A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Szakértők szerint 2030-ra az avokádó lehet a legkeresettebb trópusi gyümölcs. Ezt a merésznek tűnő kijelentést egyelőre csak a napjainkban tapasztalható „avokádó-őrület” támasztja alá. De miért vonzódnak ehhez az amúgy semleges ízű, csak nyersen fogyasztható terméshez az emberek? Ráadásul a termesztése körül is számtalan a kérdés, a sok utaztatással járó ökolábnyomról már nem is beszélve.

Egy közelmúltban napvilágot látott jelentés szerint 2030-ra az avokádó lesz a világon a legkeresettebb trópusi gyümölcs. Az ananászra, papayára, mangóra vagy éppen a leghétköznapibb banánra, kókuszra gondolva ez ma még merész kijelentésnek tűnhet. Például azért is, mert hazánkban, de Spanyolországon kívül egész Európában sem hosszabb ennek a gyümölcsnek a története húszévesnél. Az íze se különösen markáns, inkább semleges és csupán nyersen fogyasztható. Akkor mi magyarázza az „avokádó-őrületet”?

Az avokádó élettani hatása

A maják és az aztékok kedvelt gyümölcse kedveli a szubtrópusi klímát. A legnagyobb avokádó importőr az USA és Mexikó mellett a Karib-térség, Peru, Kolumbia, de Kenya és a Dél-Afrikai Köztársaság is komoly ültetvényekkel rendelkezik.

Formája miatt sokáig afrodiziákumnak tartották (egyik elnevezése: herefa). Ez a tévhit egészen az ötvenes évekig tartotta magát, amit csak komoly ellenkampánnyal sikerült eloszlatni. Ha „szerelmi fűtőanyagként” nem is működik, de az avokádó fogyasztásának rendkívül jótékony hatása van. A gyümölcs K-, B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz, valamint káliumot, foszfort, vasat, nátriumot, kalciumot és magnéziumot is. Kitűnő antioxidáns. Tömegének 30%-a zsír, fehérjetartalma pedig magasabb, mint bármilyen más gyümölcsnek. Nagyon sok benne a béta-karotin is. Magjából hideg sajtolás után olaj nyerhető. S bár magas a kalóriatartalma (218 kcal), ennek ellenére ajánlják a fogyókúrázóknak, mert jelentősen csökkenti az éhségérzetet.

Annyit még tegyünk hozzá, hogy az avokádó megítélése eléggé felemás a világban. A legnagyobb probléma, hogy a növény öntözéséhez rengeteg vízre van szükség. Chilében például, ami a világ egyik legnagyobb avokádó termelője, a bő termés érdekében a falvakba kevesebb vizet juttatnak, mint az ültetvényekre. Mexikóban pedig egyenesen a drogkartellek irányítják ezt a szektort, annyi jövedelem származik belőle. Európát ellenőrzött helyekről, Spanyolországból és az USA-ból látják el avokádóval. 

Ettől még a divat az divat, ezért nem árt megismerni miként használhatjuk a konyhában ezt az egészséges alapanyagot.

Fajtái

A gyümölcsnek mintegy 500 fajtája van, de csupán három fogyasztása terjedt el a világon. A Hass avokádó egész évben terem, termése érett állapotban lila, íze kellemes. A Bacon és a Fuerte Avocadó tél közepétől tavaszig terem. Míg az előbbi héja zöld, íze friss, addig az utóbbi kemény héjú, krémes állagú.

Vásárlási, tárolási, felhasználási tanácsok

Az avokádó ma már szinte minden nagyobb boltban beszerezhető. Mivel utóérő gyümölcs, éretlenül szüretelik. Érett állapotban csupán 1-2 napig fogyasztható, ekkor enyhén puha, mint egy jó érett barack. Bátran megvehetjük, akkor is, ha kőkemény, mert néhány nap alatt magától fogyaszthatóvá érik, csupán egy gyümölcskosárba kell tennünk. 

Az avokádó főzve, sütve elveszíti vitamintartalmát, rossz ízűvé válik, így nyersen érdemes fogyasztani. A felvágott gyümölcs hamar barnul, amit lassíthatunk citrommal vagy olívaolajjal. A megmosott gyümölcsöt hosszában vágjuk félbe, majd finoman tekerjük meg. Ekkor az egyik avokádó csónakban marad meg a mag. Ha a magba egy nagy konyhakéssel belevágunk, akkor könnyen kivehetjük a gyümölcshúsból. De egy laposabb leveseskanállal is célt érhetünk. A már mag nélküli gyümölcsöt vagy meghámozzuk, vagy egyszerűen csak kikanalazzuk belőle a gyümölcshúst.

Avokádó az étteremben

Durbák Norbert

Durbák Norbert a miskolci Lignum Bistró&Café séfje szerint az avokádó konyhatechnológiailag az egyik legegyszerűbb alapanyag. Nemcsak guacamole készíthető belőle, hanem vajas állaga, kicsit semleges íze miatt kellően variálható, fűszerezhető, kevésbé érett állapotában pedig grillezhető és marinálható is.

Legegyszerűbb, ha felszeljük, sózzuk, borsozzuk és pirítós kenyérre tesszük. Ha viszont összevágjuk és a salátánkba tesszük, garantáltan órákig nem fogunk megéhezni. De krémes állaga miatt nagyon jó turmix alapanyag is, így gyümölcsökkel és zöldségekkel is bátran házasítható. Pépes állagúra zúzva, citromlével, hagymával, fokhagymával, sóval, borssal percek alatt kiváló krém készíthető, amely mártogatósnak, de kenyérre is kiváló. Ha úgy jobban szeretjük, tehetünk még hozzá joghurtot vagy tejfölt, főtt tojást, esetleg majonézt. A sokféle variációnak, fűszerezésnek csupán a képzelet szab határt. Vannak, akik banánnal turmixolják le az avokádót, majd kakaót és mézet adnak hozzá, így készítve el a cukormentes pudingjukat.


Ropogós tökmag morzsában sült fogas, avokádós brokkolis salátával

A fogasfilét kiszálkázzuk, megtisztíjuk és leitatjuk. A halhúst sózzuk, borsozzuk, és egy tapadásmentes serpenyőben ropogósra sütjük a bőrét. Mikor megsült a bőr, hússal lefelé ráhelyezzük egy tepsire, és a serpenyőt szárazra töröljük. Egy marék tökmagot megpirítunk a serpenyőben, majd egy éles késsel durvára daraboljuk. Összekeverjük egy marék cukrozatlan cornflakes-szel. Egy kevés tökmagolajat öntünk hozzá, majd az egészet összekeverjük, sózzuk, borsozzuk. Reszelhetünk bele egy kis gerezd fokhagymát is. Ha kész, rátesszük a hal tetejére (bőrére), és 175 fokon 7-8 percig készre sütjük.

A hozzávaló avokádókrémet akár előző este is elkészíthetjük. Házi majonézt készítünk tojással, mustárral, olajjal, egy csipet sóval. (Aki vonakodik a nyers tojástól az bolti majonézzel is készítheti.) A majonézbe botturmixszal belepürésítjük a friss érett avokádót, pár levél bazsalikommal együtt, majd borsozzuk és citromlével fűszerezzük.

Grillezünk pár darab blancholt brokkoli rózsát és pár  keményebb avokádó cikket. Ezt adjuk hozzá egy vegyes kerti saláta mixhez, majd  keverjük át az avokádós majonézzel és tálaljuk a hal mellé.


Őri András