A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A vendéglők és éttermek is szerezhetnek öko minősítést. Ennek feltételei szigorúak: törekedni kell a helyi nyersanyagok használatára, húsmentes ételeket kell az étlapon tartani, csökkenteni kell a keletkező szemét mennyiségét és a környezetbarát tisztítószerek használatával is meg kell barátkozni.

Az éttermi védjegyhasználat engedélyezéséhez a minősítést a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. végzi, a folyamat szempontjait előre meg lehet ismerni. Vendéglők esetén környezetbarátnak azt lehet tekinteni, amelyik a következő szempontoknak meg tud felelni:

A minősítés feltételei szigorúak

Az étteremnek például az energetikai feltétel teljesítéséhez folyamatos nyilvántartást kell vezetnie az energiafelhasználásáról, és évente ki kell számítania az egy vendégre jutó energiafelhasználást. A dolgozók számára képzést kell indítani az energiafelhasználás csökkentésére. Át kell tekinteni a konyhai berendezések, mosogatógépek, hűtők és fagyasztók állapotát, energia-felhasználását, s meg kell ismertetni valamennyi dolgozóval ezeknek az energiacsökkentést segítő ápolását és rendszeres karbantartását.

Mérni kell a keletkező hulladékok mennyiségét is. Erről nem minden szolgáltató ad adatot. Ekkor vagy a számlán szereplő, a díjfizetés alapjául szolgáló mennyiséget kell alapul venni, vagy két hétig magunknak kell mérni a hulladék mennyiségét, és ez alapján kell az éves mennyiséget kiszámítani. Külön kell mérni az ételhulladék és a szelektív hulladék mennyiségét.

Fontos szempont, hogy a környezetbarát jelzőre pályázó étterem nem használhat egyszer használatos eszközöket. Ez alól kivétel a kiszállítás és az elvitelre csomagolt étel, viszont ekkor is az eszközök háromnegyedének újrahasznosított anyagból kell készülnie és nem tartalmazhatnak PVC-t.

A mosószerek, mosogatószerek legalább felének ökocímkével kell rendelkeznie. A tisztító- és mosogatószerek nem tartalmazhatnak mérgező vegyületeket – ezek listáját a tájékoztató külön tartalmazza. Általában azok a szerek tartoznak ide, amelyek lenyelve, belélegezve, bőrrel érintkezve mérgezőek, vagy károsak a vízi élővilágra, ózonrétegre.

Mi szerepelhet és mi nem az étlapon?

Az ételek és italok között szerepelniük kell ökológiai gazdálkodásból származó termékeknek. Itt három változat közül lehet választani:

A vendéglő nem forgalmazhat génmódosított termékeket. Ehhez ki kell dolgozni egy saját eljárást ennek vizsgálatára (meg kell nézni a vásárolt termékek leírását, csomagolását, kísérő okmányait). Ilyen GMO-érintett termék leggyakrabban a szója, kukorica, repce, cukorrépa és a rizs lehet. 

Követelmény a helyi ételek és italok árusítása, ezeknek legalább a 10%-ot el kell érniük. Helyinek az számít, ami a vendéglő 200 km-es körzetében termelt nyersanyagokból készül, vagy ott állítanak elő. A termék eredetét és annak a vendéglőtől mért távolságát dokumentálni kell. 

Az étlapon kell szerepeltetni a húsmentes ételeket is. Minden nap legalább egy vegetáriánus főételt kell biztosítani. A saláta csak hideg ételt kínáló büfék esetén számítható bele ebbe a körbe, de ott is csak akkor, ha tartalmaz valamilyen fehérjében gazdag zöldséget, mint a bab vagy a lencse, esetleg tofut, rizst vagy tésztát. Ha a vállalkozás csak kiszállítással dolgozik, és naponta egyféle ételt állít elő, akkor havonta legalább kétszer kell húsmentes menüt kínálnia. 

Ellenőrzik a szállításhoz használt járműveket is. Nem lehet zöld az az étterem, amelyik elkopott dízelekkel viszi az ökocímkés ételt. A kiszállító járműnek legalább Euro 5-ös besorolásúnak kell lennie.

Pontozásos rendszerű a minősítés

A vendéglő értékelése pontozással történik, így plusz pontokat jelent, ha valamiből többet teljesítünk (például magasabb a helyi termékek aránya). Még az olyan apróságnak tűnő szempontok is számítanak, mint a palackozott víz teljes mellőzése.

Ha a vendéglő megfelel a feltételeknek, megkaphatja a hivatalos „Környezetbarát Termék” címkét. A védjegy logóját el kell helyeznie az üzlet reklámanyagaiban, a honlapján és egyéb hasonló dokumentumokban és helyeken. A címke mellett egy tájékoztatót is fel kell tüntetni valamelyik állítással a következők közül: a vendéglátóhely

A feltételeket az okocimke.hu weboldalon találjuk meg.

Nagy Csaba