A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Szeptember elsején életbe lépett a vendégek adatainak rögzítésére vonatkozó kötelezettség a szálláshelyeken. Személyi igazolvány vagy útlevél nélkül a legkisebbek, még a csecsemők sem kaphatnak szállást. Csalódott és ingerült vendégekre kell felkészülnünk, mert a kormány nem ad elég tájékoztatást az embereknek. Ma már kötelező az elektronikus okmányolvasó is: az iratokat nem kézzel, hanem gépi beolvasással kell rögzítenünk. Ez alól sincs kivétel, de szerencsére akár egy okostelefonnal is megoldható a szkennelés.

Láttunk már ennél kevesebb embert érintő ügyekben is országos hirdetési kampányt, éppen ezért érthetetlen a kormány vagy a turisztikai ügynökség hallgatása a kötelező szálláshelyi regisztrációval kapcsolatban. A vállalkozók egy része már nagyon is érzi, hogy nála csapódik le az emberek információhiánya. A személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél átadása kötelező a szálláshelyen szeptember elsejétől. Ha ez nincs, nincs szállás sem, el kell utasítanunk a vendéget. Akkor is, ha előre fizetett – ilyen esetben vissza kell téríteni a pénzét. 

A változás főleg azokat érinti kellemetlenül, akik kisgyermekkel utaznak. A gyerekek számára is lehet személyi igazolványt vagy útlevelet készíttetni, de nem kötelező. Belföldön eddig nem is volt erre szükség, s most nem volt semmiféle reklámkampány vagy más jellegű központi felhívás, ami erre a változásra felhívta volna az utazók figyelmét. Nem tehetünk mást, nekünk kell akár többször is figyelmeztetni előre a szállást foglaló vendégeket, hogy mindenképpen hozzanak magukkal érvényes papírokat. Ne forduljon elő, hogy a gyermek okmányának a hiánya miatt az egész család kénytelen visszamondani a foglalását. A vizainfo.hu/szallashelyek weboldalon, lent a lap alján találunk erről olyan hivatalos tájékoztatókat, amiket ki is küldhetünk a vendégnek e-mailben és kinyomtatva ki is függeszthetünk a szálláshelyen.  

Kötelező az okmányolvasó

Ugyancsak kötelező szeptember elsejétől az okmányolvasók használata is, annak ellenére, hogy a felkészülési időszakban gyakorlatilag semmilyen információt nem adott erről semmilyen hivatalos szerv. Ma sincs megfelelő tájékoztatás. A VIZA, azaz a Vendég Információs Zárt Adatbázis vagy a NTAK weboldalán továbbra sincs semmi utalás az elfogadható okmányolvasókkal kapcsolatban, holott a weboldalon hónapokkal ezelőtt már közölni kellett volna ezt a listát. A VIZA információ oldalán, a vizainfo.hu weboldalon a gyakori kérdések között kapunk részben választ. Itt azt írják, hogy az egyes szálláshelykezelő szoftverek szolgáltatói tudnak arról tájékoztatást adni, hogy melyik okmányolvasó használható a szoftverrel. Az okmányolvasók beszerzése és folyamatos üzemben tartása a szálláshely-szolgáltató felelőssége. 

A legkisebb szálláshelyek számára viszont szerencsére van megoldás. A 6 szoba, 16 férőhely alatti szálláshelyek hozzájutnak ingyen a Vendégem nevű ingyenes alkalmazáshoz. Ezt a programot kiegészítették okmányolvasó modullal is, ez okostelefonnal működtethető. A programot tehát a telefonra kell letölteni, s a telefon kamerájával olvashatjuk be az adatokat a személyi igazolványról. A  beolvasás egyszerű, néhány mozdulattal megtörténik. A program felismeri az okmány típusát, s még azt is jelzi, ha kétoldalas az irat és meg kell fordítani a hátsó oldal beolvasásához is (le tudjuk tölteni az info.vendegem.hu weboldalról a program használati útmutatóját). 

A 16 férőhely feletti szálláshelyeken viszont az okmányolvasó eszköz beszerzését önerőből kell megoldani. Márpedig, ha beszerzésre kell sort keríteni, akkor mélyen zsebbe kell nyúlni. Egy olyan okmányolvasó, ami a magyar okmányokat képes kezelni, 200 ezer forint körül kapható, a külföldi iratokat is felismerő programmal rendelkező készülék ára a 350 ezret is elérheti. Erre pedig semmilyen támogatás nincs, a szálláshelynek magának kell a beszerzést megoldania.

Petíció indult a módosításért

Vállalkozók egy része internetes aláírásgyűjtést kezdett annak érdekében, hogy a kormány módosítsa az adatgyűjtésre vonatkozó előírásokat. A kezdeményezők fő problémának elsősorban azt látják, hogy a kötelezővé tett előírások miatt nem kerülhető el a személyes találkozás vendég és szállásadó között. Ez pedig sok esetben hátrányos:

Nem az adatszolgáltatás visszavonását kérik a turisztikai ügynökségtől, hanem azt, mérlegeljenek egy differenciált működést. Például tegyék lehetővé a legkisebb szálláshelyek számára a kézi adatrögzítést, valamint dolgozzanak ki valamilyen megoldást a távoli, személyes találkozó nélküli működés támogatására is. Az augusztus 27-én indított petíciót e cikk írásáig mintegy kétezren írták alá. 

Nagy Csaba