számára. Ezek elérhetőségét, telefonszámát jól látható helyen függesszük ki!

Amikor mentőt kell hívnunk

Előfordulhat, hogy nincs más megoldás, mint tárcsázni a mentőket. A következő tünetek esetén ne habozzunk telefonálni:

Ilyen anafilaxiás sokk esetén az antihisztamin hatástalan. Ebben az állapotban csak az adrenalin injekció segíthet, amit mentőben vagy kórházban adhatnak be első alkalommal. Amennyiben vendégünknek már nem az első esetben gyűlik meg a baja darazsakkal vagy méhekkel, valószínűleg saját önbelövős adrenalininjekcióval is rendelkezik. Erre érdemes rákérdeznünk.

Hogyan védekezhetünk a darazsak ellen?

A darázsriasztás

A darázsriasztás egyik alternatív formája lehet az úgynevezett ál-darázsfészek. Ezeket még a darazsak megjelenése előtt érdemes beszerezni és kirakni. A védekezési mód abból indul ki, hogy kb. 75 méteres körzeten belül nem építenek a darazsak fészket egymás mellé. A műfészek ára kb. 1.500-3.500 Ft között változik.

Egy kicsit drágább megoldás az elektromos, ultrahangos riasztókészülék, ezek ára 6.000 Ft körül van. A fenti módszerekkel a már meglévő fészkeket  nem lehet eltüntetni. Ezektől csak irtással szabadulhatunk meg.   

A darázsirtás

A darázsirtás rendkívül veszélyes feladat, amit ha nem végzünk kellő szakértelemmel, akkor súlyos sérülésekkel végződhet. A helyzetet nehezíti, hogy a fészekvédő darazsak még agresszívebbek. Megfelelő felkészüléssel, például méhészruhával és darázsirtó szerekkel megszabadulhatunk tőlük. Korán reggel vagy késő este végezzük az irtást, ekkor kevésbé aktívak, így kisebb eséllyel támadnak meg.

Nagyméretű vagy megközelíthetetlen helyen lévő darászfészek esetén érdemes profi szakemberre bízni a darázsirtást.

Sebestyén Szabolcs