A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Még el sem kezdődött a minősítés, de már kiderült, hogy túl szigorúra sikerült a feltételrendszer. A magánszálláshelyek számára sikerült elérni, hogy felmentést kaphatnak a minimum követelmények 10%-a alól.

A kötelező minősítés elindítása a legjelentősebb újdonság a szálláshelyek  működésé­ben. Minden korábbi minősítéstől függetlenül elindul egy kötelező állami besorolási rendszer. Ezen mindenkinek át kell esnie, akkor is, ha rendelkezik már valamilyen szervezet által kiadott korábbi besorolással.

Szállodák: a lejártáig használható a Hotelstars minősítés

A szállodák például az úgynevezett Hotelstars rendszerbe tartoznak – ez egy nemzetközi szervezet, ami a jól ismert csillagos minősítéseket adja ki a hoteleknek. Magyarországon is csak az a szálloda viselheti a meghatározott számú csillagot, amelyik ezen a minősítésen megfelelő eredményt ért el. A jövőben a szállodák is a most induló állami minősítésen fognak részt venni, nem a Hotelstars rendszerét használják majd. Annyi könnyítést kaptak, hogy a turisztikai ügynökség egyelőre elfogadja a korábbi Hotelstars-csillagokat érvényes minősítésként. Amikor az lejár, akkor viszont már nem a régi rendszerben újítják meg, hanem át kell térni az állami besorolásra.

Az idén már mindenkinek jelentkezni kell a minősítésre

A minősítés folyamata 2021 végén indult el a nagyobb szálláshelyek regisztrációjával. Ez az első lépés: a szálláshelyet regisztrálni kell a minősítésre, majd ezt követi egy alapos kérdőív kitöltése és a helyszíni vizsgálatok. A szállodáknak és a panzióknak 2021. december 31-ig kellett beküldeniük a jelentkezésüket. A kempingeknek, üdülőház-telepeknek idén június 30-ig, a magánszálláshelyeknek pedig év végéig kell jelentkezniük.

Minimum követelmények és pontszámok

A minősítés lényege, hogy egy igen alapos feltételrendszernek kell a szálláshelynek megfelelnie. Ha teljesíteni tudja a pontosan megfogalmazott követelményeket, akkor megkaphatja az adott követelményeknek megfelelő csillagot. A követelményeket két csoportra oszthatjuk. Vannak azok, amiket mindenképpen teljesíteni kell, nem lehet tőlük eltekinteni. Ha egy szálláshely esetén ez nem teljesül, akkor nem kaphatja meg a megcélzott csillagot. Ezeket minimum követelményeknek hívják. És vannak azok, amik a pontszámokat növelik. A minősítéshez el kell érni egy adott pontszámot, s ha több, jobb szolgáltatást nyújtunk, azzal növelni tudjuk a pontok számát. Persze hiába a sok pont, ha hiányzik valamilyen minimumfeltétel. Akkor semmiképpen sem kaphat jó minősítést a szálláshely.

A minősítés gazdája a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nonprofit Kft. nevű szervezet lett. Honlapjuk a szallashelyminosites.hu, itt minden feltétel, elvárás szálláshely-típusonként pontosan megtalálható.

A magánszálláshelyek kaptak egy kis könnyítést

Úgy tűnik azonban, hogy a minimum követelményeket túl szigorúan határozták meg. A legkisebb szálláshelyek között sok elvérezne a minősítés során, ha minden feltételt be kellene tartani. Csak egy példa: magánszálláshelyeken már a legalsó kategóriában is előírás, hogy az ágyaknak legalább 80 cm szélesnek kell lenniük. Ha egy ágy ennél keskenyebb, akkor a szálláshely lehet bármilyen tiszta és más tekintetben jól felszerelt, akkor sem kaphatja meg még az egy csillagot sem. A 80 cm-es ágy egy alapkövetelmény.

Az ehhez hasonló előírások miatt próbálta elérni a Magyar Apartmankiadók Egyesülete a feltételek kismértékű lazítását. Sikerrel is jártak. Sikerült megállapodniuk a Magyar Turisztikai Ügynökséggel, hogy a minősítés során el lehet tekinteni a minimum követelmények 10 százalékától, ha egyéb tekintetben a szálláshely megfelelőnek tekinthető. Ez a kedvezmény a magánszálláshelyeket érintheti. El lehet térni például a minimálisan meghatározott szobamérettől, az ágy méretétől, vagy például megkapható a négycsillagos minősítés akkor is, ha nincs lift a kiadó lakást tartalmazó társasházban. Ám vannak olyan feltételek is, melyek teljesítésétől nem lehet eltekinteni. Ezeket a megállapodás óta pirossal jelzik a feltételeket felsoroló táblázatban, mint kötelező minimum követelményeket. Például nem mellőzhető a működési engedély, nem szenvedhet csorbát az általános tisztaság, minden berendezésnek működő állapotban kell lennie stb. Ezt a 10%-os engedményt külön jogszabályba nem foglalták bele, de a magánszállásadókra vonatkozó feltételek módosított táblázata már tartalmazza az eltérés lehetőségét.

42 ezer szálláshelyet kell minősíteni

A minősítés követelménye kivétel nélkül minden szállásadót érint, összességében több mint 42 ezer szolgáltatót kell besorolni. Olvasónik közül sokan érdeklődnek a feltételek iránt. Többen mintha nem hinnék el, hogy ez tényleg kötelező lesz, s szigorúan előírják, hogy például melyik helyiségnek milyen felszerelést, berendezést kell tartalmaznia.

Sajnos, a követelmények valóban szigorúk. Éppen ezért örült az Apartmankiadók egyesülete is, hogy legalább részben sikerült a merev feltételrendszert egy kicsit rugalmassá tenni a 10%-os engedmény bevezetésével.

A megfelelő fekhely továbbra is kötelező feltétel

Kötelező feltétel maradt például a megfelelő fekvőhely biztosítása, ami több olvasónkat is megoldandó feladat elé állította. Nem az ágy szélessége a döntő, attól a 10%-os alapon akár el is lehet tekinteni. A követelmények szerint azonban kötelező a jó állapotú matrac, aminek legalább 13 centiméter vastagnak kell lennie. 1-3 csillag között elfogadható a jó állapotú heverő is, felette már nem. Négy csillagtól tehát mindenképpen kötelező már az ágykeret plusz matrac összeállítás, a legalább 13 centiméteres vastagsággal. Az sem jó megoldás, hogy ágykeret van, de a matrac nem éri el ezt a vastagságot. A 13 centiméter kötelező elvárás, az ennél vékonyabb matrac nem felel meg a minősítés során.

Az 1-3 csillag közötti szálláshelyek számára sem jelenthet végső megoldást a heverő. Most ugyan elfogadják az első minősítés során, de a követelmény mellett megjegyzik, hogy három éven belül ezt a feltételrendszert felülvizsgálják. Tehát ne engedményként, inkább haladékként tekintsünk erre a pontra, s igyekezzünk legkésőbb 3 éven belül kicserélni a heverőket külön ágykeretre és matracra!

Nagy Csaba