A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Energiatakarékossági intézkedésként a kormány eldöntötte, hogy 25%-kal csökkenteni kell a közintézmények fűtési költségét, s 18 foknál többre nem fűthetők fel az állami intézményekben található helyiségek. A kormány tájékoztatója után többen is azonnal figyelmeztettek: a döntés jogszabálysértő is lehet, hiszen az érvényes előírások alapján legalább 20-22 foknak meg kell lennie azokban a helyiségekben, ahol emberek ülőmunkát végeznek. Megnéztük, mik az előírások a helyiségek hőmérsékletével kapcsolatban. 

A megfelelő hőmérséklet hozzá tartozik egy helyiség komfortjához. Az emberek csak igen szűk hőmérsékleti tartományokban érzik jól magukat. A túl hideg és a túl meleg levegő is egészségügyi kockázatot rejt. A helyiségek megfelelő hőmérsékletének a kialakítása éppen ezért nem véletlenül a munkavédelmi szabályok közé került be. A munkáltató kötelessége a biztonságos és egészséget nem károsító munkahely fenntartása, s ebbe beletartozik a megfelelő hőmérsékleti körülmények kialakítása is. 

A fő jogszabály ezzel kapcsolatban az a rendelet, mely a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjét határozza meg (3/2002. SzCsM-EüM rendelet). Ez foglalkozik a hőmérsékleti kérdésekkel is. 

A rendelet szerint azokban a helyiségekben, ahol az emberek munkát végeznek, ott  a munkavégzés teljes időtartama alatt olyan hőmérsékletet kell biztosítani, ami az emberi szervezet számára megfelelő. A megfelelő hőmérsékletet az évszakhoz mérten kell teljesíteni. Álló munkahely esetén 1 méteres, ülőmunka esetén fél méteres magasságban kell a hőmérsékletet mérni. 

Munkahelyen megengedett hőmérsékleti értékek (zárt térben):

Téli elvárt hőmérséklet oC

Nyári megengedett hőmérséklet oC

Maximálisan megengedhető hőmérséklet* oC

Szellemi munka

20-22 21-24

31

Könnyű fizikai munka

18-20 19-21

31

Közepesen nehéz fizikai munka

14-18 17-19

29

Nehéz fizikai munka

12-14 15-17

27

3/2002. SZCSM–EüM együttes rendelet 2. számú melléklet 1. táblázat

*A maximálisan megengedhető hőmérséklet azt jelenti, hogy ha a megengedett hőmérsékleti értéket a munkahely jellege miatt nem lehet betartani, akkor ezt az értéket lehet figyelembe venni. Ám a maximális hőmérsékleti érték közelében dolgozók számára a teljes műszakos terhelés bevezetése előtt legalább egy hetes alkalmazkodási időszakot kell biztosítani.

A pihenőhelyeken 21 fokos hőmérsékletet kell tartani. A nyári időszakban engedett hőmérsékleti értékek ennél 2-3 fokkal magasabbak. Előírnak egy maximálisan megengedhető hőmérsékletet is – ez alapján szellemi munkánál 31 fok, fizikai munkánál 27 fok lehet a munkahely maximális hőmérséklete. Tény, hogy a 20 éves jogszabály még nem számol a globális felmelegedéssel, az egyre forróbb nyarakkal. A mögöttünk hagyott hónapok során kevés olyan munkahelyet találhattunk volna, ahol klimatizálás nélkül ne haladta volna meg a hőmérséklet az engedélyezett maximális értéket.

Mi van akkor, ha túl hideg vagy túl meleg van?

Ha a munkahely túl hideg vagy túl meleg, akkor a hőmérséklet hatásai ellen védekezni is kell, illetve pihenőkkel, szünetekkel könnyíteni kell a munkavégzést. A hideg munkahelyeken óránként legalább 5, de inkább 10 perc szünetet kell tartani (akkor hideg a munkahely, ha a hőmérséklet a munkaidő felében szabadtéri munkahelyen a +4 fokot, zárt térben a +10 fokot nem éri el. Túl melegnek a 24 foknál melegebb munkahelyet kell tekinteni). A hideg munkahelyen meleg cukros vagy édesítős teát kell szolgáltatni. Ezeket a szüneteket a munkaidő részének kell tekinteni.

Védőitalt akkor kell adni, ha a hőmérséklet 24 fok feletti (a rendelet itt az EH értéket, azaz az effektív hőmérséklet fogalmát használja. Ez nem egyszerűen az a hőmérséklet, amit a hőmérő mutat, figyelembe veszik hozzá a páratartalmat és a légsebességet is). A védőital 14-16 fokos víz vagy ízesített, alkoholmentes ital lehet. Igény szerint, de legalább félóránként kell biztosítani.

A tea és a védőital fogyasztásához személyenként, egyéni használatra kiadott poharakat kell adni, legalább annyit, amennyi a dolgozók létszáma (tehát mosogatás nincs, vagy mindenki saját poharat kap, vagy egyszer használatos poharakat használunk). A védőital és a tea készítéséhez a közegészségügyi követelményeket is figyelembe kell venni.

A fenti elvárások a munkahelyek elvárt hőmérsékletére vonatkoznak. A megfelelő hőmérséklet azonban nem csak ott lényeges, ahol az emberek dolgoznak. Az étteremben ülő vendégek, a szálláshelyek vendégei vagy minden más közösségi tér használói éppen úgy elvárják a megfelelő komfortérzetet.

Hány foknak kéne lenni az épületekben?

Az egyes épületekre vonatkozó elvárt hőmérsékleti értékeket az energetikai követelményekről szóló jogszabályban fogjuk megtalálni. Ez a rendelet elsősorban azt írja elő, hogy magának az épületnek milyen előírásokat kell teljesítenie. Arról pedig a tervezőnek és a kivitelezőknek kell gondoskodniuk, hogy például annyi szigetelés kerüljön a falakra, amivel az adott helyiségre előírt energetikai értékek teljesülhetnek.

Ez a rendelet szabja meg, hogy fűtésnél, hűtésnél milyen hőmérsékletet kell elérni egy adott használati mód esetén.

Az épület vagy a helyiség funkciója

A minimális belső hőmérséklet

fűtésnél, °C

Hőmérséklet tartomány

fűtésnél, °C

A maximális belső hőmérséklet

hűtésnél, °C

(amennyiben van gépi hűtés)

Hőmérséklet tartomány

hűtésnél, °C

Lakóépület, huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségek (szobák, étkező hálószoba stb.)

20

20-25 26

23-26

Lakóépület: egyéb helyiségek (konyha, tároló stb.)

16

16-25

Iroda (cellás vagy egyterű)

Konferenciaterem

Előadó, osztályterem

Étterem/büfé

20

20-24 26

23-26

Óvoda

22

22-24 26

23-26

Áruház

16

16-22 25

21-25

Egy szálloda vagy panzió építésekor a szobák esetén lakóépületekre jellemző értékekkel számoljunk, hiszen ez a használati mód áll hozzá legközelebb. Láthatjuk, hogy a szobákban minimálisan a 20 fokot kell tartanunk, de ideális inkább a 20-25 fok biztosítása. A közös helyiségek, folyosók, aula hőmérséklete minimum 16 fok legyen, de ott is a magasabb az ideális. Étteremben 20 foknál ne legyen hidegebb, de inkább 20-24 fokot tartsunk használat közben.

Még egyszer hangsúlyozzuk: ezek nem a használatra érvényes, kötelező értékek, hanem az épület létrehozásakor érvényes előírások. Ez alapján kell kiszámolni például az épület energiaigényét, ami nélkülözhetetlen például a fűtési rendszer kialakításához.

Bármilyen előírást is keresünk, mindenütt azt látjuk, hogy a folyamatos emberi tartózkodásra szolgáló terekben legalább 20 fok az elvárt hőmérséklet. A kormánynak persze megvan a joga ahhoz, hogy akár ideiglenesen is 18 fokra módosítsa ezt az előírást. Az már kérdéses, hogy általános jelleggel kötelezővé lehet-e ezt tenni. A munkavédelmi szabályok egy elérendő minimum értéket határoznak meg, nem pedig azt, hogy annál nem lehet melegebbre fűteni egy helyiséget. Kötelező előírást legfeljebb az állami munkahelyekre vezetnek majd be, a többi munkáltatónak pedig csak felhívják a figyelmét a lehetőségeikhez mért takarékoskodásra.

Nagy Csaba