A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Május végén indul a vidéki vendéglátóipari vállalkozásokat támogató pályázati program. Elsőként az egész évben nyitva tartó vidéki éttermek pályázhatnak, nyáron a cukrászdák, zenés táncos szórakozóhelyek és az alkalmi vendéglátó üzletek, ősszel pedig a kávézók büfék, italboltok. Az első pályázati felhívás már megjelent.

Szinte valamennyi, vendéglátással foglalkozó vállalkozás jogosult lesz az állami támogatás lehívására a most induló, 13 milliárd forintos pályázati keretből. Alapvető célként a kormány a hazai gazdaság fejlesztését és a vendéglátó üzletek szolgáltatási színvonalának növelését jelölte meg.

Mire lehet pályázni?

A pályázatnak valamilyen beruházási szándékot kell tartalmaznia.  Ez lehet energiahatékonysági fejlesztés vagy eszközbeszerzés. 

Energiahatékonyság címszó alatt pályázhatunk

Eszközbeszerzés kategóriában vásárolhatunk például a következőkre 

Nem pályázhatunk viszont az üzlet bővítésére vagy új építésre, illetve meglévő eszközök felújítására vagy használt eszközök beszerzésére sem. Ha az étterem szálláshellyel is egybeépült, akkor a fejlesztés a szálláshelyre nem vonatkozhat. 

Egymillió forint kapható

A teljes pályázati keret 13 milliárd forint lesz, ebből most az éttermek között az első ütemben 3 milliárdot osztanak fel. Egy-egy üzlet egymillió forintot igényelhet. Ha a vállalkozás magasabb összegű beruházást tervez, a támogatás akkor is maximum egymillió forint lehet. Minden beszerzésnél legalább 20 ezer forintos eszközöket lehet vásárolni, ennél kisebb összegű beszerzéseket nem lehet elszámolni. Bérre, bérjárulékra, közüzemi díjakra nem lehet a pénzből fordítani. 

A támogatás vissza nem térítendő. Önrészt nem kell felmutatni. Előleg azonban igényelhető, gyakorlatilag a teljes összeg lehívható előre is. 

Pályázhat mindenki, aki az adott területtel foglalkozik, legyen az gazdasági társaság vagy egyéni vállalkozó. Azok az üzletek indulhatnak, melyek besorolása az adott pályázati szakasznak megfelel. Azaz most az éttermekkel kezdődik az első ütem. 

Feltétel a vállalkozói bankszámla megléte és az NTAK-regisztráció. Nem csak azok pályázhatnak, akik NTAK-adatszolgáltatásra kötelezettek, csak az üzlet regisztrációjának kell meglennie. Ha viszont az üzlet adaszolgáltatásra is kötelezett, akkor a támogatási szerződés aláírásától kezdve a fenntartási idő végéig küldenie kell a forgalmi adatokat az NTAK-ba. A vállalkozásnak továbbá egy lezárt üzleti évvel kell rendelkeznie és feltétel, hogy a megjelölt vendéglátó üzlet egész évben nyitva tart. 

A támogatás nem vállalkozásonként, hanem üzletenként igényelhető. Azaz, akinek több üzlete is van, mindegyik után igényelheti a támogatást. 

Nyáron kerülnek sorra a többiek

A további pályázati ütemek a következő naptár szerint alakulnak (a dátum a pályázati kiírás megjelenésének a napja):

 A pályázatokat május 27-től kizárólag az NTAK felületén lehet benyújtani, ott találhatók meg a szükséges űrlapok is. Az első, az éttermek számára nyitott időszak június 28-ig tart, addig adhatók be a támogatási kérelmek. További információkat az info.kisfaludyprogram.hu címen találhatunk az „Ágazati támogatási program“ menüpontban. 

Nagy Csaba

Vélemény, hozzászólás?