A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A csaknem teljes bezárásra ítélt szálláshelyek és a helyben fogyasztástól megfosztott vendéglők számára némi segítséget is lehetővé tett a kormány. Önmagában a segítség megszületése kedvező intézkedés, de azt is látnunk kell, hogy nem tud mindenki élni a lehetőségekkel. Minél jobb helyzetben van a cég, annál jobban ki tudja használni a támogatást is. 

Kire érvényes a támogatás?

A bejelentett kedvezmények és támogatás az idegenforgalom területén működő, ahhoz kapcsolódó vállalkozások számára érhető el. A döntő a cég tényleges fő tevékenységének a TEÁOR száma. Tényleges fő tevékenység az amiből a vállalkozásnak a legtöbb bevétele származik, de legalább a bevétele 30 százaléka, a rendelet megjelenése előtti 6 hónapban. 

Az alábbi tevékenységek jogosítanak a kedvezményekre:

A támogatások egy hónapra, novemberre érvényesek. Bár a rendelet november 11-től hatályos, az adókedvezmények és támogatások a naptári hónapra szólnak.

Adófizetési kedvezmény

Nem kell megfizetni a kijelölt körbe tartozó vállalkozásoknak a munkaviszonyban foglalkoztatott dolgozók után

A kedvezmények feltétele, hogy megtartsuk az érintettek munkaviszonyát. A béreket ki kell fizetni.

Az igénybevételhez nem kell külön kérelmet benyújtani. A mentesség nem automatikus, igényelni kell, de nem külön nyomtatványon. A szokásos havi járulékbevallás-nyomtatványon lesz egy erre megfelelő rovat. A december 12-én esedékes bevalláskor csak be kell jelölni, ha élni szeretnénk az adómentességgel.

Bértámogatás

A felsorolt területeken működő vállalkozások bértámogatást is igényelhetnek. Ez szintén novemberre kapható. A támogatás a ténylegesen kifizetett munkabér 50 százaléka lehet, de nem lehet több a minimálbér vagy a garantált bérminimum 150 százalékánál. A folyósítás feltétele, hogy a támogatási időszak utolsó napján, azaz november 30-án az érintett munkaviszonya még fennálljon. A támogatási igényt utólag – a novemberi bérfizetés után – kell a kormányhivatalhoz benyújtani. Jogvesztő határidő is van: november 11-től december 11-ig adható csak be az igény. A támogatás tehát utófinanszírozott, azaz előbb ki kell fizetnünk a dolgozóknak a teljes bért, aminek a felét majd visszautalják, ha a benyújtott papírokat rendben találja a kormányhivatal. Bővebb információ és az igénylőlap itt érhető el: bit.ly/nszf_bertamogatas.

Sajnos a támogatásról szóló rendeletet olyan kapkodva állították össze, hogy az elvárt feltételek egy része abban nem is szerepel. Azt például csak a foglalkoztatási szolgálat weboldalán olvasható tájékoztatóból derül ki, hogy nemcsak november 30-án kell fennállnia a munkaviszonynak, hanem további foglalkoztatási kötelezettség is van: a munkaviszonyt közös megegyezéssel nem lehet december 31-ig megszüntetni (ellenkező esetben vissza kell fizetni az igényelt támogatást). Azt az elvárást sem tartalmazza a rendelet, hogy az adótartozással rendelkező vállalkozások nem kaphatnak támogatást.

Szálláshelyek – megtérítik a foglalások egy részét 

A szálláshelyek számára megtéríti a kormány a már leadott foglalások nettó árának a 80 százalékát. Azok a foglalások kerülhetnek ebbe a körbe, melyeket legkésőbb november 8-ig rögzítettek és a rendelet megjelenése utáni 30 napra szólnak (azaz december 11-ig). Akkor élhetünk ezzel a lehetőséggel, ha a turisztikai adatszolgáltató rendszerben (NTAK-ban) megjelennek az érintett foglalások. Itt is feltétel, hogy nem bocsáthatunk el dolgozókat. A november 8-án foglalkoztatott emberek munkaviszonyát a kedvezményben szereplő időszakra is fenn kell tartani, bérüket ki kell fizetni. Sajnos – lapzártánkkor – még nem lehet tudni, hogy hogyan lehet majd igényelni, valószínűleg a részletekről külön kormányrendelet fog születni. 

A szálláshelyek támogatása az alábbi fő tevékenységekre vonatkozik:

Fontos, hogy a magánszálláshely-szolgáltatásnak nincs önálló TEÁOR száma. Az ezt végzők többnyire az 55.20 vagy 55.90 alá tartoznak, így rájuk is vonatkozik a kedvezmény. 

Forrás: 485/2020 kormányrendelet