Korábban hírt adtunk róla, hogy január elsejétől új bejelentési rend szerint kell különböző kategóriákba sorolni a vendéglátóhelyeket. Már működő egység tulajdonosaként március 31-ig kell az új besorolást bejelenteni a helyi jegyzőnek. Ezt a kötelezettségünket a veszélyhelyzeti intézkedések sem szüntették meg.
A vendéglátó üzletek működési engedélye eddig nem tartalmazott adatot arról, hogy az üzlet a vendéglátáson belül milyen tevékenységgel foglalkozik. Ezzel most ki kell egészíteni az összes működési engedélyt. Minden egyes vendéglátóhelyet be kell sorolni valamelyik kategóriába. Tehát nem vállalkozásonként, hanem vendéglátóhelyenként kell e besorolásra sort kerítenünk. Az alábbi kategóriák egyikébe kell besorolni a helyet:
– étterem
– büfé
– cukrászda
– kávézó
– italüzlet, bár
– zenés-táncos szórakozóhely
– munkahelyi vagy közétkeztetést végző hely
– gyorsétterem
– rendezvényi étkeztetés
– alkalmi vendéglátóhely
– mozgó vendéglátóhely.
Az új kategóriák felsorolását és jellemzőinek leírását a 634/2020-as kormányrendeletben találjuk (vagy megtalálható januári számunkban). A lényeg: e kategóriák egyikébe soroljuk be az üzemeltetésünkben lévő vendéglátóhelyek mindegyikét. A jövőben a kategóriát a működési engedély is tartalmazni fogja, s szerepelni fog az önkormányzati nyilvántartásban is.
A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint a besorolásra azért van szükség, mert a korábbi jogszabályok már elavultak. Az üzemeltető cégek fő tevékenysége és a fő termékkör nem határozta meg egyértelműen az üzletek típusát. Így a statisztikák sem tükrözik pontosan a vendéglátóhelyek összetételét.
A bejelentést március 31-ig kell megtenni. Ha pedig az adatok később változnak, akkor 8 napon belül kell a módosításokat jelezni. A bejelentéshez szükséges adatlapot a helyi jegyzők állítják össze, ez településenként eltérhet. A működési engedélyhez bejelentendő adatok két sorral bővültek csak: be kell jelenteni a vendéglátó üzlet befogadóképességét és az üzlettípus megjelölését. Ez ugyanaz a bejelentés, mint ami korábban is érvényben volt a kereskedelmi tevékenység folytatásával kapcsolatban, de most januártól erre már nem kell illetéket fizetni.
Csak egy kategóriát lehet választani
A típus megjelölés több olvasónknak is gondot okozott. Eddig nem volt arra szükségük, hogy ha több tevékenység is jellemző az üzletre, akkor kiválasszanak egyet a több lehetőség közül. Például egy munkahelyi közétkeztetést végző vállalkozó a közétkeztetési időszakon kívül nyilvános étteremként működik. Melyiket válassza a kettő közül?
A turisztikai ügynökség szerint kettő kategóriát nem lehet választani, így dönteni kell. Ilyenkor azt kell bejelölni, amelyik leginkább jellemzi a vendéglátóhelyet. A fenti esetben így a közétkeztetést kell megjelölni.
Sok vállalkozóban felmerülhet a kérdés, hogy lehet-e ennek a bejelentésnek bármilyen következménye, máshogy kell-e valamit csinálnunk a jövőben. Egyelőre ilyenről nincs szó. Az indoklás szerint csak a központi adatszolgáltatás változik a bejelentések alapján, azaz a szakma irányítóinak elvileg pontosabb képük lesz arról, hogy milyen típusú üzletből mennyi működik az országban.
Nagy Csaba