A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Nem kell feltétlenül vállalkozóvá válni ahhoz, hogy szobakiadással foglalkozhassunk. Adószámos magánszemélyként is elindíthatjuk a szolgáltatást. Sok szempontból kedvezőbb, mint a vállalkozás alapítása, főleg, ha csak rendszertelen időközönként fogadunk vendégeket.

Aki a szobakiadást fő tevékenységként végzi, azaz ebből él meg, annak jobb vállalkozást létesítenie. Ha a szobakiadással csak egy kis kiegészítő jövedelemhez szeretnénk jutni, s nem is foglalkozunk egész évben vele, akkor kár lenne vállalkozást létrehozni, s fizetni annak folyamatos közterheit.

Jobb megoldás, ha magánszemélyként kérünk adószámot.

Ki lehet adószámos magánszemély?

Szobakiadással nem lehet adószám nélkül foglalkozni, tehát teljesen magánemberként ezt a tevékenységet nem folytathatjuk. Vagy vállalkozónak kell lennünk, vagy magánszemélyként kell adószámot szerezni. Ez utóbbi egyfajta átmenet a vállalkozás és a magánélet között. Az adószámos magánszemély nem vállalkozó, de számlát tud adni a szolgáltatásáról. Nem kell fizetnie rendszeres közterheket, csak alkalmi bevételei után adózik, mégsem feketén dolgozik.

Sokak számára e forma hátránya, hogy az adószámos magánszemélynek csak alkalmi bevételei lehetnek. Ha a bevételszerző tevékenység már rendszeres, akkor arra vállalkozást kell alapítani. Tipikusan arra szabták ezt a formát, aki néha szerez valamennyi bevételt egy vendégház, szoba kiadásából, s nem akarja ezt sem feketén végezni.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény egyedül ezen a területen, az ingatlankiadásban engedi meg minden más feltétel nélkül az adószámos magánszemélyek működését. Ide sorolható a fizető-vendéglátás, a magánszálláshely-szolgáltatási tevékenység.

Adózás

Az adószámos magánszemély adót az összevont jövedelme után fizet. Az önálló tevékenységből származó bevételt egybe kell számítani a többi jövedelmével és ezekből együtt fizeti meg az adóját. A szobakiadói tevékenysége alapján költséget is elszámolhat, méghozzá két módon:

– vagy tételesen, számlák alapján, vagy

– átalányban, 10% költséghányad alkalmazásával.

Az így megállapított jövedelem után kell 15% szja-t és 15,5% szociális hozzájárulási adót fizetni. Itt arra kell vigyázni, hogy az adófizetés attól függ, hogy magánszemélynek vagy vállalkozásnak értékesítünk-e. Ha a vevő magánszemély, akkor az adószámos magánszemély saját maga számolja ki és vallja be ezeket a közterheket, tehát úgy viselkedik, mint egy vállalkozó. Ha viszont vállalkozásnak értékesítünk, akkor úgy kell szerepelnünk, mint magánszemély: azaz a kifizető cégnek kell az adót megállapítania és levonnia.

Tételes átalányadó

A másik megoldás a tételes átalányadó alkalmazása. Ma ennek annyira kedvezőek a feltételei, hogy a szobakiadásban leginkább csak ezt érdemes választani.

A tételes átalányadó összege szobánként és évente 38.400 forint, melyet legfeljebb 3 lakás után választhatunk. Előnye az egyszerűsége, hátránya, hogy akkor is meg kell fizetni az adót, ha nincs a lakás után semmi bevételünk. Így például 2020-ra is ki kell fizetni ezt az adót, nincs a veszélyhelyzet miatt semmilyen könnyítés.

Iparűzési adó és más közterhek

Az iparűzési adó alanya a vállalkozó, aki a tevékenységét haszonszerzés céljából, üzletszerűen végzi. Ebbe a meghatározásba nem fér bele az adószámos magánszemély, hiszen rá éppen a tevékenység alkalmi jellege a jellemző. Az adószámos magánszemély tehát nem fizet iparűzési adót (1990. évi C. törvény 35. § 2  és 52.§ 26. pontjai alapján).

Nagy Csaba