A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A falusi turizmus egy különleges turisztikai termék, aminek az alapja maga a vendégfogadó személye. Ez ad egy olyan pluszt, ami miatt érdemes ilyen helyekre utazni. A vendégek ma már nemcsak pihenni szeretnének egy falusi szálláshelyen, hanem a helyi termékeket, közösségi programokat és a wellness lehetőségeket is keresik – mondta lapunknak Frankó Pál, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) elnöke.

– A falusi turizmus az utóbbi években egyre népszerűbb lett a magyar turisták körében, amit még a járványhelyzet is segített. Milyen trendek figyelhetőek meg most az ágazatban?

– A falusi turizmus vagy inkább vidéki turizmus az elmúlt években rohamos fejlődésnek indult. A pandémiás helyzet következtében felértékelődtek a vidéki magán- és egyéb szálláshelyek, köztük a falusi szálláshelyek is. A nagyvárosok zajától távol, a vidék nyugalma sok turista számára nyújtott vonzó lehetőséget, így a vidéki Magyarország rejtett kincsei is előtérbe kerültek, ami kedvezett az ágazatunknak. 

A járványhelyzet alatt – amikor lehetséges volt a vendégfogadás – jelentősen bővült a vendégforgalom. Jelenleg stagnálást tapasztalunk, mivel a járvány csillapodásával a külföldi úticélok is könnyen elérhetőek, így sokan már azt választják a belföldi úticélok mellett. 

Az utóbbi években rengeteg minőségi szálláshelyfejlesztés történt. Sok igényes falusi szálláshely jött létre, több szálláshelyet pedig felújítottak részben hazai, részben külföldi források bevonásával. Ez megteremtette a turisztikai infrastruktúra alapját. 

A hagyományos falusi turizmus alapegysége a vendégfogadó személye. A falusi turizmus egy különleges, tematikus turisztikai termék, hiszen itt egy-egy karakteres személyiség ad egy olyan plusz tölteléket, ami miatt igazán érdemes ilyen helyekre utazni. Itt is rendelkezésre állnak a kiváló infrastrukturális feltételek, de van egy olyan plusz adalék, ami megfűszerezi az egészet. És kapcsolódik minden más turisztikai termékhez, hiszen az utazók borvidékeken járnak, vagy esetleg a Kéktúra útvonala mellett tudnak üdülni falusi szálláshelyeinken.

– Milyen szálláshelyeket, programokat, szolgáltatásokat keresnek a turisták?

– A legnépszerűbb szálláshelyek évek óta azok, ahol étkeztetést is nyújtanak a szolgáltatók. Szeretünk enni, inni és jól érezni magunkat, így felértékelődtek az olyan falusi szálláshelyek, ahol a vendégfogadók a saját termékeiket kóstoltatják meg a turistákkal. Ezen felül továbbra is előnyt élveznek a medencével, jakuzzival, dézsafürdővel, esetleg szaunával ellátott szálláshelyek. Ezek előretörése a vírushelyzet alatt teljesedett ki, de azóta is töretlen sikert hoznak egy-egy szolgáltatónak.

– Mit vár el egy városi ember a falun eltöltendő szabadságtól, és mennyire felelnek meg ezeknek az elvárásoknak a hazai szolgáltatók?

– Egy utazó a falusi szálláshelyen eltöltött idejében a nyugalmat és a csendet várja el. Hogy távol a város zajától tudjon pihenni, és ehhez megfelelő programlehetőségek kapcsolódjanak. A kérdést két részre venném, ugyanis egyrészt vannak a rövid tartózkodási idejű, jellemzően 2-3 éjszakát eltölteni kívánó vendégek, akik minél gyorsabban szeretnének regenerálódni és kikapcsolódni. Másrészt a hosszabb tartózkodási idő már több lehetőséget ad a vendégfogadónak is, hogy programokkal készüljön, bemutassa a környék rejtett kincseit. Tapasztalatok szerint a közösségi programok, mint például a vendégfogadó vezetett túrái, hatalmas sikert aratnak. A piac erősen széttagolt, rengeteg lehetőség van a kikapcsolódásra és a szabadidő eltöltésére, amelyre a falusi szálláshelyek egytől-egyig alkalmasak.

– Mik a tapasztalataik az új szálláshely minősítésekkel kapcsolatban?

– 2022. január 1-től minden hazai szálláshelynek kötelező a csillagos osztályba sorolás, amelynek a feltételei adottak és el is érhetőek. Az idei évben azok számára kötelező a minősítés, akik újonnan nyílnak. Tapasztalatok vannak, hiszen Szövetségünk 1997 óta végez hasonló osztályba sorolást, csak mi a napraforgós rendszerbe. Kollégáink közül sokan részt vesznek a kötelező minősítésben, egyelőre mi is gyűjtjük az észrevételeket, tanuljuk az új rendszert. Számunkra a továbbiakban is a napraforgós Nemzeti Tanúsító Védjegy az elsődleges, hiszen ez a sajátunk, és ezután is elérhető lesz a falusi szálláshelyek kapcsán. A napraforgós védjegy nyújt egy olyan hiteles információt az utazónak, amelyből tájékozódhat az utazások várható élményeiről.

Szilágyi Katalin