A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A jövőben egyre több idősebb vagy fogyatékossággal élő vendégre számíthatunk, akiknek a fogadására fel kell készülni. Nőhet azoknak a száma is, akik az egészségük megőrzése érdekében utaznak. Az akadálymentes, szenior és egészségturizmus sok lehetőséget rejt magában, érdemes ezért ezeken a területeken is képezni magunkat. 

Az elmúlt években már érzékelhető volt hazánkban is, hogy átalakul, bővül az utazóközönség. Ma már sok 65 év feletti idős ember él aktív életet. A fogyatékossággal élők közül is egyre többen járnak üdülni, kikapcsolódni. Mind nagyobb tehát a kereslet az idősbarát, valamint az akadálymentes szállások és szolgáltatások iránt. Nem beszélve arról, hogy sokan az egészségük javításáért, megőrzéséért kerekednek fel. Így a turizmus helyreállása után egyre nagyobb szerepet kap majd az egészségturizmus is.

Ezeken a területeken azonban még mindig vannak tudásbeli hiányosságaink, és fejlesztésekre lenne szükség a szálláshelyek részéről. Ebben segít a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) e-learning weboldala, ahol számos érdekes tananyagot találunk ezekről a területekről (bit.ly/turizmusakadémia). A képzésekre ingyen regisztrálhatunk, és könnyed stílusban, játékosan sajátíthatjuk el a tudást online formában. A kurzusokat vizsga zárja, amiről oklevelet is kapunk.

A tananyagokat témákra bontották, így valamennyi célcsoportot külön-külön megismerhetjük. Képet kaphatunk arról, milyen utazási szokásai vannak az idősebb korosztálynak, a fogyatékossággal élőknek, mi motiválja őket az utazások során, miket részesítenek előnyben, milyen turisztikai termékeket keresnek, milyen elvárásokat támasztanak egy szálláshellyel szemben.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy az akadálymentes turizmus azt jelenti, hogy olyan szolgáltatásokat nyújtunk, amelyeket mindenki egyenlő módon el tud érni. A képzésen ismereteket szerezhetünk arról, hogyan segíthetjük a mozgáskorlátozott, hallássérült, látássérült embereket, kisgyermekeseket, tanulási nehézséggel küszködőket, hogyan készüljünk fel a fogadásukra.

Izgalmas téma az egészségturizmus is. Ide tartozik az orvosi turizmus, a gyógyturizmus, valamint a wellness. Ezekről kapunk egy nemzetközi kitekintést, megtudhatjuk, mely kezeléseket veszik igénybe a leg­gyakrabban a vendégek, az orvosi turisták pedig milyen beavatkozásokat keresnek Magyarországon. Az egészségturisztikai kínálat egyik fontos eleme itthon a gyógyvízre épülő turizmus. Erről és a gyógyvendégek elvárásairól is hasznos ismeretekhez juthatunk az online képzésen.

Szilágyi Katalin