A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Könnyen előfordulhat, hogy Önnek is külföldi áfát kell fizetnie annak ellenére, hogy soha nem volt külföldi kapcsolata a vállalkozásának. Sokszor nem is figyelünk a szolgáltató nemzetiségére. Márpedig, ha használjuk a Booking vagy az Airbnb szolgáltatását, akkor külföldi céggel szerződünk, és itthon nekünk kell megfizetnünk az áfát. 

Kisebb szállásadóknál sokszor fel sem merül, hogy külföldi szolgáltatást vesznek igénybe, amikor a férőhelyeiket egy gyűjtőoldalon reklámozzák, vagy annak segítségével adják ki. Ezt mindenképpen tisztázni kell, mert ettől függnek az adófizetési szabályok. A szállás.hu például magyar társaság, a Booking viszont már nem, annak egy holland cég a központja. Számlázás esetén a booking.com holland számlát ad a magyar felhasználóknak is.

Akár vállalkozóként, akár adószámos magánszemélyként dolgozunk, természetesen befogadhatjuk külföldi cég számláját is. Ezek ugyanúgy elszámolhatók, mint a belföldiek, ha tartalmazzák a NAV által elvárt adatokat. A problémát gyakran az jelenti, hogy itthon más az elszámolás módja, más az eljárás, ha cégként, vállalkozóként, vagy ha magánszemélyként kötünk valamire szerződést egy külföldi társasággal. Ha magánszemélyként veszünk igénybe külföldi szolgáltatást, akkor a külföldi szolgáltató felszámítja a saját országa áfáját, és bruttó számlát állít ki. Ha viszont vállalkozásként kérjük a számlát, akkor azt áfa nélkül állítják ki. A nettó összeget fizetjük a külföldi cégnek, az áfát pedig itthon kell bevallani és megfizetni.

Sokan nem foglalkoznak a külföldi szállásközvetítőktől kapott számlákkal. Olvasónk például nem is találkozott a neki kiállított számlával. A cég ugyanis erre nem figyelmezteti külön a felhasználókat: a számlát a weboldalról, saját ügyfélfiókunkból tudjuk letölteni. Így többeket ér meglepetésként az is, hogy a külföldi szállásközvetítő oldalaknak kifizetett számla után itthon még pluszban áfát kell fizetni és bevallásokat kell készíteni.

Nézzük a szabályokat!

Ha a számlát a vállalkozásunkban el akarjuk számolni, akkor mindenképpen vállalkozásként kell szerződést kötnünk. Erre az első regisztrációnál kell odafigyelnünk. Ha magánszemélyként regisztrálunk, akkor külföldi áfás számlákat küldenek, ezeket itthon nem tehetjük be a könyvelésbe, mert nem is a vállalkozás nevére szólnak.

Ahhoz, hogy vállalkozásként szerződni tudjunk, először ki kell váltani az uniós adószámot. A közösségi vagy EU-adószám kiváltása nem saját döntés kérdése: aki vállalkozóként külföldi vállalkozástól szolgáltatást vesz igénybe, annak ez kötelező lépés.

Ha már van EU-adószámunk, akkor a szolgáltató nettó számlát fog kiállítani. Ezzel itthon két teendőnk van:

Fontos, hogy a külföldön igénybe vett szolgáltatás után akkor is kell itthon áfát fizetni, ha alanyi áfamentes a vállalkozásunk! Erre kevesen figyelnek: áfamentes vállalkozók gyakran úgy gondolják, hogy nekik egyáltalán nincs dolguk az áfával. Ez az esetek többségében így is van, de a külföldi szolgáltatás vásárlása kivétel.

Ez azért is fontos, mert a NAV megkapja az uniós országokból az áfával kapcsolatos adatokat. Az adóhatósághoz tehát befut az információ, hogy a vállalkozásunknak adófizetési kötelezettsége van, ám az itthoni bevallás nem érkezett meg. Az elmúlt években egyre több vállalkozó kapott ilyen ügy miatt felszólítást, majd adóbírságot a be nem fizetett áfa miatt.

Miről ad számlát a szállásközvetítő?

A szállásközvetítés egy háromoldalú szolgáltatás, amiben a magyar szállásadó vesz részt, a vendég, és kettőjük között egy többnyire külföldi vállalkozás, a közvetítő. A vendég a közvetítő weboldalán foglal és többnyire ott is fizet (vagy előleget fizet és a teljes díjat a helyszínen rendezi).

A közvetítő a szállásnyújtással kapcsolatban valójában nem szolgáltat, éppen ezért a vendégnek a számlát nem is ő állítja ki, hanem az itthoni szállásadó. A közvetítő a jutalékát levonva utalja át a vendégtől kapott összeget szállásadó számlájára. A különbözetről állít ki számlát. Ez azonban már nem a kedvezményesen adózó szállásdíj lesz, hanem szolgáltatás, amire itthon 27 százalékos áfát kell fizetni.

Adószámos magánszemélyként van-e különbség?

Aki itthon adószámos magánszemélyként működik, gyakran elköveti azt a hibát, hogy egy ilyen közvetítőnél is magánszemélyként regisztrál. Ahogy láttuk, ez azért nem lesz jó, mert ebben az esetben bruttó számlát fog kapni a szolgáltatótól, amit itthon már nem tud költségként elszámolni.

Az adószámos magánszemélynek ugyanazt az eljárás kell követnie, mint a vállalkozónak. Szüksége lesz az uniós adószámra. Ennek birtokában céges szerződést köt, 0%-os adóval kapja a külföldi számlát, majd itthon beadja a szükséges bevallásokat és befizeti a 27%-os forgalmi adót.

Nagy Csaba