A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Vegetáriánus, Vegán, TéNé. Egyre gyakrabban találkozunk ilyen és ehhez hasonló fogalmakkal. Szinte már nincs olyan ember, akinek az ismerősei között ne lenne valaki, aki valamilyen okból alternatív étrendet követ, valamilyen különleges táplálkozási szokása van.

Konfliktust teremthet, ha a vendég nem talál neki megfelelő ételt, emiatt éhesen távozik. De minimális odafigyeléssel ezek a kellemetlen helyzetek könnyedén elkerülhetőek. 

Mik a leggyakoribb alternatív étrendek?

Ahhoz, hogy lépést tudjunk tartani a táplálkozási szokások változásával, ismernünk kell a különböző irányzatokat. Lássuk!

Vegetáriánus étrend: Elsősorban a húsféléket utasítja el. Vannak azonban, akik más állati eredetű fehérjét sem fogyasztanak (tejet, tojást).

Vegán étrend: Kizárólag növényi alapú étrendet követnek. Tiltott a tej, tojás, méz is.

TéNé (Teljes értékű növényi étrend): A legszigorúbb növényi alapú táplálkozási rendszer, életmód. Követői amellett, hogy kizárólag növényi alapanyagokat használnak az ételek elkészítéséhez, kerülik a feldolgozott készítményeket, húspótló ételeket, amelyek a vegán étrendben megengedettek. (pl.: növényi alapú sajtok, szója burger, szójakolbász stb.)

Természetesen egyetlen vendéglátóhelytől sem várható el, hogy minden speciális étkezési szokásnak megfeleljen, azonban alternatívákat kínálhatunk. A különböző növényi alapú étrendek főként a 18-45 éves korosztály körében népszerűek. Ők azok, akik aktívan dolgoznak, felgyorsult életmódot folytatnak, gyakran beugranak valahová reggelizni, ebédelni. Emellett évente legalább egy alkalommal néhány napot szállodában töltenek. A legtöbb szálláshelyen a reggeli alapellátás, ezért fontos, hogy minden vendégünk megtalálja a neki megfelelő fogást. 

A reggeli a nap legfontosabb étkezése. Egy megfelelően összeállított reggeli menü megadja azt a lendületet, amivel kényelmesen részt vehetünk szabadidős programon, kiránduláson vagy üzleti megbeszélésen. Mivel sokan nem ismerjük, hajlamosak vagyunk a növényi alapú étrendet valami nagyon összetett, bonyolult rendszerrel azonosítani. Pedig a növényi reggeli összeállítása sem okoz nagyobb fejtörést, a “hagyományos” reggelinél. Mindössze egy kis odafigyelésre lesz szükségünk.

Miben rejlik a változás?

Első lépésként gondoljuk át azt, hogy megfelelő módon tüntettük-e fel az ételek összetevőit. Az allergének önmagukban kevés információval szolgálnak. Előfordulhat, hogy az étlapon szerepel olyan fogás, ami beilleszthető a növényi étrendbe, de a fantázianév miatt, vagy az alapanyagok nem megfelelő feltüntetése miatt ez nem egyértelmű. Az alapanyagok pontos feltüntetése, vagy a vegán megnevezés azért lényeges, mert ezzel segítséget nyújthatunk olyan vendégeknek is, akik tej-, illetve tojásallergia miatt kénytelenek jobban odafigyelni a reggelijük kiválasztásánál. A vegán ételek nekik is változatosságot jelentenek, azokat bátran fogyaszthatják. 

Mi kerüljön a svédasztalra?

A svédasztalos reggeli reformja viszonylag egyszerű. A reggeli elengedhetetlen kelléke a kávé. Azok a vendégek, akik vegán étrendet követnek, nem fogyasztanak tejet. Erre könnyű megoldást találni. Számos alternatív tej kapható. Pl.: rizstej, kókusztej, szójatej, mandulatej. Érdemes ezek közül egy, legfeljebb két cukrozatlan változatot tartani.

Kínáljunk minél több gyümölcs- és zöldségfélét! Ezek fogyasztása kiemelten fontos az egészséges életmód során, ráadásul segítségükkel könnyedén biztosíthatjuk a változatosságot is. A friss gyümölcsök mellett szerepeljenek különböző aszalt gyümölcsök és magvak is. 

A vegán étrend jolly jokere a zabkása. Könnyen elkészíthető, egyszerűen személyre szabható és finom. Tegyük elérhetővé a forró vizet és a zabpelyhet, melyet a vendég saját igényei szerint készíthet el pl.: friss gyümölcsökkel, magvakkal, aszalványokkal dúsítva. 

Tartsunk teljes kiőrlésű pékárut! Nem kell különleges vagy rendkívül drága verzióra gondolni. Egy kovászos kenyér garantáltan nem tartalmaz tiltott hozzávalót. 

Mi kerüljön a kenyérre? Előrelépés, ha a margarin 100 %-ban tejmentes, de mellette érdemes legalább egy-két növényi pástétomot tartani. Ezek nemcsak a vegán étrendet követő vendégek számára ideálisak, de alkalmat kínálnak olyanok számára is, akik korábban nem találkoztak ezekkel, de szívesen megkóstolnák. A legnépszerűbbek pl.: gombakrém, paprikakrém, padlizsánkrém, babkrém, humusz (csicseriborsókrém). Érdemes a hagyományos, magyaros ízesítésű változatban gondolkodni, a minél különlegesebb hangzású, minél divatosabb helyett. Például egy mentás-zöldborsós humusz kevésbé lehet vonzó a többség számára, mint egy paprikás, hagymás verzió.  

A kínálat színesítésére használhatunk különböző lekvárokat. Ilyenkor is fontos odafigyelni a feldolgozás minőségére. A magas cukortartalmú változatokat cseréljük natúrra! 

Rendelkezésre állnak különböző növényi sajtok, növényi felvágottak, de ezekkel érdemes óvatosan bánni. Kevésbé vonzóak, hiszen az előállításuk ipari körülmények között zajlik. Ugyanez a helyzet a tofuval. Felhasználása széleskörű, de sokak számára túlságosan feldolgozott. Ha mégis szeretnénk tofut kínálni, készülhet belőle rántotta, omlett, vagy kínálhatjuk grillezve.

Mivel színesíthetjük az étlapot?

Ha vegán fogásokkal szeretnénk bővíteni az étlapon szereplő kínálatot, erre az alábbi néhány étel a legideálisabb. 

– Zabkása vízzel vagy növényi tejjel tetszés szerint gyümölccsel vagy maggal dúsítva

– Smoothie (gyümölcsturmix) növényi tejből, választható gyümölcsökből

– Pirítós növényi pástétommal

– Tofurántotta idényzöldséggel

Tipp: Érdemes a vegán fogásokat kis lépésekben, fokozatosan bevezetni annak megfelelően, hogy mekkora az igény. Segítség lehet, ha közösségi és/vagy weboldalunkon feltüntetjük, hogy vegán fogások is elérhetőek, hiszen sokan előre tájékozódnak a lehetőségeket illetően. Ez fő szempont lehet egy vendéglátó- vagy szálláshely kiválasztásánál.

Lévai-Lőtte Anett