A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Az alkoholos italok Magyarországon jövedéki terméknek számítanak, így előállításukhoz és forgalmazásukhoz is számtalan hivatalos feltétel kapcsolódik. Egy üveg bort eladni, vagy éppen a téli időszakban a vendéget forralt borral megkínálni azonban az a szállásadó vagy büfés is szeretne, aki nem jártas a jövedéki ügyek intézésében. Összefoglaljuk, mi kell a bor, sör, vagy éppen forralt bor árusításához. 

Az alkoholos termékek árusítására vonatkozó szabályokkal néha azért sem árt tisztában lennünk, mert váratlan pillanatban kaphatunk erre vonatkozó hatósági kérdéseket is. Így járt egy szálláshelyet üzemeltető olvasónk is. Kapott egy ellenőrzést, melynek során csak úgy mellékesen rákérdeztek, hogy árul-e bort is a vendégeknek. Egészen biztos, hogy alaposan átnéztek volna mindent, ha erre igenlő válasz születik. 

Amire elsőként ügyelnünk kell: el kell tudnunk számolni minden egyes üveg alkohollal, ami csak a vállalkozás területén, hatókörében megtalálható. Egyetlen bontott vagy lezárt üveg bor sem heverhet valahol ok nélkül, visszakövethető származás nélkül. Semmi baj nincs azzal, ha egy ételhez kell egy fél üveg bor a konyhára, de be kell tudnunk mutatni, hogy az a bor honnan származik és mi lett az ételhez fel nem használt másik fél üveggel. 

Jövedéki jogszabályok

Nézzük sorjában a tennivalókat! Aki csak most kezdene ismerkedni az alkoholos italok forgalmazásának a rendjével, először valószínűleg belezavarodik a jövedéki jogszabályok által használt tömérdek fogalomba. A jó hír, hogy ezekre nekünk nincs szükségünk. A törvény nagy része, gyakorlatilag egyetlen fejezet kivételével nem fog minket érinteni. 

Aki szállásadóként, vendéglősként, kocsmárosként, boltosként alkoholt, alkoholos terméket ad el a vendégeinek vagy vásárlóinak, azt a törvény jövedéki kiskereskedőnek nevezi. A jövedéki kiskereskedő nem hoz forgalomba bort. Nem gyárt és nem palackoz alkoholos italt, s még csak másik országból sem hoz be ilyent az országba. Egyetlen tevékenységet végez: egy hivatalos kereskedőtől megvásárolja az italt, amit felszolgál saját vendégeinek vagy vásárlóinak. 

Ez a forralt bornál is így van. Ugyan helyben készítjük, helyben fogyasztásra, de már adózott, azaz hivatalosan vásárolt jövedéki termékből. Ezzel sincs további tennivaló, helyben fogyasztásra szabadon forgalmazható. Palackozva, elvitelre viszont nem árusíthatjuk, azt ugyanúgy csak zárjeggyel lehetne, mint bármely más alkoholos terméket.

Az ilyen kiskereskedelmi tevékenységhez semmilyen extra jövedéki engedélyre vagy nyilvántartásra nincs szükség. A megszokott működési engedéllyel kell rendelkezni kereskedőként, vendéglátóként vagy szállásadóként. 

Alkohol árusítása során a következőkre kell ügyelnünk: 

– a terméket honnan és hogyan szerezhetjük be

– hogyan tárolhatjuk, mennyi lehet nálunk. 

Beszerzés csak hivatalos helyről

Kiskereskedő csak hivatalos forgalmazási helyről szerezhet be alkoholos terméket. A törvény ezt úgy fogalmazza, hogy adóraktár engedélyesétől és jövedéki engedélyes kereskedőtől vásárolhatunk. Jövedéki engedélyes a nagykereskedő vagy például egy kisüzemi sörfőzde. Adóraktárnak pedig például azokat a helyeket hívjuk, ahol előállítják a terméket, melyek után még nem fizették meg a jövedéki adót. Ilyen például egy likőrgyártó üzem. Vásárolhatunk még ezek mellett a kisüzemi bortermelőtől is – azaz lehetőség van arra is, hogy a folyó bort közvetlenül annak termelőjétől vegyük meg. Ha bárki mástól akarunk vásárolni, ahhoz már a vámhatóság előzetes engedélyére lesz szükség.

Alkoholos italt tehát főleg nagykereskedőtől, vagy gyártótól vehetünk. Nagyon fontos szabály, hogy másik kiskereskedőtől nem vásárolhatunk további eladásra szánt alkoholt. Azaz nem mehetünk be a boltba, hogy vegyünk pár üveg bort, amit felszolgálunk majd a vendégeknek. A boltos erről nem adhat olyan számlát, ami számunkra alkalmas lenne az áru eredetének az igazolására. Ha pedig számla nélkül, magánemberként vennénk meg, akkor az üzlet azonnali bezárását kockáztatjuk az ellenőrizetlenül, számla nélkül vásárolt alkohollal. Egyik kiskereskedő tehát nem adhat el a másiknak eladásra szánt terméket. 

Viszonylag új, pár éves szabály, hogy a hivatalos nagykereskedőtől csak bankszámlán keresztül vásárolhatjuk meg az italt. Készpénzes vásárlás csak kisüzemi termelőtől és adóraktárból lehetséges, maximum 200 ezer forint értékben. Máshonnan csak bankkártyával vagy átutalással fizetve lehet vásárolni.

Ne feledkezzünk el arról, hogy minden csepp alkohol eredetével el kell tudnunk számolni az üzletben. Az nem elég, hogy a terméken érinteten a zárjegy. Kell a számla is a beszerzésről.  

Ennyi lehet egyszerre felbontva

Az eladótérben és a raktárban szabadon tárolhatjuk a megvásárolt termékeket, azt azonban előírja a jogszabály, hogy ebből mennyi lehet egyszerre felbontva. 

Azokból a termékekből, melyeket 2 literesnél kisebb kiszerelésben tárolunk, választékonként legfeljebb 5 lehet egyszerre felbontva (például 5 üveg hárslevelű és 5 üveg bikavér). A 2 literesnél nagyobb kiszerelésűekből pedig csak 1 lehet egyszerre felbontva az üzletben. 

Ebbe a mennyiségbe nem számít bele például az a bor, amit a konyhán az ételkészítéshez kellett felbontani. Ennek az a feltétele, hogy ott is pontosan igazolható legyen, hogy az a bor honnan származik, legyen számlája és igazolni tudjuk azt is, hogy mihez akarunk felhasználni belőle. Ami pedig a főzésből megmarad, azt vissza kell vinni az eladótérbe és hozzászámít a felbontott mennyiséghez. 

Alkalmi rendezvényen több is lehet

A felsoroltnál több üveg is nyitva lehet, ha valamilyen alkalmi rendezvényt szervezünk – például lakodalom zajlik a vendéglőben. Ilyenkor viszont a rendezvényen felbontott italokat elkülönítve kell tartani a készlet többi részétől

Folyó bor elvitelre 

Elvitelre leginkább csak felbontatlan palack italt adjunk ki, érintetlen zárjeggyel. Csak 25 liter alatti kiszerelésben adhatunk el így italt, tehát például hordó bort nem értékesíthetünk egyszerre. Ennél több folyó bort csak akkor adhatunk ki, ha rendelkezünk a NAV által jóváhagyott hiteles átfolyásmérő szerkezettel. 

Kitelepülés

Természetesen lehetőség van arra is, hogy kitelepüljünk egy vásárba, rendezvényre és ott árusítsunk alkoholos terméket. Például forralt bort. Korábban ezt előre be kellett jelenteni, idén nyáron viszont kedvezően változott ezzel kapcsolatban a jövedéki törvény. Semmilyen más kötelezettség nincs a bejelentés helyett, nem kell sem bejelenteni, sem regisztrálni, ha alkalmi árusítást tervezünk.

Nagy Csaba