A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Különdíjat vet ki a kormány a Széchenyi Pihenő Kártyákra utalt, de el nem költött pénzekre. Egy kisebb összeget korábban is felszámoltak a bennragadt összegre, de a járvány kezdete óta ez alól mentesítették a kártyatulajdonosokat. Most a kormány meg akarja mozgatni, vissza akarja vezetni a gazdaságba ezeket a fel nem használt pénzeket.

A Széchenyi Pihenő Kártyára vonatkozó kormányrendelet szerint a kártyára 2 évnél régebben utalt összegeket egy 3%-os különdíj sújtja. Pontosabban az utalás évét követő második év május 31-ig fel nem használt összegekből vonták le ezt a 3%-os díjat. Csakhogy ezt a rendelkezést jelenleg nem kell használni, mert az utóbbi két évben, a járványhelyzetre hivatkozva a kormány ezt veszélyhelyzeti rendeletekkel felfüggesztette. A mostanáig érvényes szabályok szerint a veszélyhelyzet és a veszélyhelyzeti intézkedések megszűnését követő 60. napig a szolgáltatók ezt a díjat nem számíthatják fel. 

100 milliárd lapul a kártyákon

Úgy tűnik, a kártyabirtokosok ki is használták ezt a lehetőséget, és nagyobb összeget tárolnak, parkoltatnak a SZÉP-kártyákon. Korábban ennek a felhasználására a járvány miatt nem volt lehetőség. A kormány tavasszal ezen úgy próbált meg segíteni, hogy átjárhatóvá tette az egyes alszámlákat, és élelmiszer vásárlására is felhasználhatóvá tette a kártyán lévő teljes összeget.

Mivel a nyáron már nem voltak járványügyi korlátozások, ezért a turisztikai szolgáltatók erős kártyaforgalomra számítottak. Számíthattunk arra, hogy két év várakozás után, aki nem költötte el élelmiszerre a kártyán lévő pénzt, az most nyaralásra fogja fordítani az eddig őrzött összegeket. A sajtó már a nyár elején óriási forgalomról számolt be. A statisztikák szerint az év első felében az emberek legalább 20 százalékkal többet költöttek a kártyákról, mint a járvány előtti rekordnak számító 2019-es évben. Igaz, a kártyaforgalomnak éppen a 20-30%-a fordítódott élelmiszer vásárlására is.

Ezzel együtt a kártyákon a mai becslések szerint még legalább 100 milliárd forintnyi összeg lapul – ennek az elköltését kívánja felpörgetni a kormány a külön sarc bevezetésével. Bevezettek ugyanis egy új különdíjat a fel nem használt pénzekre. Ez sokkal nagyobb érvágást jelent és szélesebb kört is érint, mint az alaprendeletben szereplő, jelenleg felfüggesztett 3%-os díj.

Májusban elveszik a korábbi pénzek 15 százalékát, ha nem költik el

Az új kötelezettség alapvetően az október 15. után utalt pénzekre vonatkozik, de egyszeri alkalommal megcsapolják a számlákon már most ott lévő összegeket is. Jövő év május 31-én a szolgáltató le fogja vonni azoknak a pénzeknek a 15%-át, melyeket idén október 15. előtt utaltak a tulajdonos számlájára. Amit tehát addig nem költünk el, annak a 15%-át a kormány elveszi jövő májusban.

Az október elején megjelent rendelet szerint a jövőben március 20-án és szeptember 20-án egységesen 15% díjat kell fizetni a 365 napnál régebben a számlára utalt pénzekre. A 3% tehát 15%-ra emelkedett, a két éves türelmi idő pedig egy évre csökkent. A levont összeg felét a kártyarendszer marketingjére költik, másik felét pedig a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kapja.

Nagy Csaba

 Forrás: 381/2022. kormányrendelet