A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Véget ért a covidra tekintettel adott kedvezmény, és alaposan meg is változott az iparűzési adó számításának módja a kisvállalkozások számára. Összefoglaljuk az idei újdonságokat.

Két éven át a számított iparűzési adó felét, egységesen 1 százalékot kellett fizetniük a vállalkozásoknak. Könnyű volt megszoknunk az alacsonyabb összeget, de a járványra tekintettel adott kedvezmény ideje lejárt, szóba sem került a meghosszabbítása 2023-ra. A kisvállalkozások egy része és a nagyobb cégek visszatérnek a korábbi, általános szabályokhoz, ebben nincsenek változások. A kisvállalkozások azonban egy teljesen új számítási módot, az eddigi százalékos adó helyett fix összegű, sávosan megállapított adót kapnak. Egyszerűsödik a bevallás is – már ha legalább egyszer sikerül átverekedni magunkat az adótörvény végtelenül bonyolultra sikerült megfogalmazásain.

25 milliós bevétel alatt választható a tételes ipa

A sávosan megállapított fix összegekkel teljesíthető adózást a kisadózás egyszerűségének elvesztése miatt kaptuk kárpótlásul. A kata melletti tételes iparűzési adó a tényleges bevételtől függetlenül évi 50 ezer forint volt, s ugyanennyi lesz most a legkisebb vállalkozások tételes adója is (nemcsak a maradék kisadózóké, hanem mindenkié adott bevételi határig).

A tételes adó újbóli bevezetése mellett az adómegállapítás módszere is egyszerűsödött. Eddig mindenki máshogyan számolt: más szabályok voltak érvényesek a kisadózóra, az átalányadózóra és az általános szabályok szerint adózó, de 8 millió forintnál kisebb árbevételű vállalkozókra, valamint a kivásokra is. És volt még persze az általános szabályok szerint adózás is. Ezeket most megszüntették, s az általános szabályok mellett egyetlen kedvezményes kisvállalkozói adózási formát alakítottak ki.

A tételes adózás azokra a kisvállalkozókra vonatkozhat, akiknek a bevétele nem haladja meg az évi 25 millió forintot, vagy kiskereskedelmi vállalkozás esetén a 120 millió forintot. Az adó mértéke számukra is 2%, az adó alapját azonban sávosan kell megállapítani:

Évi egyszeri fizetés, és kész

A sávos adózás mellett egyszerűsödik az adó adminisztrációja is. Ha a kisvállalkozó egyszer áttér erre az adózási formára, akkor ettől kezdve az adóalapot nem kell megállapítani, adóbevallást nem kell benyújtania.

További egyszerűsítés, hogy a kisvállalkozónak adóelőleget évente kettő helyett csak egy alkalommal kell fizetnie (márciusban). Ha az éves bevétel a rá érvényes bevételi sávot nem haladja meg, akkor nincs további előlegfizetési kötelezettség. Az évi adót, a legalább 50 ezer forintot így egyben, márciusban kell befizetni, s attól kezdve nem lesz több dolgunk az iparűzési adóval. Itt jegyezzük meg azt is, hogy ha valakinek kevesebb lesz a bevétele, mint a rá érvényes sáv alsó határa, akkor a különbözetet visszaigényelheti. Például egy vállalkozó éves bevétele 2022-ben 15 millió forint, akkor 2023-ban 120 ezer forint adóelőleget kell fizetnie. A 2023-as bevétele viszont 12 millió alá esik. Ekkor 2024-ben már csak 50 ezer előleget kell befizetnie, és visszaigényelheti az idén befizetett 120 és az 50 ezer különbségét is.

Összefoglalva: amíg valakinek az éves bevétele belefér a sávba, addig az évi egyszeri befizetésen kívül semmi más dolga nem lesz az iparűzési adóval.

Kevésbé járnak jól azok, akiknek a székhelyük és telephelyük különböző településen van. Nekik eddig meg kellett osztani a bevételüket az egyes települések között. Most megosztás nem lesz, a sávosan megállapított adóalapot településenként kell értelmezni. Azaz nem egyszer 50 ezer, hanem településenként többször 50 ezer lesz a fizetendő adója annak, akinek több településre kell iparűzési adót fizetnie.

Hogyan térünk át az egyszerűsített adófizetésre?

Ha ezt az egyszerűsített adózási módot akarjuk választani, akkor ezt az éves adóbevallással együtt, május 31-ig kell majd bejelentenünk. A bejelentést egyszer kell csak megtenni, s mindaddig érvényes, amíg ki nem akarunk lépni ebből az adózási formából. Tehát nem kell évente újra bejelenteni.

Az is választhatja már ezt a módszert, aki 2023-ban kezdi a vállalkozását. Neki majd csak jövőre, a 2024. május 31-ig beadandó bevallásban kell ezt jeleznie. Ha pedig egy meglévő vállalkozás valamilyen más településen telephelyet nyit, vagy oda áthelyezi a székhelyét, akkor a bejelentkezéssel egy időben kell ezt a választását jeleznie. 

A kisadózó vállalkozóknak, akik most is a fix évi 50 ezer forintot fizetik, nincs semmi tennivalójuk, automatikusan át fognak kerülni a sávos adózás alá.

Hogyan fizetjük az iparűzési adót?

Az iparűzési adó bevallásának a határideje május 31. Ekkor adunk számot az előző év bevételéről és állapítjuk meg az iparűzési adó alapját és a fizetendő adót. Például a 2020-as évre 300 ezer forint adót kellett fizetnünk. Ugyanez az összeg lesz a 2021-es adóelőleg is, amit két részletben kellett megfizetni: 2021 szeptemberében és 2022 márciusában is 150-150 ezer forintot. Csakhogy 2021-ben több lett a bevételünk, így 300 helyett 400 ezer forint a fizetendő adó. A 100 ezer forint különbözetet a május végi adóbevallással egy időben kell kipótolni. A következő évre szóló adóelőleget pedig már az emelt összeg után kell számolni: 2022 szeptemberében és 2023 márciusában 200-200 ezret kell utalni. 

Az új rendszerben tehát nem kell évente kétszer előleget utalni és nem kell bevallást írni. Az egyszerűsített adóalap utáni adót egy összegben, május 31-ig kell megfizetni – első alkalommal tehát 2024. május 31-ig. 

Az áttérés évében, tehát 2023-ban eltérő szabályokat kell alkalmaznunk: 

Például a bevételünk 2021-ben és 2022-ben is 15 millió forint volt. Mivel ebben a két évben csak 1% adót kellett fizetni, így a 2022 szeptemberében és 2023 márciusában fizetendő adóelőleg is csak 75 ezer forint lett, illetve lesz. Márciusban tehát be kell fizetni ezt a 75 ezer forintot. Május végéig esedékes az új, sávos átalány szerinti előlegfizetés. A 15 milliós éves bevétel alapján az adóalap 6 millió, az adó 120 ezer forint. Márciusban viszont már utaltunk 75 ezret, így májusban még 45 ezer forint adóelőleget kell majd fizetnünk.

Nagy Csaba