A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Ebben az évben is igényelhetünk állami támogatást diákok nyári foglalkoztatására. A programra június 17-én kezdődik a regisztráció. Az állam a munkabér háromnegyedét adja oda a foglalkoztató vállalkozásnak júliusra és augusztusra. A tervek szerint 20 ezer diák foglalkoztatását tudják idén támogatni. 

A nyári diákprogram keretében olyan diákokat vehetünk fel két hónapra dolgozni, akik még nincsenek munkaviszonyban és nincs vállalkozásuk. A felső korhatár 25 év, az alsó 16, azaz középiskolás fiatalok is foglalkoztathatóak. Az állami támogatás nem vonatkozik minden iparágra, a turizmusra azonban igen. Olyan területeken lehet a diákokat így foglalkoztatni, ahol az átlagosnál nagyobb a szezonális munkára való igény:

Továbbá a fiatalok elhelyezkedhetnek önkormányzatoknál is, itt a foglalkoztatók a teljes bért megkaphatják támogatásként. 

A munkáltatónak adható bértámogatás napi 8 órás bejelentett munkaviszonyra

Ha a foglalkoztatás 8 óránál rövidebb napi munkaidőre szól, akkor a támogatás is ennek arányában vehető figyelembe. Ezek a támogatási összegek a minimálbér és a garantált bérminimum 75%-át jelentik. A munkaadónak tehát mindenképpen ki kell fizetni a bér fennmaradó 25 százalékát, illetve a szociális hozzájárulási adót. A kifizetés utólag történik. Az elszámoláshoz be kell nyújtani a munkabér kifizetését igazoló dokumentumokat. 

Nézzük, mennyi lehet így a konkrét támogatás! Vegyük alapul a napi 8 órás foglalkoztatást minimálbér, illetve szakképzettek számára a garantált bérminimum kifizetésével. 

Minimálbér (Ft) Garantált bérminimum (Ft)
Bruttó bér 266.800 326.000
Szociális hozzájárulási adó 34.684 42.380
TB-járulék 49.358 60.310
SZJA 0 forint, mivel 25 év alattiakat foglalkoztatunk 0 forint, mivel 25 év alattiakat foglalkoztatunk
Diákmunka-támogatás 200.100 244.500
Munkáltató összes költsége 101.384 123.880
Diák nettó jövedelme 217.442 265.690

Hogyan igényelhető a támogatás? 

A támogatást a leendő munkáltatónak kell kezdeményeznie. A nyomtatványokat elektronikusan kell beküldenünk a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálathoz a Cégkapun keresztül. A szükséges nyomtatványt a munka.hu weboldalról tudjuk letölteni, majd az e-papír szolgáltatás használatával kell elküldeni. A benyújtás során az alábbiakat kell kiválasztani:

Fontos, hogy a program keretében olyan diákot tudunk foglalkoztatni, aki már szolgáltatást kérőként regisztrált a munkaügyi hivatalban (ez kifejezetten a diákmunkára vonatkozó regisztráció, ettől nem válik álláskeresővé!). 

A diákmunka-program tudnivalói erős a linkről tölthetők le: bit.ly/diakmunka2024

Nagy Csaba

Vélemény, hozzászólás?