A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A szobákban, közös helyiségekben lévő tévék után két szervezetnek is kell jogdíjat fizetnünk. Mindkettő máshogy határozza meg a fizetendőt, mutatjuk, hogyan kell kalkulálni.

Minden olyan lehetőségért, eszközért, amivel nagyobb nyilvánosság előtt lejátszhatunk zeneműveket, jogdíjat kell fizetni, akkor is, ha nem kapcsoljuk be azokat. A tévé pedig épp úgy zenelejátszásra alkalmas készülék, mint a számítógép, a hifi vagy a rádió, tehát meg kell fizetni utána a nyilvános zenelejátszás jogdíjait. Ezt a pénzt a zeneszerzők és a dalszövegírók kapják. Ha nem élőzene szól, akkor fizetnünk kell a kiadóknak és az előadóknak is. Ez az úgynevezett szomszédos jogi díj, amelynek mértéke nem elhanyagolható, 32,9%. A szobában lévő TV és rádiókészülékeket továbbközvetítési díj is terheli, ezt is hozzászámolhatjuk a végösszeghez. 

Az Artisjus szállástípus és szobaszám alapján határozza meg a jogdíjakat. A legmagasabb tételt a közös helyiségek készülékei után fizetjük, és az sem mindegy, hogy ezekben a közös helyiségekben szolgálunk-e fel ételt, italt. Ha igen, akkor magasabb összegről szól a csekk. Minden egyes közös helyiségre külön számoljunk a jogdíjjal: ha pl. a liftben szól zene, akkor az külön helyiségnek számít. Az Artisjus oldalán található táblázatok a nettó összegeket tartalmazzák, erre még rájön a 27%-os áfa.

A tévék után egy másik jogdíjkezelőnek is fizetni kell 

Ezen felül a tévék után fizetnünk kell az MPLC Kft.-nek is, ami többek között a nagy nemzetközi filmelőállítók, tv adók jogdíjait kezeli. Szálláshelyként tőlük úgynevezett ernyőengedélyt kell igényelnünk.

Az MPLC Magyarország díjszabásában nem számít, hogy közösségi térben vagy külön szobában nyílik lehetőség a tv-nézésre, vagy hogy van-e bár. Ebből a szempontból egyszerűbb rendszert tart fenn, mint az Artisjus.

Szállodák jogdíja – a jobb minősítés felárat ér

A szállodáknál a magasabb besorolás több fizetnivalót jelent. A jogdíjakat a KSH által számolt szobakihasználtsághoz arányosítják. Az idei díjszabás a bit.ly/artisjushotelszoba2023 linken nézhető meg. Az Artisjus útmutatóját a bit.ly/artisjusossz2023 linken találjuk (a szállodákra vonatkozó információkat a 7-8. oldalon olvashatjuk). 

A másik jogkezelő, az MPLC három kategóriába sorolja a szállodákat (4-5, 3 és 1-2 csillagos), s a több szoba itt is magasabb jogdíjat jelent. Az MPLC díjszabását a bit.ly/MPLCjogdíjak2023 linken találják meg. Ezeket az összeget az Artisjusnak fizetett díjakon felül kell még kifizetnünk.

Panziók jogdíjfizetési kötelezettsége

A panziók jogdíját az Artisjus a szálláshely helyszíne alapján állapítja meg. Négy kategóriát különböztetnek meg: 

A panzió kategóriában is a szobaszám alapján határozzák meg a díj mértékét. De számoljunk azzal, hogy ha italt értékesítünk a közös helyiségekben, akkor drágább díjat fizetünk. Az idei díjtáblázatot a bit.ly/artisjusossz2023 linken elérhető dokumentum 8-10. oldalán találja.

Az MPLC Magyarország Kft. besorolása szerint a panzió egy kategóriába esik az 1-2* szállodákkal. Így 25 szobáig bruttó 126.610 Ft éves jogdíjat fizetünk nekik.

Kemping

A kempingekben is megkülönbözteti az Artisjus a közös helyiségeket, s itt nem szobaszámra, hanem férőhelyre állapítják meg a jogdíjat. Az MPLC díjszabási táblázatából viszont nem derül ki egyértelműen, hogy kempingeknek mennyi jogdíjat kellene fizetniünk. Az ügyfélszolgálat azt tanácsolja, hogy telefonon és e-mailen vegyék fel velük a kapcsolatot az üzemeltetők, hogy a kemping befogadóképessége és a szezonalitás alapján sorolhassák helyes kategóriába a szállást. Az MPLC elérhetőségeit a bit.ly/MPLCüfélszolgálat címen találják.

Magánszállás és falusi szálláshely – a két szervezet eltérő módszerrel dolgozik

Az Artisjus-nál a magánszállások és a falusi szálláshelyek csak a szobaszám alapján fizetnek a jogdíjakért. Az idei jogdíjak a bit.ly/artisjusossz2023 linken elérhető dokumentum 11. oldalán találjuk.

Az MPLC-nél a magánszállásokon és a falusi szálláshelyeken a készülékek száma után fizetjük a jogdíjat. Egy tévé után áfával együtt 20.822 forintot kell fizetni, kettő után 27.040 Ft-ot, három után 32.976 Ft-ot, és így tovább.

A szezonális nyitvatartást jelezzük előre!

Jogosan felmerül bennünk a kérdés mi a teendő, ha csak szezonálisan tartunk nyitva, télre bezárunk. Ilyenkor értesítsük e-mailben a  bejelentes@artisjus.com címen az Artisjus-t, ugyanis a zárvatartás időszakával csökkenthetjük jogdíjaink összegét. A jó hír, hogy negyedéves szerződéseket is tudunk kötni, illetve szerződhetünk csak a szezonális nyitvatartás időszakára. Az elszámolás havi alapon történik, tehát ha márciustól-szeptemberig tartunk nyitva, akkor két negyedévet fizetünk a jogkezelőnek.

Az MPLC-nél a jogdíj mértékét a nyitvatartási időszak arányában határozzák meg. Őket az info@mplc.hu e-mail címen értesítsük, vagy a www.mplc.hu/contact oldalon tehetünk fel kérdéseket.