A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Elektronikus kereskedelem, élelmiszeripar, építőipar, alkatrész-kereskedelem, turizmus, zöldség-gyümölcs nagykereskedelem egyaránt a NAV vizsgálódásainak a célpontja lesz 2021-ben. Közzétette az adóhatóság az éves ellenőrzési tervét, s bizony elég sok vállalkozó várhatja idén is a revizorokat.

A leírás szerint a NAV 2021-ben a jogkövető adózók segítésére, a hibák kijavítására, a hiányosságok pótlására koncentrál. Ne legyenek persze illúzióink: a segítő szándékról szóló közleményeket szigorú szemű revizorok vizsgálódásai és a kiosztott bírságok teszik majd életszerűbbé.

Ami a korábbi évekhez képest ma már jól látszó újdonság, az a hatalmas összegyűjtött adattömeg egyre mélyebb felhasználása. A NAV-hoz ma milliárdnyi adat folyik be: pénztárgépek, bevallások, számlák online jelentései adnak össze egy egyre nagyobb adatbázist. És egyre több nyoma van annak, hogy használni is kezdik ezeket az adatokat. Például az ellenőrzések egyik célcsoportját azokból a vállalkozásokból választják ki, melyeknél a foglalkoztatottak bejelentése és a havi járulékbevallások adatai eltérnek egymástól. Azokat a cégeket is különös figyelemmel vizsgálják, melyekről nemzetközi adatok érkeznek, ám itthon nem nyújtják be az ehhez kapcsolódó bevallást vagy adatszolgáltatást. Támaszkodnak a pénztárgépekből és a számlázásból gyűjtött adatok elemzésére is, bár erről csak annyit árulnak el, hogy az adatgyűjtés jelentősen megnöveli a kockázatelemzés hatékonyságát, s így hatékonyabban képesek például a számlázási láncok feltárására.

Az ellenőrzések egyik fő ágát idén is a kockázatosnak minősülő ágazatok, tevékenységek ellenőrzése adja. Ebben évről-évre kevés a változás, hasonló területekkel találkozunk mindig:

– elektronikus kereskedelem
– élelmiszeriparral, mezőgazdasággal összefüggő áruk, termények forgalmazása, beszerzése (cukor, étolaj, sajt, kávé, csokoládé, liszt, ásványvíz, üdítőital, mák, dióbél, rizs, szója, műtrágya)
– építőipar
– használtgépjármű- és gépjárműalkatrész-kereskedelem, valamint a gépjárműjavítás
– ingatlanközvetítés
– számítástechnikai termékek kereskedelme
– turizmus, vendéglátás, szálláshely-szolgáltatás
– zöldség- és gyümölcs-nagykereskedelem.

Az ágazatok meghatározása persze nem azt jelenti, hogy idén csak ezeken a területeken jelenhetnek meg az adóellenőrök. Rendszeres feladat lesz például a munkavállalók bejelentésének a nyomon követése, új foglalkoztatóknál jogkövetési vizsgálatok végzése (azaz új cégeknél rutinszerűen megnézik, hogy rendben veszik-e fel az alkalmazottakat). Emellett a napi működés elég sok területén kell számítani az ellenőrzésekre. A NAV a következő példákat sorolta fel:

– a cégben történt személyi változások után folyamatos kockázatelemzés
– áfabevallást be nem nyújtó, vagy nullás adattartalommal benyújtó vállalkozások vizsgálata
– újonnan alakuló vállalkozások kockázatelemzése
– jövedéki adóval kapcsolatos ellenőrzések
– a népegészségügyi termékadóhoz kapcsolódó vizsgálatok
– áruk, termékek, szolgáltatások helyszíni ellenőrzése és ezek tapasztalatai alapján indított vizsgálatok
– online számla és pénztárgép használata, a gyűjtött adatok alapján kockázatelemzések
– áfa-visszaigényléseknek a kiutalás előtti ellenőrzése.

Megjelennek tematikus feladatok is – idén például egyik kiemelt terület lesz a katás vállalkozásokkal kapcsolatos partneri bejelentések vizsgálata. Ide sorolható még:

– kiemelt adózók ellenőrzése
– társaságiadó-kedvezmények vizsgálata
– kivás adózók ellenőrzése
– környezetvédelmi termékdíj-kötelezettség ellenőrzése
– szja 1%-os felajánlások kiutalása előtti vizsgálatok
– ingatlanközvetítők ellenőrzése
– végül azoknak a cégeknek a vizsgálata, melyeknek az árbevétele két egymást követő évben is meghaladta a 60 milliárd forintot, ennek ellenére eredményük nulla volt vagy veszteséget mutattak ki.  

A fenti, egész évben zajló vizsgálatok mellett természetesen időszakosan más és más terület vállalkozásai is célkeresztbe kerülhetnek. Egyik első ilyen akciója az adóhatóságnak a Valentin nap környékére időzített razzia, melynek során a virágot, ajándékot, édességet árusító helyeket és a kiszállítást végző vendéglátókat vizsgálták kampányszerűen az egész ország területén. A revizorok ilyen esetben főleg a számla- és nyugtaadást, a dolgozók bejelentését és a pénztárgépes szabályok betartását figyelik.

Nagy Csaba