A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A Magyar Turisztikai Ügynökség ingyenes oktatóvideókat készített, amelyekből megismerhetjük hazánk borvidékeit, megtudhatjuk, melyik ételt milyen borral párosítsunk, hogyan állítsuk össze a borlapot és ajánljunk bort a vendégnek.

A borkóstolás alapjaival, hazánk szőlő- és borkultúrájával minden szakmabelinek célszerű megismerkedni. Ebben hasznos segítséget jelentenek a Magyar Turisztikai Ügynökség oktatóvideói, amelyek ráadásul ingyenesen elérhetőek (www.kepzes.bor.hu).

A borászat világába Herczeg Ágnes nemzetközi borakadémikus és Szik Mátyás örökös sommelier bajnok kalauzol minket. Először a szőlő és borismereti alapokkal ismerkedhetünk meg. Megtudhatjuk például, hogy milyen fehér és kék szőlőfajták teremnek hazánkban, mi és hogyan befolyásolja a bor ízét. Képet kaphatunk arról, hogyan és miben készülnek a borok, milyen hordóban tárolják őket, mitől függ az áruk. Sőt végignézhetjük, miként kell bort kóstolni és ennek során mit kell megvizsgálni.

Egy virtuális utazás során ellátogathatunk az egyes borrégiók tájaira. Megtudhatjuk, hogy az egyes vidékeken milyen szőlőfajtákat termesztenek, mi jellemző a helyi borokra. A régiós sajátosságokat a gasztronómia oldaláról is megismerhetjük, ami azért lényeges, mert a helyi alapanyagok és ételek ma már egyre fontosabbak a vendégeknek. A helyi fogásokhoz helyi borokat érdemes kínálni, egy régiós összeállítású borlap pedig már önmagában tudatosságot és igényességet sugall. Párosítsuk a hagyományos magyar ételeket magyar borral! Tudják például, hogy milyen bor illik a gulyásleveshez vagy a csirkepaprikáshoz? Nos, mindez kiderül az oktatóanyagból. De fény derül arra is, hogy mi a különbség a tokaji aszú és a tokaji szamorodni között, és miért olyan különlegesek a tokaji borok.

Vendéglátósként több fontos gyakorlati tanácsot is kapunk. Megismerhetjük, hogy milyen körülmények között kell tárolni a borokat. Fontos, hogy ne érje őket túl nagy fényhatás, s legyen állandó a hőmérséklet. Az sem mellékes, hogy állítva vagy fektetve tartjuk a palackokat. Amikor bemutatjuk a bort a vendégnek, több információt is át kell adnunk. Kellemetlen, ha nem ismerjük a szakkifejezéseket, mit jelent a „hordós” jelölés, vagy az, hogy „szüretlen”. Ezeket kifejtik nekünk, de elmagyarázzák azt is, hogy mit takar a vegán, bio, biodinamikus bor.

Elsajátíthatjuk a helyes palackfelbontást  és a dekantálás folyamatát is (áttöltés, aminek célja az üledék eltávolítása és a levegőztetés). Segítséget kapunk abban is, milyen szempontokat vegyünk figyelembe a borlap összeállításakor, milyen poharat, kelyhet válasszunk a fehér, vörös és rozé borokhoz. Megtanulhatjuk a borok és ételek párosításának legfőbb szabályait is, ami a vendég­élmény kulcsát jelenti. Az egyik alapvető szabály például, hogy az étel nehézsége, testessége összhangban legyen a bor testességével és savtartalmával is. Az ízek ugyanígy fontosak: édes étel mellé édes bort kell adni, mert egy száraz bor savanykásnak tűnik.

Láthatjuk, mennyi érdekes, hasznos információt szerezhetünk a borokkal kapcsolatban. Így ha bővíteni szeretnénk ismereteinket, mindenképpen nézzük meg az összesen egyórás, 10 részből álló videóanyagot!

Szilágyi Katalin