A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Már megszoktuk, hogy ha új év, akkor áremelkedés, nincs ez máshogy az Artisjus-nak és az MPLC-nek fizetendő jogdíjak esetében sem. Sorra vettük, hogy a tavalyi évhez képest mennyivel emelkedtek a díjak, mutatunk két gyakorlati példát

Ha az üzletben van zenelejátszásra alkalmas eszköz vagy tv, akkor nincs kibúvó: jogdíjat kell fizetnünk az Artisjus-nak. Akkor is, ha  be sem kapcsoljuk a hifit, tévét, számítógépet. A szabályozás szerint, ha ezek nyilvános térben találhatók, fizetnünk kell.

A jogdíj összetevői emelkedtek

Az Artisjus-nak fizetendő jogdíj három elemből áll: az alapdíjból, a szomszédos jogi díjból és a rárakódó áfából. Az alapdíjat a dalszövegírók és a zeneszerzők kapják, a szomszédos jogi díjat pedig a kiadók és az előadók. Rossz hír, hogy mindkét díjon emeltek az idén. Az alapdíj átlagosan 2 %-kal nőtt, a szomszédos jogi díj pedig az alapjogdíj 32,9 %-áról 36,5%-ára emelkedett, a bruttó összegek így átlagosan 5%-kal nőttek.

A napi jogdíjat az Artisjus sávos rendszerben határozza meg. Ebben figyelembe veszi, hogy 

Minél nagyobb a település, és minél jobb a besorolásunk, annál magasabb jogdíjat fizetünk. 

Egy este nyolc óráig nyitva tartó, III. osztályú vendéglátóhely például Budapesten naponta 738 Ft-ot fizet, így negyedévente összesen 66.420 Ft-ot kell kiadniuk jogdíjakra a tavalyi 63.360 Ft-hoz képest, ez 4,8 %-os emelkedést jelent. Egy ugyanilyen osztályú és nyitvatartású hely egy Bábolna méretű településen (4000 fő) ennél 30.000 Ft-tal kevesebbet, 35.460 Ft-ot fizet, szemben a tavalyi 33.750 Ft-tal.

A tavalyi és az új tarifákat a bit.ly/jogdijmutato linken találja. A kerekítések miatt minimális eltérés lehetséges a táblázat adatai és a valósan megállapított jogdíjak között.

Az MPLC is emelt a díjain

Ha az üzletünkben nézhető tévé, kivetítő, akkor a nemzetközi filmelőállítókat, tévé adókat képviselő MPLC Kft.-nek is fizetnünk kell. Az MPLC díjszabása településszerkezet alapján három kategóriát állapít meg:

Éves jogdíjat kell fizetni, ezek díjai az elmúlt évhez képest 12,5%-kal növekedtek. 

Díjszabásuk alapján Budapesten évente bruttó 151.676 Ft-ot, míg Tatán 113.759 Ft-ot, egy kis községben pedig 85.319 Ft-ot fizetünk évente.

Sebestyén Szabolcs